Lăutarii de la Chişinău au cucerit România

06 Martie 2009, 09:43

Arhiplină, o sală pentru 4060 de spectatori a aplaudat în picioare momentele de vârf ale concertului pe care Nicolae Botgros şi Orchestra Naţională de Muzică Populară „Lăutarii” l-au prezentat pe 26 februarie în Sala Palatului din Bucureşti, scrie Jurnal.md.

•    20 de ani de colaborare neîntreruptă Nicolae Botgros – TVR1;
•    30 de ani de la primul concert al „Lăutarilor” în formula Nicolae Botgros;
•    40 de ani de la prima sa apariţie în scenă –
aniversările maestrului din stânga Prutului care a împlinit în ianuarie 56 de ani nu au fost decât un pretext pentru distinsa realizatoare de emisiuni tv, Elise Stan, şi echipa sa să producă un grandios show folcloric pe prima scenă de concert a României. Aceasta pentru că orice zonă etnofolclorică a ţării se regăseşte în repertoriul „Lăutarilor” lui Nicolae Botgros, la fel şi pentru că solişti cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi din toată România îşi doresc să cânte alături de faimoasa orchestră „unsă” de harul maestrului său.

Dar… şi pentru că „Lăutarii” sunt singurii care ar fi putut să reziste unui maraton epuizant de şase ore (!), fără pauză şi în picoare, reuşind, în acelaşi timp, să pună pe jar spectatorii care au scandat îndelung şi i-au răsplătit cu ropote de aplauze. Iată un spectacol regal de Românie Mare, în care Dumitru Fărcaş, Ovidiu Barteş, Nicolae Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu împreună cu Ionuţ Dolănescu, Mioara Velicu, Laura Lavric, Maria Cârneci, Nicoleta Voica, Dumitru Zamfira şi mulţi, mulţi alţii au îmbinat sonurile ardeleneşti cu cele olteneşti, bănăţene, bucovinene şi moldoveneşti.

Şi aici trebuie să mai amintim odată că nu numai acest spectacol, dar şi prestaţiile de răsunet ale „Lăutarilor” de la Chişinău la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Braşov, ca şi cel de la Mamaia, la fel şi apariţiile lor săptămânale în emisiunea de maximă audienţă „O dată-n viaţă” de la TVR1, se datorează aceleiaşi realizatoare Elise Stan şi echipei sale reprezentată în scenă şi pe micul ecran de carismatica Iuliana Tudor. Echipă ce îşi întemeiază opţiunea pe convingerea fermă, că Nicolae Botgros şi orchestra sa sunt cei mai buni în domeniu din întreg spaţiul cultural românesc.

Iar ca să ne convingem că este perfect adevărat şi nu altfel, trebuia să fim printre norocoşii care au reuşit să-şi ia bilete pentru concertul de la Sala Palatului. Muzica i-a prins într-un iureş fierbinte pe cei cca 50 de interpreţi care s-au perindat în scenă însoţiţi de orchestra maestrului, inclusiv soliştii de muzică uşoară Marcel Pavel, Paulei Seling sau Elenei Gheorghe. Dar pentru ca un show să fie unul autentic şi de zile mari, surpriza (şi suspansul!), care nu a făcut decât să taie respiraţia publicului şi să-l ridice în picioare, a fost postura de… jazzman şi de interpret rock a maestrului Botgros care s-a „plimbat” cu lejeritate împreună cu orchestra sa prin mostrele genului, nu înainte însă de a onora muzica clasică…

Noi, cei din stânga Prutului, niciodată nu ştim exact ce face Nicolae Botgros în turneele sale în România. Şi nici nu ştim ce avea să fie acest artist şi această orchestră dacă le era îngrădit să cânte pe scena românească şi nu puteau să apară decât la Chişinău, Cahul şi Bălţi. Miracolul însă s-a produs, Nicolae Botgros şi Orchestra Naţională „Lăutarii” au cucerit România – asta am văzut, am simţit şi auzit!

Comentarii (3 comentarii)

costin
a comentat la 06 Martie 2009, 11:49

TURNEELE RECIPROCE ALE ARTISTILOR ROMANI DE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI ,CAT SI SUCCESUL DE CARE SE BUCURA DE FIECARE DATA ,REFLECTA UN SINGUR ADEVAR .EXISTA DOAR O SINGURA NATIUNE - CEA ROMANA . ACEEASI ISTORIE ,CULTURA ,LIMBA ,RELIGIE ETC. ASA-ZISUL POPOR MNOLDOVEAN DE CARE VORBESTE VORONIN ,EXISTA DOAR IN CAPUL VENETICILOR SI TRADATORILOR DE NEAM SI TARA ! NU EXISTA NICIO O FORTA CARE SA OPREASCA CURSUL NORMAL AL ISTORIEI NOSTRE NATIONALE .REUNIFICAREA PATRIEI SE VA PRODUCE IN CURAND !

costin
a comentat la 06 Martie 2009, 12:18

DEDICATIE SPECIALA PENTRU TOVARASUL VORONIN SI CELELALTE COZI DE TOPOR DIN R.MOLDOVA :Cine-au indragit strainii
Manca-i-ar inima canii,
Manca-i-ar casa pustia
Si neamul nemernicia.
Stefane, Maria Ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las- Arhimandritului
Toata grija schitului,
Lasa grija Sfintilor
In sama parintilor,
Clopotele sa le traga
Ziua ‘ntreaga, noaptea ‘ntreaga,
Doar s-a ‘ndura Dumnezeu
Ca sa-ti mantui neamul tau!
Tu te ‘nalta din mormant
Sa te-aud din corn sunand
Si Moldova adunand.
De-i suna din corn odata,
Ai s-aduni Moldova toata,
De-i suna de doua ori
Iti vin codri ‘n ajutor,
De-i suna a treia oara
Toti dusmanii or sa piara
Din hotara in hotara,
Indragi-i-ar ciorile
Si spanzurator

dan
a comentat la 06 Martie 2009, 21:19

Costine de data asta ai fost la nivel,BRAVO,dar se vede ca ai avut si ceva emotii,ma refer la greseli,in rest e bine,sa fii sanatos.bravo!!!

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu