Nimic nu mai miră

27 Februarie 2009, 17:30

Ne-am obişnuit atît de mult cu răul, încît nici nu-l mai observăm. Totul pare deja obişnuit, nimic nu mai miră.

Concetăţeni de-ai noştri, plecaţi de ani buni la munci peste hotare, încep să revină acasă. Nu că le-ar fi mare dor sau că aici s-ar fi schimbat în bine situaţia. Pur şi simplu, criza economică despre care vorbeşte toată lumea deja i-a atins. Slavă Domnului, în sărăcia pe care o avem nu cred că prea multă lume de la noi va simţi pe propria piele ce înseamnă această criză economică. Dimpotrivă. Este chip să ne bucurăm de efectele ei.

Or, preţul la grîu s-a micşorat. Înseamnă că şi pîinea, mai devreme sau mai tîrziu, se va ieftini. S-a ieftinit benzina, s-au ieftinit apartamentele.

Vin oamenii acasă. Şi vor veni. Asta însă nu înseamnă că ni se va îmbunătăţi şi viaţa. Dimpotrivă. Pînă acum, lunar veneau în ţară sute de mii de euro. Acum, cînd aceşti bani nu vor mai veni, sau vor veni în cantităţi mult mai mici, vă imaginaţi ce buget vom avea?  Personal, nu-i invidiez deloc pe cei care vor ajunge la guvernare după 5 aprilie curent. Ba dimpotrivă, mi-i groază să mă gîndesc ce-i aşteaptă.

Dar trebuie să ia cineva în mîini hăţurile. Iar acel cineva, din punctul meu de vedere, trebuie să fie, în primul rînd, şcolit, să fie tînăr - pentru a-i ajunge entuziasm şi perseverenţă ca să meargă mai departe. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar, din păcate, o bună parte din bătrînii noştri (iar la noi se consideră bătrîni şi cei ce au împlinit 60 de ani!) sînt depăşiţi de timp. Mai trăiesc în anii 70 ai secolului trecut şi nu vor nicidecum să înţeleagă că au venit alte timpuri, că alte sînt regulile jocului în lumea întreagă.

Ziceam că nimic nu mai miră. Săptămîna trecută, aflu că cineva de la Ministerul Agriculturii a telefonat la Direcţia raională agricultură şi alimentaţie din Ungheni, pentru a solicita numele a două întreprinderi agricole care ar putea servi ca model pentru întreaga republică. Va veni televiziunea şi va face reportajele de rigoare. Dar cu o singură condiţie. Conducătorii întreprinderilor respective să fie membri de partid. Să mai spun ai cărui? Spre onoarea lor, cei contactaţi au dat replica. Unul i-a trimis pe toţi la origini. Al doilea, mai moderat, a spus că numai de televiziune nu-i arde în condiţiile actuale.

Lucia Bacalu

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu