Prin modificarea Legii cetăţeniei, moldovenii pot deveni cetăţeni români mai uşor şi mai repede, adică în numai cinci luni

15 Aprilie 2009, 15:45

Ministerul Justiţiei va propune în şedinţa de guvern de astăzi modificarea şi completarea prin ordonanţă de urgenţă a Legii cetăţeniei. Într-un interviu acordat pentru Radio România Actualităţi, secretarul de stat în minister, Alina Bică, susţine că prin modificarea Legii cetăţeniei, moldovenii pot deveni cetăţeni români mai uşor şi mai repede, adică în numai cinci luni. Dacă modificarea e aprobată de Guvern, va fi mărit şi numărul de angajaţi din Direcţia “Cetăţenie” din Ministerul Justiţiei, tocmai pentru a grăbi procedurile.

Alina Bică: Cetăţenii moldoveni nu vor mai trebui să se prezinte la interviul care era obligatoriu pentru toate categoriile de persoane ce doreau să primească sau să redobândească cetăţenia. Va fi suficientă doar depunerea unui dosar cu actele prevăzute de lege, respectiv declaraţiile pe proprie răspundere cum că nu au colaborat şi nu colaborează cu servicii străine, de asemenea, că nu au cazier. Prin modificare, în termen de cinci luni, autorităţile române sunt obligate să verifice şi să proceseze aceste înscrisuri, urmând să constate dacă ei îndeplinesc sau nu condiţiile legale să primească cetăţenia.

Reporter: Înainte cât dura? Pentru că moldovenii sunt foarte nemulţumiţi în această privinţă.

Alina Bică: Înainte dura până la un an. Într-adevăr, până în anul 2006, procedura de acordare a cetăţeniei era una foarte greoaie, acordându-se doar zeci sau sute de cetăţenii pe an. Problema este pentru cetăţenii moldoveni care au depus cereri pe vechea procedură. De ce? Pentru că acelor persoane le-au expirat înscrisurile, cum ar fi de pildă cazierul. Şi practic, autorităţile române sunt obligate la acest moment să refacă procedurile de redobândire a acestor înscrisuri. Ori, autorităţile moldovene cooperează destul de greu cu noi în transmiterea acestor acte.

Reporter: Secretarul de stat Alina Bică spune că moldovenii pot obţine cetăţenia română mai rapid dacă îşi depun actele direct la Direcţia “Cetăţenie” din Ministerul Justiţiei, adică la Bucureşti şi nu la Consulatul de la Chişinău.

Alina Bică: Din câte cunoaştem noi, dumnealor sunt undeva la nivelul anului 2005 cu înregistrarea şi trimiterea acestor cereri către Direcţia “Cetăţenie” care funcţionează în cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. Practic, dacă cetăţenii moldoveni ar veni şi ar depune aceste cereri la Direcţia “Cetăţenie”, procedura de înregistrare şi de acordare a cetăţeniei se realizează cu o celeritate mult mai mare, deoarece direcţia de la Ministerul Justiţiei este organizată şi funcţionează pentru procesarea cu rapiditate şi înregistrarea cu rapiditate a acestor cereri.

Dat fiind faptul că prin lege se solicită ca un cetăţean moldovean să depună personal sau prin mandatar cererea, evident că nu putem să primim asemenea cereri prin poştă la Direcţia “Cetăţenie”. Nemulţumirile cetăţenilor moldoveni în raport cu Consulatul de la Chişinău nu ar trebui să revină Ministerului Justiţiei cu precădere, ci eventual Ministerului Afacerilor Externe.

Comentarii (4 comentarii)

Cristina
a comentat la 15 Aprilie 2009, 16:00

Foarte multe semne de intebare ati ridicat in mintea miea dna Bica:
1. care e vechea procedura, pana in 2001?
2. “Inainte dura pana la un an” si “moldovenii pot obţine cetăţenia română mai rapid dacă îşi depun actele direct la Direcţia “Cetăţenie” din Ministerul Justiţiei, adică la Bucureşti şi nu la Consulatul de la Chişinău” include si cazul depunerii dosarului la Dir. Cetatenie din cadrul Ministerului Justiţiei in 2005 + memoriu in 2008 depus la aceeasi institutie+memoriu in 2008 depus la Presedintia Romaniei + dovada sederii in scop de munca in ultimii 3 ani???
3. acele caziere expirate de care pomeneste dna Bica, cum crede ca vor putea fi obtinute de la autoritatile RM luand in consideratie evenimentele din ultima perioada?
4. Cine stie cum vor arata acele caziere, luand in consideratie evenimentele din ultima perioada?

Dna Bica, cu tot respectul, cred ca este prost informata sau dezinformata in legatura cu procesul de redobandire a cetateniei romane!

x
a comentat la 15 Aprilie 2009, 16:21

Sa fim seriosi stiu persoane care asteapta de 6 ani in conditiile in care au locuit 9 ani in romania ( liceu+faculta+master) si deoarece nu au primit raspuns s-au intors in moldova.

Radio Erevan
a comentat la 15 Aprilie 2009, 17:54

Era nevoie de mai multe masuri, de exemplu sa ceara interzicerea accesului liderilor PCRM in UE, ajutor legal gratuit celor torturati de politia RM pentru trimitearea dosarelor la CEDO, inchiderea unor companii ale rudelor liderilor PCRM in Romania. Ceva care i-ar afecta personal.

George romanul
a comentat la 15 Aprilie 2009, 18:11

Aberatie totala. Cetatenia romana nu o poti obtine nici la Bucuresti nici prin consulat. Verificati listele de la MJ. Fiica mea a depus deja de 3 ori cazierul din RM, a locuit in Romania 9 ani, liceu+facultate. Acu sta acasa fara rost. Nu i se da cetatenie. De fapt e greu de spus. Pur si simplu dosarul ei nu este procesat. Am scris si oficial la Bucuresti, am trimis e-mail-uri- totul in zadar. Asa ca daca lucrurile raman pe vechi cetatenia se va obtine la sfantul asteapta. Sau poate una vorbim si alta servim rusilor?
Nu in zadar dupa orice modificare a legii obtinerea cetateniei devine si mai deficila. Acu in privinta cazierelor. Dar de ce e nevoie de cazier doar din RM si nu din tot spatiul CSI sau UE? O piedica artificiala pentru a nu acorda cetatenia.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu