În timp ce ţările cu economii dezvoltate se plâng de criză, pe moldoveni nici vânt rece nu-i ajunge
03 Ianuarie 2009, 16:01Probabil nicăieri în lume nu există o situaţie ca la noi, când chiar şi ţările cu economii dezvoltate se plâng de criză, pe noi nici vânt rece nu ne ajunge.
Pieţele imobiliare vecine se prăbuşesc, preţurile scad, iar cererea se micşorează brusc, în timp ce statisticile agenţiilor imobiliare din Republica Moldova indică scumpire. Chiar dacă cifrele diferă de la o companie la alta, tendinţa e una, de creştere. Imobilul locativ s-a scumpit în octombrie cu 15 euro pe metru pătrat, până la 891 euro, anunţă pe site-ul său Bursa de imobil Lara. Şi Nika Imobil afişează un preţ apropiat de acest nivel, 910 euro pe metru pătrat.
Ezitarea pieţei din iulie-august, când, se pare, nu ştia încotro s-o apuce, coborând într-o lună chiar cu 4,5 la sută, a fost depăşit, dacă e să judecăm după datele agenţilor imobiliari, scrie Businessexpert.md.
Pieţele vecine sunt lovite în plin de criză şi nu reuşesc să găsească antidotul. Doar sectorul imobiliar de la noi se ţine tare.
Sectorul imobiliar internaţional a suferit, în 2008, un puternic recul, pe fondul preţurilor excesive şi al prudenţei băncilor în a oferi finanţări, iar această tendinţă ar putea continua încă doi ani de acum încolo, susţin economiştii consultaţi de AFP. “Este greu sa ne imaginăm o reluare a creşterii preţurilor la imobiliare înainte de 2011-2012″. Scad preţurile în Rusia, România, Marea Britanie, Norvegia, Lituania. “Nici o ţară din lume nu va scăpa de criza creditelor, iar preţurile la imobiliare scad în tot mai multe state”, spun experţi străini citaţi de Businessexpert.md.
La noi preţurile nici nu au început să cadă. Şi atunci cum să-i înţelegi pe managerii unor companii de construcţii care afirmă că deja este o problemă să vinzi apartamentele? Că vânzările nu merg? Că populaţia nu se grăbeşte să-şi investească banii în imobil şi aşteaptă vremurile când va putea cumpăra mai ieftin? Sau că unele companii şi-au îngheţat proiectele? Vor dori băncile în timpul apropiat să reia finanţarea unor proiecte imobiliare a căror finanţare a fost stopată? Pe cât de mare este pericolul de deflaţie? Nu riscăm să pierdem şi ultimele cadre calificate dacă vor continua concedierile?
Deja pentru anul 2009 se anunţă o majorare a chiriei oficiilor cu 15-30 la sută. Şi pe altă piaţă, a vânzărilor de automobile, se vorbeşte despre o posibilă scumpire. La noi ca la nimeni. Suntem condamnaţi la scumpiri?
HotNews.md
cititi presa
vezi ultimul makler.md
preturile scad!!!!!!!