N-o să vă vină să credeţi – guvernanţii au recunoscut că este şi la noi, în R. Moldova, oleacă de criză!
19 Februarie 2009, 14:29Autorităţile de la Chişinău au recunoscut, în sfârşit, impactul colapsului mondial asupra economiei moldoveneşti, după ce luni la rând au încercat să acrediteze ideea că Moldova este o oază de stabilitate într-o mare zbuciumată.
Premierul Zinaida Greceanîi, aflată şi în postura de concurent electoral, a afirmat că economia ţării este integrată în cea mondială şi nu poate evita criza.
Predecesorul dnei Greceanîi a fost mai categoric. „Vedem la televizor funcţionari de rang înalt, îmbrăcaţi frumos, care vorbesc ca şi Kaşpirovschi cu borcanul de apă - „Calmaţi-vă, noi criză nu avem, la noi totul este în regulă” - acest lucru doar nu este adevărat”, a spus fostul premier Vasile Tarlev, aflat şi el în calitate de concurent electoral, scrie Businessexpert.md.
Este îmbucurător că recesiunea a fost, cel puţin, recunoscută la nivel oficial. De altfel, riscam să ajungem ca în bancul despre criză: „am falimentat, dar criza tot nu vine!”.
Ce e rău?
„Suferă exportul, unele întreprinderi au micşorat producţia, iar ţăranii nu duc o viaţă dulce”, a declarat Zinaida Greceanîi.
Şefa Cabinetului de miniştri recunoaşte că există întreprinderi care reduc programul de lucru sau chiar numărul de angajaţi, însă, nu crede că „acest fenomen va purta caracter de masă”.
Guvernul moldovean nu pare să fie convins să reducă cheltuielile pentru funcţionari, aşa cum au făcut un şir de state occidentale. „Am trecut în 2006-2007 prin optimizarea sectorului public, care a însemnat reducerea cu 40-43% a numărului de funcţionari”, a precizat Zinaida Greceanîi.
Nu se prevede nici ajutor financiar direct producătorilor, după exemplul altor ţări. „Noi am făcut acest lucru încă la 1 ianuarie 2008, când am scutit agenţii economici de plata impozitului pe profitul reinvestit. Asta înseamnă că am lăsat businessului 10% din veniturile la bugetul de stat”, a declarat prim-ministrul.
Guvernul anunţă că va lupta cu criza prin stabilirea priorităţilor în cheltuielile de stat. Pentru a stimula consumul, „toate salariile, pensiile şi bursele vor fi plătite la timp, fără nici o reţinere”. În condiţiile unui an electoral, putem aştepta că veniturile bugetarilor vor creşte, ca în cazul, medicilor, de exemplu.
Unii analişti atrag atenţia, însă, că moldovenii tind să cumpere produse de import, iar majorarea consumului prin susţinerea veniturilor ar putea fi îndreptată, de fapt, spre importatori şi nu spre producătorii locali, afirmă Businessexpert.md.
Statul anunţă totodată că nu va reţine „nici un proiect de investiţii din bugetul de stat” şi va depune eforturi pentru a spori volumul investiţiilor străine atrase.
Ce e bine?
Cabinetul de Miniştri se laudă că are amortizare la şocuri . „Cu diferite crize luptăm din 2006. Atunci am pierdut exportul de producţie agricolă şi vinuri, preţul gazelor de import s-a dublat, iar în 2007 am înfruntat o secetă nemaivăzută. În aceste condiţii, economia moldovenească a primit un vaccin dureros, dar care ne permite să trecem mai uşor de recesiunea actuală”, a spus prim-ministrul.
Dna Greceanîi a adăugat că Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au ajuns la concluzia că „scenariul din statele vecine este foarte puţin probabil să se repete la noi”. „Am convenit cu FMI că băncile locale şi rezervele obligatorii ale ţării nu trebuiesc completate acum cu surse financiare suplimentare”, a subliniat premierul.