Situaţie tensionată la Ambasada Moldovei din Bruxelles
05 Aprilie 2009, 11:19Până la ora 10, în secţia de votare deschisă la Ambasada R. Moldova la Bruxelles au votat în jur de 30 de persoane, altele aproximativ 20 s-au întors acasă după paşaportul “albastru”, pentru că li s-a refuzat validarea votului în baza buletinului de identitate, în conformitate cu Codul electoral elaborat de CEC, transmite Jurnal de Chişinău.
Cetăţenii respectivi sunt indignaţi de faptul că buletinul de identitate care reprezintă de fapt dovada cetateniei Republicii Moldova nu este acceptat la urne. Savelie Caramerli, cetăţean moldovean, se arată indignat de faptul că nu i se permite exercitarea dreptului fundamental în baza actului de baza care dovedeşte identitatea şi domiciliul în ţara de origine.
“Soţia mi-a transmis cartea de identitate prin intermediul şoferului de microbuz. Nu văd de ce paşaportul străin este o dovadă a identităţii, iar buletinul nu. Este o adevarată piedică inventată de Comisia Electorala Centrala pentru a evita acumularea voturilor în favoarea partidelor de opoziţie”, - spune dl Caramerli.
Cetăţenii au sentimenul că sunt minţiţi încă o dată.
Moldova ar putea cădea de pe hartă
Unde este Moldova în acest joc global? Niciunde. Indiferent ce decizii se vor lua, numele „Republica Moldova” nu va fi invocat nici măcar indirect, respectiv ca membru al UE sau NATO. Chişinăul nu aparţine nici unui spaţiu de prosperitate şi securitate care poate conta la acest nivel. Dar asta nu înseamnă că Moldova nu poate fi afectată. Din două motive. Unu, criza economică a redus consistent apetitul integrator al Bruxelles-ului, astfel că strategiile în curs ale UE devin mai degrabă instrumente de „menţinere la porţi”, decât preambul pentru invitaţii. În al doilea rând, ideea de stabilitate în detrimentul confruntării cu Rusia poate genera lipsă de atenţie faţă de acest spaţiu în viitoarele strategii euro-atlantice. Cel mai grav este că toate aceste potenţialităţi negative ale contextului extern sunt agravate de politica Moldovei, rămasă fără busolă occidentală. În loc ca şi Chişinăul să se mobilizeze şi mai puternic pentru a depăşi contextul şi a sparge „blocada” subiectivă şi obiectivă a Bruxelles-ului, acesta dă, mai degrabă, semne de cedare.
UE nu a fost niciodată obiectivul Chişinăului
Politica externă a R. Moldova a fost şi este una în care integrarea europeană nu a reprezentat în nici un caz un „scop în sine”, în funcţie de care erau decise strategiile politice sau geopolitice (inclusiv chestiunea transnistreană). A fost „scop pentru sine”, adică o oportunitate de moment, judecată în funcţie de beneficiile pe care le aduce elitei guvernante. Dar lipsa de performanţă a Chişinăului a făcut ca distanţa faţă de UE să crească, R. Moldova fiind surclasată până şi de Ucraina. Această atitudine se developează astăzi la maximum. Declaraţiile preşedintelui Voronin de persiflare a ofertelor UE – atâtea câte sunt – sugerează că la Chişinău proiectul european se stinge chiar şi la nivel retoric. Guvernarea comunistă merge pe mâna Rusiei, chiar dacă nu a primit aproape nimic de la Moscova. Nici de la Est, nici de la Vest, Chişinăul comunist nu a obţinut nimic - dar disponibilitatea lui pentru cedări faţă de Federaţia Rusă se amplifică.
Victoria comuniştilor împotriva cetăţenilor R. Moldova
Faptul că relaţia cu UE este, practic, îngheţată, a fost confirmat cu ocazia blocajelor cetăţenilor români la Prut în 27 martie. Oficialii UE s-au limitat în a atenţionat sec Chişinăul pentru posibile excese, deşi premierul Greceanîi nu se sfia să declare, caraghios, că imaginea R. Moldova nu va avea de suferit pentru că „Bruxellesul cunoaşte foarte bine” că „statul vecin se implică în treburile interne al R. Moldova”. O vom repeta de câte ori va fi nevoie. O asemenea „victorie” clamată de către Chişinău este, în realitate, o victorie à la Pyrrus! Încă o „victorie” ca asta şi R. Moldova iese definitiv din cursa europeană! Căci ceea ce nu pare să se înţeleagă la Chişinău este că momentul de care trebuie să te temi cel mai tare în relaţia cu Europa este atunci când Bruxelles-ul NU te mai critică. Atunci când poţi să faci, practic, tot ce vrei, fără să fii pedepsit sau apostrofat, chiar dacă e neconform cu norma şi normalitatea europeană. Atunci este semnul că ochii instituţiilor europene s-au întors, de fapt, de la tine. Cel puţin momentan. Situaţie în care – aşa cum spuneam - se află R. Moldova înainte de alegeri.