DW: 2009, şansa decomunizării Republicii Moldova

07 Ianuarie 2009, 01:48

Potrivit Radio Deutsche Welle, anul 2008 a fost pentru Republica Moldova anul coalizării societăţii civile împotriva încălcării sistematice a drepturilor omului şi împotriva corupţiei. În plan extern – nici o schimbare. Moldova continuă să oscileze între Vest şi Est, îndepărtându-se tot mai mult de NATO.  „În 2009 vine schimbarea!”, spune opoziţia proeuropeană.

Şanse sunt, dar puţine. Cel puţin aşa reiese din ultimele sondaje. Totul depinde de opţiunea la care vor adera indecişii, care reprezintă aproape 40 la sută, dar şi de modul cum va şti liderul comunist, Vladimir Voronin, să justifice eşecul soluţionării diferendului transnistrean – principala promisiune electorală dată în 2005. În acest sens, anul 2008 nu a oferit decât emoţii negative bazate pe nişte informaţii despre o posibilă soluţionare tainică a conflictului pe la spatele Occidentului. Dar şi acest plan, pe care opinia publică aşa şi nu l-a văzut, a eşuat, se mai spune într-o corespondenţă a postului german de radio DW.

Potrivit Radio DW, rămânând fără principalul as electoral în mânecă, puterea comunistă a îndreptat poliţia şi justiţia împotriva opoziţiei şi a presei libere în speranţa că va reuşi să se menţină la putere, mizând pe o presă cenzurată şi aservită. De aici şi consecinţele: încrederea populaţiei în poliţie şi justiţie a scăzut dramatic, aceste instituţii fiind percepute mai degrabă ca nişte structuri plătite ca să le facă probleme celor care îşi caută dreptatea. Şi de parcă brutalitatea poliţiei nu era suficientă pentru a se compromite definitiv, preşedintele Voronin a decis să-l restabilească recent în funcţia de ministru de Interne pe Gheorghe Papuc, interogat de Procuratură în dosarul „Heroina”. Iată cum vede lucrurile ex-consilierul cu misiuni speciale al preşedintelui Voronin, Sergiu Mocanu:

„Pericolul real public este poliţia. Fără „evacuarea” ofiţerilor de frunte din această structură care acoperă multe afaceri criminale în ţara aceasta, nici  un alt partid politic nu poate spera la câştig de cauză în alegerile din 2009”.

Potrivit Radio DW, “cât n-ar părea de straniu, cea mai veninoasă săgeată a puterii comuniste se îndreaptă nu spre formaţiunile politice de stânga care i-ar putea „fura” voturi la alegerile din 2009, ci spre primarul liberal de Chişinău Dorin Chirtoacă şi spre presa liberă care, întâmplător sau nu, au devenit şi ţintele predilecte ale creştin-democraţilor conduşi de Iurie Roşca. Dacă rivalitatea politică dintre creştin-democraţi şi liberalul Chirtoacă poate fi pusă pe seama migraţiei electoratului dezamăgit de parteneriatul comunisto-creştin-democrat dinspre PPCD spre PL, atunci vehemenţa acţiunilor puterii comuniste împotriva primarului de Chişinău poate avea o singură explicaţie.

O aflăm chiar de la liderul comunist Vladimir Voronin: „Roşca în primul rând este o personalitate. La urma urmei, dacă trebuie şi este necesar se poate şi parteneriat de făcut cu Roşca”.

Conştient de erodarea imaginii Partidului Comuniştilor în perioada guvernării, Vladimir Voronin pare să râvnească la votul celor pe care ieri îi numea „naţionalişti”. Dar pentru că nu le poate atrage simpatia, are nevoie de partenerul său politic Iurie Roşca şi în viitorul Parlament. Iată de ce comuniştii încearcă să anihileze presa şi opoziţia care le-ar putea încurca creştin-democraţilor să treacă pragul electoral. Schema este simplă şi transpare chiar din declaraţia lui Iurie Roşca:

„Mergem de unii singuri la alegeri aşa cum am făcut-o mulţi ani la rând, deoarece cred că aşa este corect, alianţele urmând să se constituie în funcţie de rezultatele obţinute de fiecare partid şi în funcţie de capacitatea de a participa la majorităţile post-electorale. Pentru anul 2009 ne putem aştepta la un rezultat care ar aduce în Parlamentul Republicii Moldova trei, maximum patru, formaţiuni politice aşa că vom avea o posibilitate destul de restrânsă de a alege viitorii parteneri post-electorali”.

Dar nici ceilalţi lideri politici de orientare democratică nu se grăbesc să-şi unească eforurile. Şi aceasta din două motive: 1. Comuniştii ajutaţi de creştin-democraţi au schimbat Legea interzicând blocurile electorale şi, 2. partidele cu perspectivă apărute recent nu vor să aibă de a face cu partidele deja compromise.

LIDERUL PL MIHAI GHIMPU:
„Unii sunt învinuiţi că sunt pro-ruşi, alţii – că au încălcat legea, că au furat, că au trădat votând pentru comunişti. Şi atunci, analizând toate acestea trebuie să vedem cum e mai bine să mergem la alegeri – împreună sau separat? De ce Partidul Liberal sau alt partid trebuie să preia problemele celuilalt partid?”.
Reieşind din comportamentul democraţilor, ex-consilierul prezidenţial Sergiu Mocanu este convins că în 2009 comuniştii vor câştiga alegerile:

„Nu există nici un element care ar vorbi că se poate întâmpla altceva. Şi tocmai din cauza aceasta, vânzoleala democraţilor este un joc ridicol care poate conduce la o catastrofă pentru Republica Moldova”.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu