Voronin şanteajează deschis Uniunea Europeană şi face declaraţii de dragoste Federaţiei Ruse

27 Februarie 2009, 12:49

Voronin spune că Parteneriatul Estic este un proiect destinat “să încercuiască” Rusia. Referindu-se la principalele aspecte ale politicii externe moldovene, preşedintele Voronin a criticat oferta făcută de Comisia Europeană privind Parteneriatul Estic, spunând că acesta “aminteşte de o încercuire a Rusiei” şi nu ar fi exact ceea ce îşi doreşte Republica Moldova în relaţiile cu UE, transmite NewsIn.

“Parteneriatul Estic aminteşte o Comunitate a Statelor Independente-2. De ce să creăm un nou CSI sub controlul UE? Asta seamănă cu o încercuire a Rusiei. Noi suntem membri ai Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est şi aceasta este o activitate constructivă.

Nu aş vrea să supăr alţi participanţi la Parteneriatul Estic ca Armenia, Georgia şi Azerbadjan, dar aceste ţări sunt foarte departe de perspectiva europeană. În timp ce noi am obţinut progrese considerabile pe direcţia integrării europene”, a explicat preşedintele moldovean. Ajutorul financiar promis de Comisia Europeană ţărilor din Parteneriatul Estic sunt “bombonelele care se împart în situaţii de acest fel”, a adăugat Voronin.

Preşedintele a spus, pe de altă parte, că teza aderării Republici Moldova la uniunea interstatală Rusia-Belarus, una dintre cele mai spectaculoase, care însă au ajutat Partidul Comuniştilor să câştige alegerile în urmă cu opt ani, nu mai este de actualitate, pentru că între timp această uniune interstatală nu a evoluat.

Voronin consideră că Republica Moldova nu poate adera şi la alte structuri integraţioniste din spaţiul postsovietic, cum ar fi Tratatul de Securitate Colectivă, din cauza statutului său de stat neutru.

În ceea ce priveşte Uniunea Economică Euroasiatică, Chişinăul ar fi interesat de anumite proiecte cu caracter investiţional, energetic şi de transport din cadrul acestei organizaţii . “Însă nimeni nu ne propune să participăm”, a constatat Voronin, adăugănd că i se pare foarte atractivă şi Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, pentru că Republica Moldova are legături strânse cu China.

Voronin susţine că autorităţile chineze i-au propus un credit de un miliard de dolari cu dobânda de 3% pentru refacerea drumurilor, însă FMI s-a opus contractării acestui credit, oferind sume mai mici cu dobânda de 0,4%. “Dar noi avem nevoie de acest miliard pentru a rezolva problema drumurilor. Sunt gata să iau acest miliard de la europeni cu 0,4%. Dar dacă nu ne vor da toată suma, vom lua de la chinezi”, a afirmat Voronin.

Comentarii (4 comentarii)

costin
a comentat la 01 Martie 2009, 12:06

acest martafoi face pe marele lider zonal estic .isi da cu impresia , da indicatii tovarasesti ,cand el e un taraie brau insignifiant .un biet slujbas al imperialismului rus in republica caricatura sovietica moldoveneasca .de parca u.e. s-ar imbulzi sa bage r.moldova cat mai repede in sistem .vin zile grele pt voronin .ajutor european nu prea . ajutor rusesc din ce in ce mai putin pt ca aceasta criza + pretul mic al petrolului a dat o grea lovitura moscovei .china are si ea probleme grave .sua nu are de ce sa sprijine un regim dusmanos fata de ea . cred ca doar nebunii pot spune ca uraganul crizei economico-financiare va ocoli r. moldova .

costin
a comentat la 01 Martie 2009, 12:59

acum se vede ca toata propaganda comunista ca - chipurile - p.comunistilor ar vrea aderarea la u.e. ,au fost simple minciuni de 2 bani .militianul vova plange efectiv dupa fel de fel de aderari ,in organizatii cu tari asiatice .el vrea cu adevarat integrarea in asia regimurilor mai mult sau mai putin totalitare . intr-adevar mari democratii p-acolo : rusia ,regimurile feudale din asia centrala ,china comunista ,poate si coreea de nord stalinista ,de ce nu ? e vorba noastra romaneasca - cine se aseamana se aduna .

costin
a comentat la 01 Martie 2009, 13:09

in realitate adevaratele interese ale cetatenilor r. moldova - de aderare la u.e., circa 70% - sunt sabotate pe fata de comunisti .votati p.comunistilor , votati integrarea in uniunea asiatica ! ce parsiv acest voronin . merge prin europa ,se intalneste cu sefi de stat sau ai ue ,promite ca face ,ca drege ,iar odata intors in r.moldova , munceste din greu la integrarea in csi si alte organizatii asiatice . deja pasii care trebuiesc facuti in sensul integrarii europene nici nu mai sunt urmati .voronin a facut in realitate stanga imprejur si face pasi multi si importanti inspre est .

costin
a comentat la 02 Martie 2009, 14:21

PRIVITI POZA DE MAI SUS .VORONIN E NUMAI LAPTE SI MIERE .I SE CITESTE PE FIGURA SLUGARNICIA SUBALTERNULUI ONORAT CA E BAGAT IN SEAMA DE SEF .ASTA AR BAGA MOLDOVA IN FEDERATIA RUSA IN 2 MISCARI DACA AR PUTEA .

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu