Vremurile bune au trecut
13 Februarie 2009, 10:32Guvernul a anunţat că economia moldovenească a crescut, în 2008, cu 7,2%, peste prognoza de 6 la sută, la cât se aştepta anterior Executivul. În afară de aceasta, inflaţia s-a menţinut la 7,3%, cu mult sub ţinta de 10%.
O inflaţie atât de joasă nu a mai fost înregistrată în ultimii cinci ani, iar ritmul de creştere economică aproape că s-a dublat faţă de anii precedenţi, când Moldova fusese afectata fie de secetă, fie de „războiul” vinurilor sau cel al gazelor, scrie Businessexpert.md.
Este greu de crezut, însă, că performanţele anului trecut vor fi, cel puţin, menţinute în 2009. Nu o ascunde deja nici Guvernul, care, încetul cu încetul, admite efectele crizei asupra economiei moldoveneşti.
„Putem afirma, cu mândrie, că am îndeplinit componenta economică a programului de guvernare”, a declarat premierul Zinaida Greceanîi. Dna prim-ministru a lăsat, însă, să se înţeleagă că totul nu va fi atât de bine în 2009.
„În condiţiile crizei economice mondiale, cu siguranţă şi economia noastră are de suferit. De fapt, efectul crizei se resimte deja şi la noi (…) Creşterea obţinută în 2008 este o bază de referinţă dificil de depăşit în 2009, iar pe de altă parte ne dă încrederea că, deşi mai moderată, dar şi în anul acesta vom avea creşterea economică, chiar dacă în unele ramuri este iminentă diminuarea indicatorilor “, a spus premierul.
Ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr (în mandatul căruia a fost obţinut cel mai mare ritm de creştere economică - 7,5% - n. a.), crede că criza deja a venit în Moldova, doar că ea migrează mai încet din domeniul financiar în sectorul de producţie.
„Unii indicatori, cum ar fi în domeniul construcţiilor, în transporturi şi comunicaţii, în alte servicii, dar şi formarea brută de capital fix, deja au scăzut considerabil per total pe an, menţinerea lor în zona pozitivă datorându-se primelor trei trimestre. În ultimele luni ale anului a început încetinirea sensibilă, care a fost „diluată” de creşterile puternice din prima parte a anului. De aceea nu avem minusuri deocamdată, conform rezultatelor anuale 2008, însă, ele sunt inevitabile în anul curent”, spune dl Lazăr.
Expertul crede că pentru a diminua consecinţele crizei, Banca Naţională şi Guvernul ar trebui să revadă mixajul de politici, în sensul re-orientării acestora mai mult spre creşterea economică, decât pe cel de reducere a inflaţiei. Fondul Monetar Internaţional, care condiţionează finanţarea ţării, printre altele, şi de menţinerea inflaţiei nu şi-a spus încă cuvântul.
„Se pare că Banca Naţională a reacţionat prompt şi a relaxat politica monetară. Declaraţii despre ajustări similare am auzit şi din partea Guvernului. Rămâne să vedem şi acţiunile practice în acest sens”, adaugă fostul ministru al Economiei.
Şi Ana Popa, expert independent la centrul analitic Expert Grup, crede că Guvernul trebuie să aibă o viziune realistă pentru 2009. „În 2008, consumul final al gospodăriilor casnice a crescut cu 4,5%. În acest sens există pericole pentru acest an, ţinând cont de faptul că se prognozează scăderea remitenţelor”, afirmă Ana Popa.
Expertul crede că bugetul de stat ar trebui să fie reorientat spre investiţii şi să poarte un caracter social mai puţin pronunţat. Obiectiv greu de realizat în condiţiile unui an electoral.