Partea „invizibilă” a protestelor de la Chişinău

08 Aprilie 2009, 19:41

De două zile Chişinăul este în „fierbere” - capitala e zguduită de proteste anticomuniste de amploare, iar informaţiile vehiculate în presă sînt contradictorii, scrie BasarabiaLaZi.ro.

Astfel, unele mijloace de informare în masă acreditează ideea că acestea ar fi organizate de opoziţie, altele - cred că în spatele lor stă miliardarul Gabriel Stati (care este în relaţii ostile cu oficialii de la Chişinău), cea de-a treia categorie - bănuiesc că aici ar fi implicată România, a patra categorie suspectează forţe din Occident, care, se presupune, ar fi organizat anterior „revoluţii” în Georgia şi Ucraina, iar a cincea categorie - susţine că protestele sînt inspirate şi finanţate de capi ai lumii interlope, care ar fi investit enorm în campania electorală şi sînt dezamăgite de rezultatele alegerilor. Care, totuşi, este adevărul?Cu siguranţă, se poate spune că, în cazul protestelor de la Chişinău, este valabilă afirmaţia: Revoluţia o fac romanticii, dar profită de rezultatele ei canaliile. Pentru cei care au urmărit cronologia evenimentelor cu atenţie de la început, dar şi situaţia ce a precedat aceste proteste, este clar că nici unul din cele cinci scenarii descrise de presa de la Chişinău nu este real. Protestul într-adevăr, în primă fază, a fost conceput drept o modalitate de transmitere a unui mesaj comun împotriva fraudelor masive ce au avut loc în alegeri. Iar cei care l-au pornit au fost tinerii, în spatele cărora nu a stat nimeni, scrie BasarabiaLaZi.ro.

În timpul zilei de luni, aceşti tineri, au folosit intens Internetul şi s-au îndemnat reciproc să iasă seara în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a-şi exprima protestul vizavi de fraudarea alegerilor. Ulterior, aceşti tineri singuri au recunoscut că rezultatul acţiunii lor a depăşit toate aşteptările - în Piaţă au ieşit peste cinci mii de tineri, pe cînd ei mizau doar pe maximum cîteva sute.

Ştirea că în Piaţă a început „revoluţia” s-a răspîndit repede prin capitală şi în decurs de cîteva ore numărul protestatarilor s-a triplat. A doua zi - în Piaţă erau deja circa 30 de mii de oameni, mulţi dintre care nu mai erau ghidaţi de conştiinţă civică, drepturi politice şi cetăţeneşti etc., ci de setea de a distruge, scrie BasarabiaLaZi.ro.

Anume aceşti oameni (care, nu este exclus, au fost intenţionat plasaţi de anumite forţe în rîndurile protestatarilor) au redus practic la zero efortul tinerilor de a se opune fraudării alegerilor. În decurs de cîteva ore, protestatarii, din luptători pentru o cauză nobilă, s-au transformat, în ochii opiniei publice (în special, a celei de peste hotare), într-o mulţime de vandali, care fură, distrug etc.

Astfel, în seara zilei de marţi, trecătorii stăteau şi priveau cu nedumerire cum grupuri de persoane scoteau din Parlament computere, mobilă, alte bunuri, pe care le duceau în direcţie necunoscută. Alte grupuri, între timp, aruncau pe geamuri arhivele Parlamentului, mobilă etc., cu care făceau ruguri imense în faţa Parlamentului. Iar incendierea fără sens a mai multor birouri ale Parlamentului, la un moment dat, chiar a provocat indignarea oamenilor ce priveau din stradă acest spectacol.

În timp ce grupuri de persoane (maximum o sută de oameni) distrugeau totul în Parlament, în Piaţa Marii Adunări Naţionale avea loc un miting de amploare cu participarea a cîteva mii de persoane. Astfel, s-a văzut clar că protestatarii de fapt sînt două tabere diferite - acei care într-adevăr au ieşit în Piaţă pentru a-şi cere drepturile şi acei care au venit cu un scop bine definit - de a distruge, de a se pricopsi şi de a discredita acţiunea propriu-zis.

Cei din urmă şi-au atins în mare parte scopul. Or, liderii de opoziţie, persoanele ce au iniţiat protestele şi o mare parte din opinia publică naţională şi internaţională s-au desolidarizat cu acţiunile din centrul Chişinăului.

Astfel, o amplă mişcare populară, care s-ar fi putut solda cu schimbări calitative pentru societatea moldovenească, a fost în mare parte compromisă.
Protestele continuă, dar ceea ce a fost iniţial nu mai este. Nu este exclus că protestele vor lua amploare, dar, pentru ca ele să se soldeze cu succes, e necesar de efectuat de urgenţă schimbări. În primul rînd, de ordin organizatoric. Protestatarii trebuie să formuleze un mesaj clar şi revendicări concrete.

În al doilea rînd, se impune desolidarizarea protestatarilor cu acele elemente distructive care le-au compromis efortul. Numai în acest caz, ei vor reuşi să recîştige încrederea masivă a maselor, susţinerea directă a celor mai influente partide de opoziţie. Or, acestea sînt condiţii obligatorii pentru o ofensivă de succes. Dacă, desigur, protestatarii îşi doresc acest lucru, mai notează BasarabiaLaZi.ro.

Comentarii (8 comentarii)

Alex
a comentat la 08 Aprilie 2009, 19:59

Luaţi televiziunea, plm!!
În provincie e doar linişte şi persecutări!!!

Iurie Mardari, Costesti, Ialoveni
a comentat la 08 Aprilie 2009, 21:11

Oameni buni romini basarabeni, Deshteptati-va. O ajuns funia la par. E timpul sa distrugem intregul sistem de guvernare comunist intr-un mod pashnic nu prin flacari si singe, dar prin dovezi shi prin reinvieriA Sfatului Tarii de odata, cind Stefan cel Mare, soarele popoului nostru care apune sub jugul comunist, is pierde culoarea si caldura care a purtato odata. Ginditziva la copii, la viitorul poporului basarabean, ginditziva la mindria care o vor purta ei cantre noi daca distrugem COMUNISMUL shi curatim tara de mincai shi hoti. Iesiti in strada si cereti dreptate, sustineti basarabenii. Economia mondiala se surpeaza. Criza va afecta in mod dramatic tarile cu economia slaba ca Moldova la momentul de fata. Foamea va cuprinde poporul, daca nu schimbam scenariul facut de comanda lui voronin, ACUM shi numai ACUM. ROG POPORUL SA IASA SI SA CEARA CEEA CE A FOST PROMIS DAR NAM PRIMIT (LIBERTATE, DEZVOLTARE,STATORNICIE, STABILITATE ECONOMICE, etc). Acum sintem capabili NOI sa ne decidem viitorul.
IN MOD PASNIC SI ORGANIZAT VOM SUCCEDE.
SOARTA E IN MIINELE NOASTRE!!!

victor_UE
a comentat la 08 Aprilie 2009, 21:23

Asta si este situatia reala,aveti perfecta dreptate domnilor jurnalisti,eu am fost prezent la aceste proteste si intradevar la un moment dat am ramas nedumerit de ceea ce se intimpla in centru,imi parea ireal.
Stiu ca noi protestatarii am ramas fara organizare si nu inteleg de ce am ramas fara sustinerea initiala. Foarte mult doresc sa invingem,dar pentru asta avem nevoie de sprijin!!!!

Victor
a comentat la 08 Aprilie 2009, 21:33

Nu inteleg de ce liderii opozitie, Chirtoaca, Filat si Urechean nu fac nimic. Am o singura explicatie. Pregatesc lovitura cea mare. Daca e asa atunci e bine. Daca nu, totul va fi inabusit.

Trebuie un lider care sa conduca toata chestia asta

vinceroy
a comentat la 08 Aprilie 2009, 21:45

Dar ce face opozitzia? Comunistii in teritoriu fac manifestari impotriva tinerilor de la Chisinau, macar ca nu sunt doar tineri. Dar cei ce vin din partea acestor hotzi de comunisti sunt persoane impuse psihologic, pe unii luandu-i (dar nu-i anuntza unde merg), pe altzii impunandu-i (teama de a pierde postul pe care il ocupa).Deci, cei din centrul capitalei s-au adunat de bunavoie, pe cand cealalta parte vin din impunere. Cine e mai puternic? Dar trebuie de mers pana la capat. Un lucru bine inceput trebuie sa aiba si un sfarsit frumos. E nevoie de sustzinere si din partea provinciilor, dar si cel al opozitziei. Au furat viatza buneilor si parintzilor nostri, vor sa ni-o ia si pe a noastra? Sa nu le permitem!Pentru un viitor liber!!!

Solana
a comentat la 09 Aprilie 2009, 00:07

trei femei mergeau la vot: doua moarte, una vie, cate voturi au sa fie?

Solana
a comentat la 09 Aprilie 2009, 01:54

Ma adresazi poltistilor si membrilor famiilor acestura, sa se gindeasca foarte bine innainte de a face vreo actiune contra poporului sau, ca rasplata nu va astepta prea mult, sa nu se intimple ca o sa va muscati coatele dar o sa fie deja tirziu…

Jora moldovanu
a comentat la 09 Aprilie 2009, 10:02

Bravo liberalii. Au demonstrat de ce sunt in stare. Sa sparga capete si sa arda cladiri. Dati-le si tara, sa faca rug din oameni.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu