În două luni au fost clonaţi 400 de mii de moldoveni

16 Aprilie 2009, 08:19

PL, PLDM şi AMN au prezentat miercuri primele probe despre falsificarea alegerilor. ● În una din secţiile de votare din raionul Hânceşti reprezentanţii celor trei partide au găsit în sacii sigilaţi liste cu alegători datate cu 6 martie 2005 gata semnate. ● Cei trei lideri ai Opoziţiei sunt înclinaţi să creadă că au fost falsificate între 10 şi 30 la sută din voturi per total. ● Au fost tipărite peste 100.000 de buletine false.

După verificarea câtorva procente din listele cu alegători, s-a demonstrat că 5166 de persoane au votat la mai multe secţii de votare, 3280 au votat cu acte cu acelaşi cod personal, 1600 de persoane au votat în baza altui document decât buletinul de identitate, 1000 de semnături sunt falsificate.Şi autorităţile locale aveau listele proprii cu alegători, cu câteva zile înainte de alegeri Ministerul Dezvoltării Informaţionale a remis secţiilor de votare listele sale, scrie Timpul de Dimineata.

Chişinăuienii Alexandru Ţăran, domiciliat pe str. Ismail, şi Nicolae Ursu, domiciliat pe str. Şciusev, au aceleaşi serie şi număr la buletinul de identitate - A 01021324.

Şi astfel de cazuri sunt cu zecile de mii pe listele electorale, arată PL, PLDM şi AMN, care au prezentat, ieri, un prim set de argumente în favoarea fraudării masive a alegerilor de către comunişti. Potrivit celor trei formaţiuni care contestă scrutinul, alegerile din 5 aprilie au fost fraudate în proporţie de 30%.

Morăriţă Constantin Victor a votat cu numere de identificare, care, la verificare, s-a constatat că aparţin, de fapt, lui Maftiuc Alexandru, născut în 1918. Într-un sat cu 300 de alegători de la nordul Moldovei şase persoane au votat de două ori cu fişe de însoţire diferite, precizează Timpul de Dimineata.

Peste o sută de mii de buletine de identitate false

Potrivit celor trei lideri de partide, Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Serafim Urecheanu, în ajunul alegerilor Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI) a eliberat peste 100 de mii de Buletine de identitate (BI) false, care au fost furnizate oamenilor de încredere ai comuniştilor. În afară de asta MDI a eliberat, de asemenea, zeci de mii de fişe de însoţire ale BI suplimentare şi forme nr. 9, care înlocuiesc actul de identitate. Numai verificarea câtorva localităţi din trei raioane au scos la iveală faptul că peste 3200 numere de identificare aparţin mai multor persoane. Aceste fapte probează şi creşterea bruscă a populaţiei cu drept de vot în ajunul scrutinului.

Serafim Urecheanu a relatat că listele întocmite de primării au fost înlocuite pe ultima sută de metri cu listele venite de la MDI, asta în ciuda faptului că CEC a recomandat ca acestea din urmă să fie doar consultative. Urecheanu a afirmat că, nu în zadar, preşedintele Voronin l-a decorat, în ziua de 7 aprilie, pe Pavel Buceatchi, ministrul Dezvoltării Informaţionale, cu ordinului „Gloria Muncii” pentru „contribuţie deosebită la edificarea societăţii informaţionale în RM, „cel care a asigurat legătura morţilor cu PCRM”, notează Timpul de Dimineata.

400 mii moldoveni clonaţi

„La 17 martie 2009 CEC aprobă lista de bază cu 2 549 804 de alegători. Din informaţia privind numărarea voturilor pe circumscripţii electorale (www.cec.md) reiese că în lista de bază la alegerile din 5 aprilie sunt incluşi 2 583 129 cetăţeni, sau cu 33 325 cetăţeni mai mult. În altă informaţie oficială de la CEC numărul cetăţenilor incluşi în lista de bază este de 2 564 710. În baza căror acte apare acest excedent de alegători în lista de baza?”, a întrebat retoric Veaceslav Negruţă, expert economic, care a candidat pe listele PLDM. Negruţă a analizat şi toate rapoartele demografice din ultimii anii care atestă un spor natural negativ. În plus la asta, el a menţionat că la alegerile locale din 2007 au votat doar 2 226 167 cetăţeni…

Potrivit analizei lui Negruţă, populaţia RM s-a mărit „din senin”, în ultimele două luni, cu aproximativ 400 mii de cetăţeni cu drept de vot. În afară de asta peste o sută de mii de cetăţeni au votat pe listele suplimentare.

Fraudarea prin listele suplimentare

Mihai Ghimpu a declarat că până acum s-au găsit în Chişinău peste 5000 de persoane care figurează în listele suplimentare de la diferite secţii. Cei trei preşedinţi de partide au spus că cele mai multe probleme le-au avut la Chişinău, atunci când au vrut să copieze listele de alegători.

Ei au adăugat că nu au văzut nicio listă din sectorul Râşcani din capitală, acolo unde ar putea fi cele mai multe fraude. De asemenea, nu au avut acces nici la listele din secţiile de peste hotare pentru a demonstra votul multiplu. Cu toate acestea, sunt clare deja schemele cu care au operat comuniştii. Vasile Untilă din Dişcova, r. Orhei, a votat la secţia deschisă la Bucureşti, în baza paşaportului, acolo unde are pusă şi ştampila „votat”. Cu toate astea, el a mai votat o dată şi în sat, aşa cum reiese din semnătura din listă de bază.

Reprezentanţii PL, PLDM, AMN susţin că numărul enorm de mare de votanţi din listele electorale suplimentare, de peste 117 mii de cetăţeni, au avut un rol important în procesul de fraudare a alegerilor. Ei au menţionat că o mobilitate mai mare există în orăşelele mari, acolo unde s-ar putea explica numărul mare de alegători pe aceste liste, dar nu şi la sate. În unele localităţi, cum ar fi Soloneţ, r. Soroca, votul s-a făcut preponderent în baza listelor suplimentare (în lista de bază au fost incluşi 461 de alegători, iar în listele suplimentare - 334).

Liste cu alegători din 2005

În afară de aceste scheme guvernanţii au folosit abuziv urna mobilă, au permis votarea cu alte acte decât cele prevăzute de lege, s-a votat până şi cu permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare auto, iar multe liste nu includ datele din BI, nemaivorbind de cazurile de la Rezina unde listele cu alegători erau scrise de mână. În una din secţiile de votare din raion Hânceşti reprezentanţii celor trei partide au găsit în sacii sigilaţi liste cu alegători datate cu 6 martie 2005 gata semnate. Nimeni nu poate să confirme sau să infirme dacă voturile nu au fost aruncate în baza rezultatelor înregistrate în urmă cu patru ani.

Ghimpu a spus că cazurile prezentate sunt doar „un început”. Cele trei partide vor prezenta primele probe la Curtea Constituţională şi vor cere prelungirea termenului de verificare a listelor cu alegători. „Aceste scheme au fost utilizate şi în alegerile din 2005. Putem spune că PCRM foloseşte democraţia doar pentru a se menţine la putere şi că niciodată acest partid nu au avut încrederea populaţiei”, a spus Ghimpu. În acelaşi sens, Urechean a menţionat că alegerile din 5 aprilie reprezintă o batjocură faţă de sistemul electoral din RM, scrie în finalul articolului Timpul de Dimineata.

Comentarii (10 comentarii)

Ioan Karabulea
a comentat la 16 Aprilie 2009, 08:38

Din moment ce peste 20 de raioane sunt controlate de AMN poate tote aceste falsificari sunt facute chiar de liberali. Iar acum daca vor fi alegeri repetate comunistii ar putea sa castige cu vrio 10% mai mult???

tania
a comentat la 16 Aprilie 2009, 09:56

poate sa si gistige, dar cel putin sa o fac cinstit si cu demnitate, dar nu prin furt si amageala!

libertate
a comentat la 16 Aprilie 2009, 10:00

Karabulea, important este cine numara voturile. Educatorii si invatatorii au fost presedinti ai birourilor electorale, iar aceste categorii au votat masiv pentru comunisti. Cunosc o sefa de gradinita de la nord care este presedinte a sectiei de votare de la Papura Voda si totdeauna este implicata in fraudarea alegerilor.

Isaak newtton
a comentat la 16 Aprilie 2009, 10:03

In cazul cind vor fi date pe posturile natinale de televiziune toate maltratarile tinerilor prin sectiile de politie din Moldova,nu cred ca cineva ar mai avea marea dorinta sa mai traiasca sub,asa zisa, plapuma pseudo-democratica a partidului pseudo-comunist.

radu
a comentat la 16 Aprilie 2009, 10:34

Militia comunista campioana la violente

– Presa de la Chisinau a media­tizat intens violentele la care au fost supusi tinerii arestati in urma protestelor de saptamana trecuta de la Chisinau. Mai multe ziare din Moldova au prezentat pe larg cazuri precum cel a lui Anatol Matasaru, care a declarat ca a fost batut de politie, pentru a spune parolele de acces la adresele sale de e-mail.

“M-au batut si m-au amenintat cu violenta fizica, cerand in primul rand sa semnez un act prin care sa recunosc faptul ca am fost platit de catre liderii de opozitie sa protestez, fapt care nu este adevarat”, i-a declarat Matasaru avocatului sau, Victor Pantiru. “M-au batut cu picioarele peste coapse ca sa le dau parolele de la adresele mele de e-mail. Nu am avut ce face si le-am dat aceste parole”, a mai spus tanarul. El a mai adaugat ca in celula in care a stat se afla si o tanara bolnava de SIDA care nu isi mai primise medicatia. Jurnalul de Chisinau a prezentat marti cazul celui de al doilea mort in urma violentelor din Republica Moldova. Este vorba de tanarul de numai 22 de ani Ion Tabuleac, al carui cadavru, sustin unii martori, ar fi fost adus in curtea Spitalul de Urgenta in noaptea de 7 aprilie de catre mai multi barbati. Corpul tanarului era plin de vanatai, iar medicii sustin ca avea piciorul rupt si coastele fracturate. Potrivit certifica­tului de deces, moartea a survenit in urma unei traume la nivelul toracelui. Ziarul Timpul scrie ca tinerii “nu mai incap in izolatoarele comisariatelor de politie din Chisinau, iar 25 de persoane au fost transportate la izolatorul de detentie provizorie din Drochia, altii au fost dusi la Vulcanesti, Taraclia”, in timp ce zeci de parinti “plang pe la usile comisariatelor de politie” nestiind unde sunt copiii lor. Publicatia Timpul mai scrie ca Andrei Popa, in varsta de 18 ani, care spune ca nu a participat la proteste, ci se afla in trecere prin centrul orasului, a fost “batut in comi­sariatul de politie”, nu a primit apa si hrana timp de 24 de ore. El a fost diagnosticat cu “comotie cerebrala si contuzie faciala”.Voronin a aplicat strategia din ArmeniaViolentele in masa ce au avut loc dupa alegerile parlamentare din Republica Moldova ar putea fi rezul­tatul aplicarii unei noi stra­tegii politice de catre regimul comunist al prese­dintelui Vladimir Voronin, in scopul conservarii sale, a apreciat pentru agentia Novai Reghion Vladimir Milov, directorul Institutului pentru politici energetice din Moscova.
In opinia lui Milov, aceasta strategie a urmarit, intre altele, neutralizarea unei posibile lovituri de stat. “Suntem martorii realizarii cu succes a unei noi strategii politice de catre regimurile autoritare si semidictatoriale din spatiul postsovietic in scopul intaririi pozitiilor lor politice la guvernare, pentru a-si spori legitimitatea in ochii opiniei publice din tara si pentru discreditarea opozitiei”, a afirmat expertul citat. Directorul Institutului pentru politici energetice din Moscova arata ca strategia este foarte simpla: intai se falsifica alegerile, apoi, opozitia revoltata isi scoate in piata sustinatorii pasnici; mai tarziu, ca din senin, pe strazile orasului isi fac aparitia provocatorii si vandalii, care incep sa atace institutiile statului; dupa aceasta, puterea acuza opozitia pasnica de <>, demonstrand societatii, prin televiziunea pe care o controleaza, imaginile unui oras devastat si atragand in acest fel simpatia populara de partea regimului autoritar.Milov mentioneaza ca aceasta strategie a dat roade anul trecut in Armenia, iar in prezent pare sa aiba sorti de izbanda si in Republica Moldova. El a atras atentia ca sediile Presedintiei si Parlamentului, devastate de tineri la 7 aprilie, erau suspect de pustii, fara o paza adecvata. Voronin nu se afla in biroul sau de lucru de la presedintie, ci, dupa cum insusi a recunoscut, in cladirea guvernului, care intam­plator nu a fost asediata si nici luata cu asalt de multime.(L.P.)

Dobra Utra
a comentat la 16 Aprilie 2009, 12:18

E obligatoriu sa fie controlate listele anume al sectorului Riscani Chisinau.El este unul din bastionul comunistilor in Chisnau!

katy
a comentat la 16 Aprilie 2009, 13:31

SISTEMUL TICALOSIT - marca voronin

Judecatorii sunt complicii lui Voronin si al Partidului Comunist. Cu ce drept procurorii si politistii ridica oameni de pe strada, din apartamente? In loc sa apere cetatenii de fraude, ei apara pe cei care fac fraude! Daca cetatenii care au demonstrat [Citeste] au avut dreptate si sefii lor politici au furat? CINE PLATESTE CU FUNCTIILE? Cu ce drept dau judecatorii mandate de arestare? Le-a dat ordin Voronin? Cu ce drept? Judecatorii sunt complicii lui Voronin si al Partidului Comunist? Ce Justitie e asta? NU TREBUIE IERTATI!

radu
a comentat la 16 Aprilie 2009, 13:39

numarul de votanti din r.moldova cresc si descresc ca si cotele dunarii … doar cand se apropie alegerile ,mai e putin si statul moldovean atinge miliardul de locuitori ca india si china .

radu
a comentat la 16 Aprilie 2009, 13:44

imbecilului de karabulea-.ulea . probabil un 99,999999% l-ar multumi oare pe analfabetul -sef al republicii . deja pcrm-ul a pierdut definitiv diaspora moldoveana ,tineretul,intelectualitatea ,clasa intreprinzatoare, adica intr-un cuvant clasa activa si motorul r.moldova .

Cristina
a comentat la 16 Aprilie 2009, 14:00

la un moment dat Parazitii au cantat “existam doar in statistici, nici macar in sondaje..” se pare ca in Republica Moldova nici statisticile nu sunt relevante.
Un tanar angajat la Institutul National de Statistica al RM a zis la un moment dat ca in RM exista 2 sate cu 1 singur locuitor si un sat fara nici un locuitor. Nu stiu daca e 100% adevar, cert e ca sunt localitati in care au ramas doar cativa locuitori. sunt curioasa cum arata listele electorale ale acelor localitati.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu