Mii de oameni au dat curs apelului opoziţiei de a protesta contra puterii comuniste

12 Aprilie 2009, 17:12

Mii de oameni au participat la demonstraţii anticomuniste la Chişinău, convocate de Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră. Cele trei partide alese în noul Parlament protestează împotriva a cea ce numesc falsificarea masivă a votului de pe 5 aprilie în favoarea Partidului Comuniştilor, orchestrarea violenţelor de pe 7 aprilie la Parlament şi Preşedinţie şi persecutarea ulterioară a tinerilor care au luat parte la acel protest pe care îl consideră spontan. Unul din liderii liberalilor, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a declarat la demonstraţiile de astăzi din Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău că opoziţia cere o investigaţie internaţională a celor întâmplate pe 7 aprilie, transmite Radio Europa Libera.

„Vladimir Voronin caută vinovaţi, în rândul manifestanţilor paşnici, în rândul opoziţiei sau peste Prut. Dar a uitat să se privească în oglindă pentru a vedea cine este adevăratul vinovat pentru cea ce s-a întâmplat”.

Preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin acuză opoziţia de organizarea protestelor violente de marţi, soldate cu zeci de răniţi în rândul protestatarilor şi poliţiei şi distrugerea parţială a clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. El susţine că în spatele a cea ce numeşte „tentativă de lovitură de stat” s-ar afla România.

Comentarii (6 comentarii)

haiducu
a comentat la 12 Aprilie 2009, 22:35

De ce e platita Politia?!! Cine o plateste??

Cine Plateste Politia? Moldovenii! SUNT BATUTI PE BANII LOR!

Dobra Utra
a comentat la 13 Aprilie 2009, 07:30

pentri informare:
Ce se intampla cu romanii care au permis de sedere in Moldova? Pot intra liber sau …. raman la granita?

radu
a comentat la 13 Aprilie 2009, 07:32

Ambasadorul SUA ia apararea arestatilor

Ambasadorul SUA in Repu­bli­ca Moldova, Asif Chaudhry, s-a de­cla­rat ingrijorat de actiu­nile autoritatilor moldovene.Intr-un interviu acordat agentiei Infotag, diplomatul american a declarat: “Suntem ingrijorati in special de retinerea jurnalistilor si a studentilor, efectuata fara motive aparente”. Masinaria de dezinformare a Chisinaului a incercat, vineri, sa intoxice opinia publica, agentia Moldpres informand ca, in timpul unei intrevederi cu Voronin, ambasa­dorul SUA in Republica Moldova ar fi apreciat ca reactia autoritatilor a fost adecvata. (L.P.)

cos
a comentat la 13 Aprilie 2009, 08:09

Raport ONU: Autorităţile au comis violenţe extreme împotriva tinerilor arestaţi la Chişinău (VIDEO)
http://www.antena3.ro/stiri/moldova/raport-onu-autoritatile-au-comis-violente-extreme-impotriva-tinerilor-arestati-la-chisinau_69221.html

radu
a comentat la 13 Aprilie 2009, 08:49

SENATUL EVZ: De ce tace Occidentul

Mircea Mihăieş
Luni, 13 Aprilie 2009

Mircea Mihăieş: “Tragedia de la Chişinău nu e, mă tem, decât preambulul unei vaste repoziţionări ideologice la nivel internaţional.”

Criza energetică, refacerea puterii militare a Rusiei, agresivitatea autogeneratoare a lui Putin, laşitatea cvasigeneralizată a politicienilor occidentali, triumful corectitudinii politice (adică a făţărniciei miloage) în relaţiile dintre indivizi şi state au dus la anularea anticorpilor necesari în lupta cu violenţa, abuzul şi dictatura. Planeta şi l-a dorit atât de mult pe Obama, salvatorul băncilor, uliul păcii, strategul prompterelor, încât nu vede găunoşenia implacabilă a individului. Ajuns la Casa Albă, constatăm că discursurile bine ticluite nu-i mai folosesc la nimic, iar soluţiile ce păreau invincibile pe hârtie nu valorează nici cât o ceapă degerată în planul vieţii reale.

Sunt vremuri bune pentru terorişti. Orice aventurier, orice asasin cu o armată la dispoziţie şi bani în conturi poate face tot ce-i trece prin minte. Pentru că paznicii planetei (şi mai ales paznicii Europei) dorm. Făţărnicia, minciuna, dubla măsură n-au avut trecere mai mare decât în aceste zile de apus ale valorilor europene. Analişti serioşi explică lipsa de reacţie a cancelariilor europene faţă de atrocităţile din Moldova prin vacanţa de Paşte. Dar de când îşi iau politicienii vest-europeni liber de Paşte?! De când au ei respect pentru credinţă? Doar le ştim ura spumegândă faţă de creştinism şi umanism, din vremea refuzului ca ele să figureze între valorile fondatoare ale Europei! În teorie, vrem o Europă puternică. În practică, edificăm o Europă uscată, cheală de orice atribut, ca un vreasc rămas de la ultimul foc de tabără al democraţiei.

Duplicitarismul pestilenţial a fost rapid îmbrăţişat şi la noi. Era greu pentru cel poreclit „Prostănacul” să se abţină în astfel de momente. Aberaţia e cu siguranţă inspirată de insul care-l flanca pe când Geoană emitea gogomănia - ciomăgarul ideologico-europeano- corect-politic Adrian Severin. Obsedat de gândul cuceririi Cotrocenilor, Geoană a identificat, cu binecunoscuta-i sagacitate, sursa răului din Moldova: Traian Băsescu. Pentru Geoană, tinerii moldoveni sunt cotonogiţi fără milă dintr-un ireparabil, copleşitor şi exclusiv motiv: pentru că, acum câţiva ani, şeful statului român a spus că vom regăsi Moldova în Uniunea Europeană. Mare ticălos trebuie să fii ca să-ţi treacă prin minte aşa ceva, darmite să rosteşti în public astfel de învinuiri groteşti ce-i invită pe împilatorii de la Chişinău să-şi continue liniştiţi căsăpeala!

Privite la rece (atât cât pot fi ele privite la rece), lucrurile au luat o turnură ce-a aruncat deja în aer baza morală a lumii în care trăim. Aici nu e vorba despre pasivitatea Occidentului în faţa unor abuzuri de natură politică. E secundar, acum, dacă în Moldova comuniştii au câştigat cu adevărat alegerile ori au fraudat din greu. Esenţial e că, dincolo de jocurile politice, la Chişinău domneşte un regim ce calcă în picioare drepturile fundamentale ale omului. Sub privirile de iepuraşi timizi ale europenilor şi americanilor, asistăm la triumful pe scară largă al strategiilor născute în laboratoarele KGB. Moldova e săracă. Nu are petrol şi nici gaze. Cine riscă, de dragul ei şi-al democraţiei, să-l înfurie pe Marele Urs?

Noi, păţiţii anilor 1989, 1990 şi 1991, trăim o deprimantă senzaţie de déjà-vu. Incendierile sub atenta supraveghere a ofiţerilor acoperiţi, arestările în masă, interogarea a mii de oameni nevinovaţi, interzicerea drepturilor cetăţeneşti, închiderea graniţelor, manipularea grosolană prin presă şi televiziuni sunt strategii aplicate şi la Bucureşti, şi la Chişinău. Mai lipseşte doar ca omologii de peste Prut ai lui Răzvan Theodorescu să identifice fasciştii, pentru că omologul lui Iliescu, Voronin, a interpretat la perfecţie aria „amestecului străin”, adică românesc. Ce amestec au avut românii în tragedia derulată sub ochii orbi ai Europei a putut constata oricine a trecut prin centrul Bucureştiului: o dezamăgitoare, compactă, nesimţită indiferenţă.

Occidentul, atât de atent, de neliniştit, de vigilent în trecut, a ajuns o jalnică entitate politico-geografică dominată de ineficacitate instituţională şi birocraţie stearpă. Condusă de oameni fără vlagă, de demagogi cu cipuri implantate nu doar în creier, ci şi în conştiinţă, Europa Occidentală păşeşte spre vagi ţărmuri ale conformismului şi - cum se spunea pe vremea Războiului Rece - „împăciuitorismului şi defetismului”. Occidentul îmi lasă impresia unei Frumoase Adormite dintr-o pădure care-a fost completamente smulsă, iar piticii s-au reprofilat în siluitori neruşinaţi ai fecioarei de altădată.

În lumea aşa-zis democratică a devenit mai riscant, în vremurile noastre de paralizie a conştiinţei, să-ţi spui părerea liber decât să asasinezi în serie. Gangsterii politici din familia lui Voronin ştiu prea bine acest lucru. Ei au intuit fragilitatea de porţelan a Occidentului şi nu se sfiesc să intre cu bocancii în sufletele, viaţa şi visele oamenilor. Iar când în ţări surori îşi găsesc şi aliaţi de teapa unui Geoană, chiar că nu mai au de ce să se teamă.

grigore
a comentat la 13 Aprilie 2009, 10:03

Ши, Вова, ай глоанце? Сы лашь глоанцыли аколо, кы еле ну-с а тэли шы ну-с пентру нойб да-с пентру оаспець: пинтру Смирнов шы пинтру Путин, кы ну-й фрумос сы примешть оаспицый ашэ ку мына гоалы. Ei si ce daca tineretul a devastat Presidentia si Parlamentul? Acestea sunt proprietati ale intregului popor, deci si a lor, a tinerilor. Ei au hotarit sa-si strice o parte din ferestre, partea care le apartine, ca totuna nu-i nici un folos din ele. Partea comunistilor si a pensionerilor a ramas intacta. Ce mai vreti? Sau poate tare ati asudat voi paraziti ai societatii la constructia lor? Voi numai mulgeti poporul, banditi afurisiti si blestemati ce sunteti voi - partidul mulgatorilor. Ce folos are poporul de la institutiile de stat actuale? Nimic. Ba din contra - numai piedici, taxe, impozite, facturi. Dar ajutorul politic, conditiile economice si altele pe care trebuie sa le faca statul unde sunt? Ati alungat prin saracie majoritatea populatiei active din tara, conditii de vot nu lea-ti creat acolo unde muncesc ei, sa voteze n-au putut, si acum aveti rezultate democratice la alegeri? Pina cind n-a sa fie asigurate psibilitati de vot pentru TOTI moldovenii de peste hotaare, alegerile nu pot fi socotite echitabile si democratice. Cine v-a dat dreptul sa privati de dreptul la vot pe o treime din populatie? Iaca LUPULOV plinge ca tineretul i-a devastat NIRVANA KOMUNISTA de care el isi lega atitea sperante si in care lui ii era asa de bine. Dar pentru popor asta nu-i nirvana, da-i BASTILIA toxica si nesuferita, intruchiparea raului. Si daca-i asa de ce sa nu arda? Komunistii ar trebui sa stie mai bine ce inseamna situatie revolutionara. Pe ea nu o poate crea un om, o grupa de oameni, sau un partid. Asa ca nu mai cautati voi vinovati, ca de la asta nu se schimba nimic. Si nu se mai teme nimeni de gloante. E mai usor sa mori de glont decit de foame. Si apoi daca nu ma nimeresti dintr-o data, se intoarce foaia invers. Politistii singuri ar trebui sa-i depisteze pe calaii si criminalii care au batut si au calicit tinerii la comisariate, altfel crima si vina au s-o suporte toti, si cei nevinovati si onesti. Nu-s sigur ca la ciocnirea viitoare poporul oropsit si adus la disperare va mai fi asa de tolerant cu politia, ca acum la parlament. Da tu lupusor ticalos si fara sira spinarii ai mizat pe un cal prost. Komunizm insamna cotropitori, calaul poporului moldav, tradatorii Rusiei, fratii lui smirnov, lavrov si chiumei de la rasarit - iaca cu cine te-ai legat. Noi totuna ii vom birui. Stii tu lupusor cit a sa dureze criza economica? Stii tu lupusor ce inseamna capital financiar? Apoi sa stii, ca criza a sa dureze atita cit va fi necesar pentru distrugerea totala a Rusiei. Asta pentru Gruzia, Transnistria, Carabah, Ucraina si celelalte. Daca nu ma crezi pe mine, intreaba-i pe evreii lui Voronin, ca ei trebuie sa stie mai bine ce-i aceia capital financiar, cum ai ridicat ei preturile la petrol si cum le scad cind vor ei, cum isi retrag capitalui si cum dirijeaza cu economia lumii.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu