Cristian Diaconescu: Autoritatile de la Chisinau au depasit limita

16 Aprilie 2009, 16:30

“Autoritatile de la Chisinau au depasit limita” ingradind dreptul la libera circulatie prin introducerea vizelor si expulzand jurnalisti romani, a afirmat, joi, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, in fata Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, potrivit Mediafax.

La Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a avut loc, joi, o sesiune extraordinara dedicata evenimentelor de la frontiera estica a Uniunii Europene, fiind subliniata necesitatea ca institutiile europene sa urmareasca atent situatia din Republica Moldova .

In cadrul sesiunii extraordinare, seful diplomatiei de la Bucuresti a prezentat evaluarile privind situatia din Republica Moldova: “Peste trei sute de tineri au fost arestati fara nicio explicatie. Dreptul la libera circulatie a fost ingradit prin reintroducerea vizelor de catre autoritatile de la Chisinau. Toti jurnalistii romani prezenti in Republica Moldova au fost expulzati, unul dupa altul, dupa ce mai intai au fost retinuti de militia din acest stat. Autoritatile de la Chisinau au depasit limita”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Ministrul roman de Externe a facut referire si la acuzatiile presedintelui Republicii Moldova privind o “pretinsa implicare a Romaniei in evenimentele de la Chisinau”, precizand ca Guvernul Romaniei “nu a raspuns si nu va raspunde acestui gen de provocari”. Seful diplomatiei de la Bucuresti este de parere ca prin aceste acuzatii se incearca un transfer al responsabilitatii pentru problemele interne ale Republicii Moldova.

Participantii la sesiunea extraordinara de joi au cazut de acord asupra faptului ca situatia din Republica Moldova, stat care aspira catre o relatie cu UE, reprezinta o problema europeana, pe care Uniunea trebuie sa o abordeze unitar.

Comentarii (5 comentarii)

radu
a comentat la 16 Aprilie 2009, 16:39

EXACT CUM SPUNEAM … REMITERELE DE AFARA + INVESTITIILE STRAINE + AJUTOARE DE LA UE SUNT IN SCADERE VERTIGINOASA ! IN CURAND LIDERII COMUNISTI VOR FI STAPAINII UNUI STAT CADAVRU !Remiterile în scădere cu 30% faţă de anul 2008
12:25; 16/04/09Afişări: 491
Foto: eco.md

Moldovenii au trimis acasă în primele două luni ale acestui an 135.48 milioane de dolari SUA, cu 30% mai puţin decât în perioada respectivă a anului trecut, când transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate de persoane fizice prin băncile din Republica Moldova au constituit 194.27 mil. USD. Banca Naţională a Moldovei a anunţat că remiterile în februarie au constituit 70.65 mil. USD faţă de 104.55 mil. USD în aceeaşi lună a anului 2008.

În anul 2008, transferurile s-au ridicat la 1,660.06 milioane de lei, însă după luna iulie când a fost atins cel mai înalt nivel din anul trecut, respectiv 180,79 milioane de dolari, în următoarele luni valoarea remiterilor a fost în continuă scădere faţă de luna precedentă, cu excepţia lunii decembrie.

O micşorare a transferurilor lunare, evaluate în dolari SUA, s-a produs şi ca urmare a deprecierii euro faţă de moneda americană, dar şi a sumelor transferate ca urmare a faptului că o parte dintre moldoveni şi-au pierdut locurile de muncă sau sunt plătiţi mai prost. Astfel Moldova se înscrie în tendinţele mondiale, care arată o încetinire a fluxului de transferuri către statele în curs de dezvoltare, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale.

Experţii BM estimează că rata de creştere a remiterilor moldovenilor din străinătate se va reduce în anii 2009-2010, însă aceste fluxuri vor continua să fie înalte chiar dacă ţările din care se fac transferurile vor înregistra o mai puternică încetinire comparativ cu SUA şi Europa. Ministerul Economiei şi Comerţului prognoza anterior că remiterile ar putea să scadă în 2009 cu 300-350 milioane de dolari.

Un recent studiu al Fundaţiei CASE pentru cercetări sociale şi economice în Moldova constata că banii trimişi de la rudele de peste hotare reprezintă a treia sursă de venit pentru locuitorii de la sate, după salarii şi pensii, reprezentând 12% din veniturile gospodăriilor casnice. Totodată, de remiteri beneficiază fiecare a treia persoană din Republica Moldova.

radu
a comentat la 16 Aprilie 2009, 16:53

DISTRUGEREA RELATIILOR CU ROMANIA , DE CATRE REGIMUL VORONIN ,NU POATE FI NUMIT IN ACTUALUL CONTEXT ECONOMIC MONDIAL FOARTE GRAV ,DECAT UN ACT CRIMINAL INDREPTAT IMPOTRIVA PROPRIULUI POPOR SARACIT SI INFOMETAT .IN ACEST MOMENT ,PCRM-UL REPREZINTA UN ADEVARAT PERICOL PENTRU ASPIRATIILE LA O VIATA MAI DECENTA A OAMENILOR SIMPLI DIN MOLDOVA .VIN VREMURI GRELE SI DE SARACIE GREA PENTRU CEA MAI SARACA TARA DIN EUROPA ! PRACTIC LIDERII TARII AU UITAT CU TOTUL DE CRIZA DEVASTATOARE CARE VA CALCA PESTE MOLDOVA SI MAI PUTERNIC IN VIITOARELE LUNI .

Igor
a comentat la 16 Aprilie 2009, 16:59

cum pot primi cetatenie romanesca? demu nu mai vreu sa aud de un stat comunist….

Cristina
a comentat la 16 Aprilie 2009, 18:27

da, si FMI a zis ca s-ar putea sa nu mai vina in RM sa negocieze un imprumut, pentru ca printre altele n-au cu cine negocia.. asa ca in Moldova va fi saracie lucie si foamete.

Laura
a comentat la 16 Aprilie 2009, 21:00

Comuniştii au manipulat opinia publică cu ajutorul Moldova 1 în cazul acţiunii de protest din 7 aprilie. Aici se mai adăugă şi tirajul enorm al ziarului „Comunistul”, ediţia specială, care a fost distribuit gratuit în toate regiunile Moldovei. În acest caz, comuniştii au câştigat detaşat războiul informaţional intern. Oamenii de la sate au deja o opinie formată. În linii generale ar fi următoarea: „La îndemnul opoziţiei liberale, tineretul de la Chişinău a distrus Parlamentul şi Preşedinţia. Voronin e maladetz că nu a dat ordin să tragă cu gloanţe în protestatari. Înainte de Paşti, Voronin cel Blând a eliberat toţi tinerii arestaţi”.

Evident, că e manipulare. Din lucrurile cunoscute până acum, portretul general este altul: „Tinerii s-au adunat spontan în #pman ca să protesteze împotriva fraudării alegerilor şi a comuniştilor. Mitingul a degenerat (apar tot mai multe probe că au existat provocatori, care au incitat mulţimea la acţiuni violente), iar poliţia de bună voie s-a retras şi a permis câtorva zeci de tineri să vandalizeze Parlamentul şi Preşedinţia. Apoi, a urmat o teroare fără de precedent. Tinerii au fost arestaţi şi maltrataţi în izolatoarele poliţiei. Există şi persoane decedate. Se doreşte distrugerea afacerii celui mai bogat om de afaceri din Moldova.”

Există o mare diferenţă dintre percepţia populaţiei şi realitate. Cum poate fi schimbată opinia oamenilor?

O idee ar fi să fie elaborat un film documentar profesionist (!) despre ce s-a întâmplat cu adevărat la 7 aprilie şi săptămâna de teroare de până la 15 aprilie (aţi văzut un astfel de filmuleţ despre evenimentele din 11 septembrie din SUA?).

Filmul documentar ar urma să fie pus pe net, imprimat pe sute de mii de CD-uri şi DVD-uri (care să fie distribuite oamenilor de la sate) şi rulat „la club în sat”.

Credeţi-mă că ar prinde aşa o strategie. Parcă văd cum cumătrile ar discuta între ele: „Fa cumătră, la club în centru vor să ne arate un film pi dijeaba despre ce a fost cu protestele celea de la Chişinău? Hai să ne scimbăm şi să mergem la kinău!” Plus, foarte mulţi oameni simpli de la sate „s-au echipat” cu DVD playere, trimise de peste hotare.

Astfel, în acest mod, populaţia ar avea acces şi la o informaţie de alternativă despre ce s-a întâmplat la 7 aprilie, iar opinia acestora ar putea să se schimbe radical, inclusiv şi comportamentul la urnele de vot, care ar putea să pedepsească comuniştii pentru minciunile de la „Moldova 1”.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu