Prea multa munca duce la dementa

25 Februarie 2009, 16:47

Un program incarcat la serviciu, cu multe ore de munca, poate conduce la aparitia dementei.

Cercetatorii britanici isi bazeaza descoperirea pe un studiu efectuat pe 2.214 subiecti, informeaza BBC.

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care muncesc mai mult de 55 de ore, pe saptamana, au capacitati intelectuale reduse fata de cei care au un program de lucru standard.

Cercetatorii au demonstrat ca persoanele care muncesc foarte mult sufera pierderi de memorie si dezvolta mai multe probleme psihice.

“Dezavantajele celor care muncesc prea mult trebuie luate in serios. Este cunoscut ca un program foarte incarcat, la munca, poate avea efecte grave asupra creierului”, a declarat Dr. Marianna Virtanen, cercetator al Institului de Medicina britanic.

Oamenii de stiinta au adaugat ca acest fenomen produce insomnii, depresii, stres si creste riscul aparitiei bolilor cardiace. Subiectii au fost supusi la doua serii de teste, unele efectuate intre 1997 - 1999 si ultimele realizate in 2002 - 2004.

Repondentii care aveau un program incarcat au inregistrat punctaje mici la doua din cele cinci teste, avand probleme cu vocabularul si inregistrand dificultati de ratiune. Efectele negative cresteau, cu cat subiectii erau supusi unui program mai lung de munca.

Angajatii cu un program incarcat au la activ ore de somn putine si consuma cantitati mari de alcool. “Vom studia in continuare acest caz. Este foarte important sa analizam faptul ca un astfel de program ar putea conduce la dementa”, a declarat profesorul Mika Kivimaki.

“Este important ca angajatorii, care isi supun subordonatii la un program prelungit de munca, sa stie ca acest lucru nu este bun pentru afacerea lor. Acestia trebuie sa creeze un echilibru intre viata personala si cea de la serviciu.

Totusi, sunt ingrijorat de faptul ca in timpul recesiunii oamenii vor lucra tot mai mult. Oamenii merg la serviciu chiar daca sunt bolnavi, pentru a nu fi concediati”, a adaugat cercetatorul Cary Cooper.

Comentarii (2 comentarii)

Radio Erevan
a comentat la 25 Februarie 2009, 20:53

De fapt relatia este inversa - cei prosti ajung sa faca munci mai grele…

Dar, in general, sunt de acord cu idea - munca este daunatoare! Si s-a demonstrat demult ca cetatenii sovietici, cei care se prefaceau ca muncesc, sunt cei mai destepti din lume :)

Karl Marks
a comentat la 26 Februarie 2009, 00:31

“MUNCA LA CREAT PE OM”… ;)

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu