După logica comunismului de cazarmă, singurul deţinător al statalităţii RM este doar preşedintele Voronin

21 Aprilie 2009, 11:46

În acest moment, R.Moldova  se confruntă cu un deficit grav de credibilitate internă şi externă, ceea ce trezeşte îngrijorare firească în primul rând în România şi Ucraina, dar şi într-o serie de capitale occidentale. Discutarea evenimentelor de la Chişinău în plenumul reunit al celor doua camere ale Parlamentului României arată neliniştea provocată de criza politică din RM, dar şi intensa datorie morală pe care o are România, ca stat-membru al UE si NATO, faţă de vecinii săi estici.

Declaratia a fost făcută pentru Jurnal.md, de analistul politic Igor Munteanu, director executiv al IDIS “Viitorul”, în contextul evenimentelor din ultima vreme din Chişinău şi recentei declaraţii a preşedintelui român Traian Băsescu.

Potrivit lui, prin declaraţia lui Băsescu, România declară răspicat ca îi pasă de conaţionalii săi de peste Prut şi că nu va mai îngădui cuiva să continue provocările, batjocora şi crimele din ultimul timp îndreptate împotriva populaţiei paşnice. ”Cred că mesajul central al autorităţilor de la Bucureşti trebuie să fie citit ca un sprijin necondiţionat instituţiilor democratice, orientate spre UE, din R.Moldova, dar şi ca o avertizare clară celor care au comis barbarii că o vor sfârşi rău, pe banca de acuzaţi ai unor curţi internaţionale penale, ca Miloshevici ori ca Mugabe”, opinează Munteanu.

În opinia analistului, după acuzaţiile fantasmagorice ale ştabilor comunişti de la Chişinău în adresa României şi partidelor de opoziţie o asemenea reacţie (declaraţia lui Băsescu- n.r.) era de aşteptat. Mai mult. Ar fi fost criminal să treci cu vederea gravitatea acuzelor şi mistificărilor la care face recurs Voronin pentru a-şi mobiliza trupele sale de represalii, şi diverse segmente dezinformate ori clientelare. A existat chiar o anumită tentaţie a liderilor PCRM de a culpabiliza România în sânul UE, folosind criza de la Chişinău ca pretext pentru reluarea unor teze mai vechi cu privire la “expansionismul’ românesc”, şi a necorespunderii statutului actual al României în cadrul instituţional occidental, folosind calomnia, virulenţa şi teroarea fizică pentru a descuraja capacitatea de reacţie a clasei politice de la Bucureşti.

“După logica comunismului de cazarmă, singurul deţinător al statalităţii RM este doar preşedintele Voronin, iar ţara s-ar găsi sub un adevarat asediu din partea “agenturilor” şi a ‘trădătorilor de ţară’ - o linie de argumentare care nu se deosebeşte cu nimic de propaganda lui Beria şi Molotov în anii de reprimări staliniste. Duşul rece pe care l-au cunoscut ortacii lui Voronin, imediat după alegeri, prin protestele masive ale tinerilor studenţi de saptămâna trecută, atestă că ei nu mai pot guverna fără a apela la teroare şi represiune. Or, acest lucru este incompatibil cu ideea de stat de drept si Constituţie. Restabilirea spaţiului constituţional în R.Moldova trebuie să interzică represaliile politice, să sancţioneze toţi poliţiştii şi procurorii care au comis delicte incompatibile cu statul de drept, si care sapă o prăpastie între autorităţi şi societate”, declară Munteanu.

“Cred că este cel mai elaborat şi mai răspicat discurs al unui preşedinte al României din ultimii 20 de ani adresat conaţioanlilor dinafara frontierelor României, şi mai cred că trebuie să vedem în acest discurs nu doar un capăt de speranţă, dar şi o listă de priorităţi asupra cărora se va lucra metodic de acum înainte. De multe ori, la Chişinău şi la Bucureşti politicienii s-au ascuns după vorbe frumoase, dar nu au realizat ceea ce au promis. În condiţiile de criză politică de proporţii ar fi risipitor să ne mulţumim doar cu exerciţii de oratorie. Acum este timpul să înţelegem care este preţul alianţelor occidentale la care România s-a aliniat în ultimul deceniu”, a conchis Munteanu, referindu-se la discursul lui Băsescu.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu