Pe uliţa cîntecelor lui Pavel Stratan
03 Martie 2009, 11:15La Nişcani, sat situat la 3 kilometri de raionul Călăraşi (Republica Moldova), s-a născut, la 11 noiembrie 1970, cel care avea să devină un mare artist, Pavel Stratan. La început, le cînta doar prietenilor din satul natal, apoi şi-a propus să schimbe uliţa satului cu o scenă şi aşa a ajuns la Chişinău, unde a cîntat pentru prima dată “Eu beu”, scrie ziarul ieşean Evenimentul.
Stratan a avut o viaţă grea, dar a muncit de mic, a vîndut marfă chiar şi în bazarul din Suceava, iar muzica i-a fost mereu aproape. Cîrcotaşii Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă l-au promovat şi în România şi abia aici Pavel Stratan a cunoscut ce înseamnă să ajungi vedetă peste noapte. În 2006, Pavel Stratan a dat încă o dată lovitura, de data aceasta cu fiica sa, la acea vreme de doar 3 ani, Cleopatra. “Ghiţă” a ajuns, în scurt timp, un soi de imn naţional al României profunde.
Am pornit pe urmele copilăriei lui Pavel Stratan inclusiv a beciului în care se întîmplau beţii şi a celui mai popular joc de cărţi, seca. Toate s-au întîmplat odinioară, într-un sat de peste Prut din raionul Călăraşi, unde oamenii vorbesc o românească greoaie, înţesată de cuvinte ruseşti, scrie Evenimentul.
După ce a stat cîţiva ani în România, Pavel Stratan a revenit în Republica Moldova. S-a mutat alături de întreaga familie într-un apartament cu 4 camere din Chişinău. Basarabeanul este unul din cei mai apreciaţi cîntăreţi din România şi Republica Moldova.
Încă de la lansarea sa pe piaţa muzicală autohtonă, a cucerit publicul datorită versurilor sale pline de umor şi ironiilor bine gîndite. Pavel îşi cîntă copilăria petrecută în propria casă şi pe uliţele satului. Mai are un frate mai mare cu patru ani, Nelu, şi o soră, Maria, mai mare cu trei ani, care locuiesc la Chişinău.
Polixenia Stratan, în vîrstă de 64 de ani, mama artistului, se mîndreşte cu cei trei copii, dar mai ales de nepoţica, Cleopatra, care îi este dragă ca lumina ochilor. “Îmi iubesc copii, sînt mîndră de cei trei, dar Cleopatra este un fenomen dumnezeiesc. E un copil care gîndeşte ca un matur deja. Nu mi-am putut închipui că se pot naşte asemenea copii. Mă sună şi mă întreabă cum mă simt cu sănătatea, dacă îmi este bine”, povesteşte bunica artistei, citată de publicaţia ieşeană Evenimentul.
De cînd a gustat succesul pe meleaguri româneşti, iar ulterior la Chişinău, totul îi merge ca pe roate lui Pavel Stratan. La cei 38 de ani, interpretul basarabean are cam tot ce-şi doreşte, o carieră, o soţie iubitoare, o fetiţă talentată şi cuminte şi un fiu, Cezar, de numai două luni.
Familia se pregăteşte de botez, care va avea loc în această lună. “Nu va fi o petrecere prea mare după ce copilul va fi creştinat. Pavel vrea ca botezul să fie ceva familial”, spune mama artistului, care susţine că evenimentul va avea loc la acelaşi lăcaş de cult unde a fost botezată şi Cleopatra.
Chiar dacă este un copil bogat şi are cam tot ce-şi doreşte la vîrsta ei, Cleopatra merge la grădiniţă şi nu neglijează orele. Bunica artistei susţine că nepoţica se pregăteşte alături de tatăl ei pentru un nou album. Mai mult, Pavel Stratan se pregăteşte să-şi facă propriul studio, scrie Evenimentul din Iaşi.
Mama artistului spune că Pavel a fost de mic un om muncitor. “Îi plăcea să muncească acasă, făcea treburile din gospodărie, dar ca orice copil, nu era lipsit de năzbîtii. Chiar dacă, poate el nu ar fi vrut să facă şi obrăznicii, îl puneau alţi băieţi mai mari ca el şi el trăgea ponoasele”, povesteşte Polixenia Stratan. Chiar dacă tatăl lui a trecut în lumea celor drepţi pe cînd Pavel avea 21 de ani, el plînge şi acum moartea părintelui. “Soţul meu era un pic mai autoritar, dar îşi iubea copii. Pavel, atunci cînd auzea că vine acasă, umbla ca un spîtnel prin curte, mătura, făcea treabă să vadă tatăl lui că este harnic. Păcat că soţul meu s-a dus într-un moment în care pe toţi ne-a luat prin surprindere”, îşi aminteşte femeia.
Dacă asculţi cu atenţie cîntecele lui Pavel Stratan şi le înţelegi, observi că vorbeşte de viaţa lui de acasă, de copilărie. Nu a fost beat niciodată, chiar dacă în cîntecele lui reiese că i-ar fi plăcut băutura. Băieţii îl amăgeau pe el care era mai mic, să le aducă vin din beci. “Şi acasă cînd vine, intră în beci şi numără butoaiele, sa vadă dacă au vin, dar nici nu-l gustă… Probabil îşi aduce aminte cum intra atunci cînd era mic şi lua pe furiş vin şi ducea să bea la prietenii lui”, povesteşte Polixenia Stratan.
Mama artistului este mîndră că are copii alături şi nu o uită. Chiar dacă a avut probleme de sănătate, nu îi place să stea locului. Am găsit-o curăţînd nuci. “Am o livadă de nuci şi trebuia să le adunăm în toamnă. Acum trebuie să le sfărmăm coaja şi să scoatem miezul. E păcat de la Dumnezeu să nu fac nimic în gospodărie. Nici Pavel nu e încîntat, zice să stau locului, să mă cruţ, dar şi eu am fost învăţată să muncesc”, a incheiat Polixenia Stratan.
La Nişcani, oamenii trăiesc mai mult din munca cîmpului. Tinerii şi-au cam luat tălpăşiţa şi au plecat în căutarea unui loc de muncă peste hotare. Cei mai mulţi au plecat spre Moscova şi Italia. Pavel Stratan a facut carieră în România, precizează ziarul ieşean Evenimentul.