„Talibanii” pregătesc o mare epurare de cadre

12 Decembrie 2009, 12:30

Grupul radical din PCRM, sau „talibanii”, cum ar fi Marc Tcaciuc, Iurie Muntean, Grigore Petrenco, pregătesc o mare epurare de cadre în partid. Această aripă a reuşit să-l convingă pe Vladimir Voronin „să se dea pe mâna lor” şi să elimine din partid toate elementele conciliante, care şi-ar dori să plaseze PCRM pe centru-stânga a eşichierului politic. Declaraţia aparţine analistului politic Petru Bogatu, făcută în cadrul unei ample discuţii cu alţi doi experţi, Nicolae Negru şi Valeriu Saharneanu, în emisiunea „Rostul zilei” de la postul de radio „Vocea Basarabiei”.

Acest grup radical din PCRM consideră că formaţiunea va rezista dacă membrii ei vor fi intransigenţi şi vor merge pe ideea apărării patriei, a unei cetăţi asediate. Aceste planuri sunt irealizabile în condiţiile unui efectiv diluat şi pestriţ, astfel că ei au de gând să creeze un partid dur, radical de stânga, care va rezista în opoziţie în cazul pierderii alegerilor.

Bogatu admite că în cazul în care PCRM acceptă o piziţie mai conciliantă, ar putea să nu mai reziste până în toamna viitoare, fiindcă partidul se destramă. Expertul afirmă că la momentul actual „talibanii” mizează pe Voronin, iar în alegerile anticipate ar putea merge în frunte cu Iurie Muntean. „Nu se ştie ce se va întâmpla cu popularitatea PCRM în viitorul apriopiat, ei nu vor să meargă în alegeri cu Voronin, care se face vinovat de pierderea alegerilor din 29 iulie, este un tip necioplit, un incult, o brută, care nu poate fi reeducată”.

În opinia lui Petru Bogatu, toate atacurile comuniştilor, dar şi laudele lansate în adresa unor lideri din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), au scopul de a destrăma AIE, de a induce o situaţie de neînţelegere în coaliţie.

La rândul lui, Nicolae Negru, spune că dacă aripa radicală din PCRM mizează pe Muntean, care nu are nici un rating, înseamnă că şi-ar dori ca PCRM să ia cât mai puţine voturi, ceea ce nu corespunde realităţii.

Referindu-se la nedorinţa fracţiunii comuniste de a vota şeful statului, Negru a spus că PCRM a pornit un război pe viaţă şi pe moarte, a decis să sfideze AIE, rezultatele votului din 29 iulie, să-şi taie craca de sub picioare. „Acum apare posibilitatea unei clarificări pe scena politică din R.Moldova. AIE are posibilitatea să înlăture definitiv PCRM, dar pentru aceasta trebuie întreprinşi paşi importanţi, trebuie să se ajungă la o înţelegere”. Negru susţine că PCRM nu trebuie subestimat. În acelaşi timp, în cazul alegerilor anticipate apare pericolul scindării AIE.

Totodată, expertul spune că efectul ieşirii din PCRM a unor lideri comunişti ar fi fost mult mai mare dacă aceştia votau şeful statului la 7 decembrie. În acest caz ei demonstaru că sunt politicieni responsabili, raţionali, care ţin cont de interesele R.Moldova.

„Comuniştii nu pot gestiona momentele dificile. Din aprilie au gestionat din rău în mai rău. Apare întrebarea - 2001 şi 2005 ei au administrat situaţia, ori au folosit anumite conjuncturi? Dacă este aşa, înseamnă că nu le ajunge minte să gestioneze şi au primit puterea drept cadou”, a declarat Valeriu Saharneanu.

Potrivit lui Saharneanu, comuniştii au gestionat cu toporul până la momentul critic, când situaţia s-a întors împotriva lor. „Dacă administrau corect, la 7 decembrie ei puteau altfel să-şi aştearnă viitorul. Din această zi începe defragmentarea PCRM”, a spus Saharneanu.

Sursa: Radio Vocea Basarabiei

Comentarii (2 comentarii)

Tinca
a comentat la 12 Decembrie 2009, 13:11

Dar cine este acest Iu. Muntean? Un anonim pentru cetatenii de rind, o persoana controversata pentru cei din PCRM cu multe pacate la fundul sau…

yo
a comentat la 12 Decembrie 2009, 15:21

daca vor merge pe mâna talibanilor, de fapt ca si pana acum, ce anume i-ar face sa creada ca vor obtine rezultate mai bune, când toate sondajele si absolut toti comentatorii spun ca pcrm se afla pe o panta descrescatoare? e clar ca acest partid e lipsit de logica, nu se poate adapta la democratia de tip european, ideologia lor nu e de stanga, si la ei doar metodele dictatoriale functioneaza. fara acces la ciolan, si fara sa mai poata apara activ interesele rusiei, partidul comunistilor a devenit o caricatura, o adunatura a câtorva indivizi sariti de pe fix.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu