Pesimismul planează asupra acestui loc trist, numit R. Moldova
22 Aprilie 2009, 10:08Pornit in cautarea celui mai fericit loc de pe pamant, Weiner a ajuns la concluzia ca moldovenii trebuie sa fie cei mai nefericiti oameni din lume, informeaza The Wall Street Journal.
Eric Weiner scrie ca viziunea lor superstitioasa despre lume nu e ancorata in nimic altceva decat in pesimismul care planeaza asupra acestui loc trist, Republica Moldova.
Moldovenilor le lipseste un simt puternic al identitatii, mandria nationala si speranta in viitor.
Daca la aceste lucruri adaugam saracia nimicitoare, putem intelege de ce un sfert dintre moldoveni traiesc si muncesc in strainatate, trimitand acasa bani care ajuta tara sa se mentina pe linia de plutire, noteaza publicatia americana, afirma scriitorul.
Presedintele roman Traian Basescu, scrie The Wall Street Journal, a declarat saptamana trecuta ca tara sa va oferi moldovenilor o cale rapida individualizata catre cetatenia romana si europeana.
In acelasi timp, Rusia si-a promovat propria politica de acordare de pasapoarte in R.Moldova si Transnistria. Nu este clar cate pasapoarte rusesti au fost emise insa se spune ca ar fi vorba de mai multe mii.
Probleme de identitate
O examinare a istoriei acestui teritoriu incercat explica originile acestei crize de identitate a moldovenilor, pentru care zilele glorioase ale rezistentei lui Stefan cel Mare impotriva turcilor inglobeaza experienta si simbolismul natiunii, mai scrie The Wall Street Journal.
Problemele de identitate ale moldovenilor merg mai departe de geografie si cetatenie, atingand nivelul limbii si, astfel, al constiintei.
In timpul erei sovietice, romana, limba nativa a doua treimi dintre moldoveni, a fost declarata ca fiind limba “moldoveneasca”, iar propagandisti sovietici importanti au creat un dictionar roman-moldovean, unde cuvintele in limba moldoveana erau scrise in alfabetul chirilic.
Chiar si in aceasta situatie, literatura in romana sau “moldoveana” a fost reprimata iar discursul public se desfasura in rusa. Si in ziua de azi, generatia mai varstnica vorbeste o frumoasa rusa fara accent, in timp ce tinerii folosesc romana ca prima limba si engleza ca a doua, desi cei inteligenti recunosc importanta practica a cunoasterii rusei.