Istoria se repetă

19 Aprilie 2009, 23:24

Pietre zburând în clădiri de stat, proteste violente, Voronin autoritate politică, opoziţie învinuită de lovitură de stat, sute de tineri interogaţi. Nu, nu este vorba de aprilie 2009. Toate acestea s-au întâmplat la Chişinău acum 20 de ani…Printre acei tineri, interogaţi după atacul asupra clădirii MAI-ului de către anchetatori veniţi de la Moscova, m-am aflat şi eu. Am fost invitat printr-o citaţie să mă prezint de la Tiraspol la procuratura din Chişinău, localizata în spatele Catedralei din PMAN.

Acea citaţie mi-a citit-o mie şi altor trei prieteni de la Universitatea din Tiraspol rectorul Mihai Coşcodan, care ne-a spus ca-i pare rău, dar nu ne poate ajuta cu nimic. Şi trebuie să mergem la Chişinău. Am fost „turnaţi” de un coleg de grupă, colaborator al KGB-ului şi în prezent - angajat al SIS-ului.
La Chişinău anchetările se efectuau într-o clădire cu un nivel, care este situată în apropiere de blocul principal al Procuraturii. Pe coridorul lung al acelei instituţii erau o mulţime de tineri. Era relativ linişte. Nimeni nu era păzit. În timpul interogatoriilor anchetatorii nu-şi permiteau nici să ridice vocea la cei anchetaţi. Aceasta o ştiu din discuţiile cu mai mulţi tineri de acolo, dar şi din felul în care am fost interogat personal. Anchetatorul, un oarecare tov. Arbuzov din Rusia, a fost calm şi corect, iar după ce am fost interogat, fotografiat şi filmat, am fost lăsat acasă. La fel, aş vrea să amintesc că în aceea perioadă nu existau nici ONG-uri care să se ocupe de drepturile omului, nici Consiliul Europei din care să facem parte, nici Comitetul Helsinki ce ar fi putut să-i protejeze pe tineri. Autorităţile comuniste de atunci puteau bate şi omorî fără să se teamă de consecinţe. Însă, cu noi, astfel de lucruri nu s-au întâmplat. Astăzi, criminalului Voronin nu-i pasă. El a distrus acel firav stat democratic, care cu atâta dificultate s-a înfiripat după colapsul URSS şi a transformat milioane de cetăţeni în robii săi. Statul Republica Moldova, aşa cum este înţeles el în perioada contemporană, nu mai este funcţional.
Când spun că parcă am un déjà vu, mă refer nu numai la clădiri incendiate şi tineri interogaţi. Mă refer anume la faptul că statul, că şi în 1989, după plecarea lui Voronin, va trebui să fie constituit de la început. Din nou va fi nevoie de pus temeliile lui - separarea puterilor în stat, presă şi justiţie liberă, poliţia etc. Mă întreb doar de un singur lucru: va scăpa oare Voronin nepedepsit şi de aceasta dată?

Dr. Stelian Manic,
University of Adelaide, Australia

Comentarii (1 comentariu)

Tudor Baciu
a comentat la 20 Aprilie 2009, 11:10

Dupa parerea mea s-a incercat de a pune acest scenariu in actiune inca in februarie 1989, cand in fata Parlamentului au fost organizate actiuni ample de protest. Pe atunci Vladimir Voronin era Ministru de Interne, iar armata sovietica era inca prezenta in Moldova. Urmarind evenimentele de ultima ora din Moldova fac o paralela cu acele evenimente si tot mai mult ma conving ca de fapt in actiune a fost pus acelasi scenariu al lui Voronin, cand protestatarii au ajuns pina la usa Parlamentului si, ca urmare a actiunilor protestatarilor, unii militari din fortele speciale care aparau intrarea in cladire au fost batuti. A doua zi presa sovietica de pe atunci a invinuit studentimea ca pusese-ra la cale un atack violent si ca aveau ca scop sa intre si sa distruga cladirea. Au fost si unele arestari. Mai tarziu am avut ocazia sa aflu (apropos de la functionari cu inalte pozitii din cadrul MAI) ca, KGBul infiltrase in multime agenti bine pregatiti care destabilizau multimiea si in acelasi timp au provocat si condus atacul asupra fortelor speciale.
Daca s-ar putea gasi poze de pe atunci facute de pe cladirea Parlamentul s-ar vedea ca in fata usii de la intrarea principala se evidentiaza un grup bine pregatit in pozitii de lupta si care de fapt nu se incadrau destul de bine in multimea care avea niste actiuni mai pasnice.

Poate ca unii din fostii lideri de pe atunci ar cunoaste mai multe. Ar fi interesant daca s-ar putea face o investigatie ziaristica ca sa se stie ca de fapt scenariul pus in actiune astazi este scenariul vechi din februarie 1989, dar care nu reusise pe atunci. De fapt a reusit partial mai tarziu in noiembrie a aceluiasi an.

Intr-adevar este ingrozitor sa afli ca politistii crescuti si educati in majoritate dupa acele evenimente au putut sa se transforme in asemenea calai, iar cadrele din militia si procuratura de atunci aveau o educatie mai buna.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu