Ciocnire ruso-americană

13 Februarie 2009, 15:41

Un satelit aparţinând unui consorţiu din SUA s-a ciocnit, deasupra Siberiei, cu un satelit militar rusesc de aproape o tonă.
Este o ciocnire extrem de rară pe orbită. Satelitul militar rusesc era inactiv, iar în urma coliziunii sute de fragmente riscă să pericliteze viitoarele lansări spaţiale.
Potrivit Reuters, aceasta este prima ciocnire între sateliţi cunoscută oficial. Fragmentele rezultate ameninţă atât alţi sateliţi, cât şi echipajul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI), au menţionat oficiali ai Comandamentului Strategic al Statelor Unite (USSC), care urmăresc îndeaproape evoluţia „deşeurilor“ de pe orbita terestră.
Autorităţile spaţiale americane şi ruse încearcă în prezent să localizeze toate resturile celor doi sateliţi şi să le introducă în bazele lor de date.
Accidentul s-a produs la 780 de kilometri deasupra Siberiei, o altitudine la care se întâlnesc frecvent sateliţi meteorologici, ştiinţifici şi de comunicaţii. „Este o orbită foarte importantă pentru o mulţime de sateliţi“, a declarat colonelul Les Kodlick, de la USSC. El a precizat că satelitul american aparţinea consorţiului Iridium şi avea o masă de 533 de kilograme.
Satelitul rusesc era de tip Kosmos- 2251 şi cântărea 900 de kilograme. De partea rusă, generalul Aleksandr Iakuşin a menţionat că satelitul pierdut fusese lansat pe orbită în 1993, dar că „nu a mai fost folosit” încă din 1995.
Reuters

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu