Mihai Cimpoi va renunţa la mandatul de parlamentar

10 Aprilie 2009, 16:16

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Mihai Cimpoi, care a candidat pe lista electorală a Alianţei „Moldova Noastră” (AMN) pe locul doi, susţine că nu-şi va ridica mandatul de deputat, informează DECA-press.
El a declarat pentru „Jurnal de Chişinău” el susţine că „nu avem ce face în noul Parlament, care le aparţine, de fapt, comuniştilor”. „Va începe resovietizarea Republicii Moldova, va fi legiferată limba rusă ca a doua limbă oficială, nu vom putea consfinţi în Constituţie limba română care, potrivit Articolului 13, se numeşte „moldovenească”. Comuniştii vor putea face orice într-un Parlament unde deţin majoritatea absolută. În aceste împrejurări, este necesar ca partidele de opoziţie să nu intre în Parlament”, afirmă Mihai Cimpoi.

Comentarii (7 comentarii)

radu
a comentat la 10 Aprilie 2009, 16:21

Toti cei care au informaţii privind fraudarea alegerilor din 5 aprilie, le pot semnala partidelor de opoziţie care efectueaza verificarea listelor electorale. Informaţia trebuie să conţină numele şi adresa exactă a persoanelor, pentru a fi verificată.

Mai jos găsiţi numerele de telefon la care puteţi apela :

Partidul Liberal Democrat (PLDM) 81-51-64 (sau -Dorin Rotaru)

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) 54-57 22

Partidul Liberal (PL) 24-35-69

radu
a comentat la 10 Aprilie 2009, 16:22

Apel pentru românii dispăruţi în Moldova

Vineri, 10 Aprilie 2009

În ultimele zile, autorităţile de la Chişinău au afirmat în mai multe rânduri că ar fi arestat un număr important de cetăţeni români.

În condiţiile în care, la solicitările de clarificări transmise pe canale diplomatice, autorităţile de la Chişinău nu au dat niciun răspuns, Ministerul Afacerilor Externe solicită celor care au cunoştinţe sau rude care s-au deplasat în Republica Moldova în ultima perioadă şi care nu au mai putut fi contactate să semnaleze aceste cazuri la următoarele numere de telefon:

Între orele 08:00-20:00: 021 431 1511

După orele 20:00: 021 431 1203

radu
a comentat la 10 Aprilie 2009, 16:24

“Nu toleraţi încălcarea drepturilor omului în R. Moldova”

Alexandra-Livia Dordea
Vineri, 10 Aprilie 2009

În urma protestelor de la Chişinău declanşate de rezultatele alegerilor din Moldova care i-au declarat câştigători pe comunişti, societatea civilă din România a decis să se pronuneţe în cazul evenimentelor şi să ceară măsuri pentru oprirea violenţelor.

“Escaladarea violenţei din ultimele zile din Republica Moldova, reprimarea în forţă a manifestanţilor împotriva puterii de la Chişinău, arestările în rândul protestatarilor (mulţi dintre ei, minori), limitarea accesului publicului la informaţii, arată încălcarea gravă a drepturilor omului într-o ţară la graniţa Uniunii Europene. Indiferenţa noastră, a celor ce pretindem că susţinem principiile democratice şi drepturile fundamentale ale omului, e un cec in alb dat autorităţilor să încalce în continuare în mod flagrant drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, se arată în scrisoare .

În opinia ONG-urilor semnatare tinerii de la Chişinău au ieşit în stradă pentru că alegerile din Republica Moldova nu au fost corecte. “Ele nu pot fi corecte acolo unde mass-media este controlată de putere, iar legile electorale favorizează partidele mari şi nu permit alianţele preelectorale”, subliniază acestea.

Societatea civilă solicită:

Recunoaşterea oficială a realităţii că principiile democratice nu sunt respectate în Moldova, şi sprijin occidental necondiţionat pentru aplicarea acestora, ca în cazul ţărilor Baltice la începutul anilor ’90.
Presiuni diplomatice asupra autorităţilor de la Chişinău pentru încetarea reprimării manifestaţiilor şi eliberarea imediată a protestatarilor arestaţi.
Organizarea de urgenţă a unei mese rotunde, ca formulă de negociere politică, coordonată de Uniunea Europeană, cu participarea tuturor partidelor din Republica Moldova, pentru a se asigura aplicarea regulilor democratice şi pentru asigurarea unor alegeri corecte şi a libertăţii presei.

Cele 20 de ONG-uri semnatare sunt: Societatea Academică din România (SAR), APADOR-CH, Academia de Advocacy, Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), Alianţa Civică, Asociaţia pentru Tranziţie Urbană (ATU), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Edu Cer, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Institutul de Politici Publice (IPP), Societatea „Timişoara”, Solidaritatea Universitară, Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRE), Asociaţia Tineri pentru Comunitate Teleorman, CENTRAS, Centrul Român de Politici Europene (CRPE), FNS Alma Mater, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Grupul pentru Dezvoltare Locală (GDL), Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”.

radu
a comentat la 10 Aprilie 2009, 16:31

Moldova
Vladimir Voronin: “Aceste proteste sunt bine plătite şi organizate!”
Presa internaţională: În Moldova s-a strigat “Noi suntem români”

Prima firmă deschisă în România de Oleg Voronin a fost la Vaslui, Kaolin Impex. Anul înfiinţării a fost 1993. Avea 31 de ani, iar tatăl său tocmai fusese ales copreşedinte al Comitetului organizatoric al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

Coincidenţă sau nu, tot în 1993 Oleg Voronin a făcut primul milion de dolari. În 1995 şi-a mai deschis o firmă la Iaşi, MSI Trading SRL. Dacă prima firmă a fost radiată de statul român, cea de-a doua a fost abandonată în favoarea unui alt cetăţean moldovean.

Ţeparul de ieri, omul de afaceri de azi

SC Kaolin Impex, firma deschisă în 1993, avea ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor alimentare. Prin acestea, fiul preşedintelui Moldovei a obţinut profituri uriaşe intermediind tranzacţii cu zahăr de pe piata ex-sovietică. Cu sediul într-un apartament, firma avea ca obiect de activitate comerţul cu produse alimentare.

Din datele obţinute de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, firma a fost abandonată, Oleg Voronin necatadicsind ca ani de zile să depună vreun bilanţ contabil. Din aceste motive, dar şi pentru că nu şi-a achitat datorii la stat, în valoare de aproape 50.000 de lei, firma a fost radiată.

Oleg Voronin reuşise să obţină chiar şi un credit de la Bancorex, credit pe care nu l-a mai achitat. Acum, fiul lui Vladimir Voronin este un important om de afaceri în domeniul finanţelor, construcţiilor şi transporturilor.

„Am auzit de Oleg, dar nu l-am văzut“

Cea de-a doua firmă deschisă în România a fost MSI Trading, cu sediul în Iaşi. Înfiinţată în 1995, firma are acelaşi obiect de activitate ca şi Kaolin Impex: comerţul cu produse alimentare. Prin această firmă, Oleg Voronin a avut, la un moment dat, în Iaşi şapte depozite angro, prin care îşi vindea uriaşele cantităţi de zahăr din Cuba sau din Ucraina.

După ce tatăl său a devenit preşedinte al Republicii Moldova, în 2001, Oleg a lăsat firma unui concetăţean, Antoci Ivan Evgheni (46 de ani), din Ungheni. Nici acesta nu mai este în România.

Un reprezentant al firmei MSI Trading a declarat ieri pentru “Adevărul” că “Antoci a lucrat până în 1999, când a făcut o livrare de 110.000 de lei către o altă firmă şi nu şi-a primit banii. Eu nu l-am văzut pe Oleg, dar Antoci e tot de acolo, de la ei, din Moldova”.

„Prinţul“ Oleg, fiul „imperialist“ al unui tată comunist

Oleg Voronin declara pentru revista „VIP“ că modelul său politic este tatăl său, comunistul Vladimir Voronin. Însă, dacă tatăl său este un comunist de tip vechi, sovietic, Oleg, zis “Prinţul”, trăieşte după modelul imperialismului înfierat de preşedintele ţării.

Oleg Voronin este cel mai bogat om din Republica Moldova, profitând, ca într-un regim dictatorial, de puterea tatălui său.

În timpul celor două mandate ale lui Vladimir Voronin, Oleg a fost acuzat de presa moldovenească de faptul că a concentrat în mâinile sale aproape toată industria zahărului, afacerile cu cereale, cele din domeniul bancar, ale asigurărilor, construcţiilor, businessului imobiliar şi turistic şi transporturi.

La banca sa, FinComBank, şi-au descis conturi cele mai importante instituţii ale statului. În construcţii primeşte cele mai mari contracte tot de la stat, chiar şi de la Preşedinţie.

Iubeşte maşinile de lux

A copilărit în actuala republică separatistă Transnistria, la bunici. Şcoala generală a făcut-o la Ungheni, la graniţa cu România, dar susţine că vorbeşte mai bine limba rusă.

A absolvit Facultatea de Viticultură şi Pedologie, dar s-a dedicat afacerilor. Marele hobby al “Prinţului” constă în colecţionarea de maşini scumpe.

Presa moldovenească scrie că în colecţia lui Oleg Voronin se regăsesc autoturisme Maybach, Toyota Land Cruiser, Mercedes 600, un jeep Hummer, dar şi două motociclete japoneze.

vergil
a comentat la 10 Aprilie 2009, 16:34

Este necesara implicarea Statului Romin deoarece in R Moldova locuesc peste 300000 cetateni Romani!!!

Jora moldovanu
a comentat la 10 Aprilie 2009, 17:24

Da, da. Introduceti Starea Exceptionala in Rromania, pregatiti unitatile de manelisti, satrele, puneti-l pe marele politician rroman Gigi Becali in fruntea ostii si veniti la moldoveni, sa luati o mardeala de zile mari.

alecsandes
a comentat la 11 Aprilie 2009, 09:02

Da domnul Cimpoi! Marele anticomunist ce sunteti!
De ce nu ziceti ca renuntati la mandat deoarece Serafica mai baga un membru cu antecedente penale???
Ne-am saturat de asa opozitie, cum pute-ti sa ne face una ca asta, v-am votat dar acum ne lasati balta, sunteti LASI!

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu