Votul moldovenilor de peste hotare

25 Februarie 2009, 14:24

Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a pus pe rol cererea Partidului Liberal Democrat din Moldova, din 17 februarie curent, prin care a fost contestat  refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot al cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi peste hotare, la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, transmite DECA-press.

Vicepreşedintele Alexandru Tănase a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că PLDM a reclamat la CEDO încălcarea de către autorităţile Republicii Moldova a dreptului electoral garantat, având mandatul mai multor comunităţi ale moldovenilor din Irlanda, Marea Britanie, Spania, Portugalia şi Italia. 

Tănase afirmă că chiar şi în cazul unui verdict pozitiv, acesta va veni prea târziu pentru ca autorităţile moldoveneşti să reuşească să deschidă mai multe secţii de vot în străinătate.  Este important însă ca această decizie să influenţeze viitorul parlament spre modificarea legislaţiei electorale, în sensul garantării dreptului de vot al cetăţenilor din afara ţării.

PLDM va constitui în cadrul partidului un Comitet pentru apărarea drepturilor cetăţenilor moldoveni de peste hotare. Scopul acestui comitet este, conform lui Iurie Leancă promovarea şi protejarea la nivel naţional şi internaţional a drepturilor cetăţenilor moldoveni din afara ţării, cu utilizarea tuturor mijloacelor disponibile.

Primordial pentru acest comitet va fi promovarea dreptului la vot al cetăţenilor moldoveni de peste hotare, dar şi a altor drepturi şi libertăţi fundamentale. Leancă afirmă însă că acest Comitet nu îşi va extinde activitatea şi dup alegeri, când speră să existe o altă configuraţie a puterii gata să înţeleagă si să reacţioneze la nevoile cetăţenilor săi aflaţi peste hotare.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu