BNM şi cursul leului

12 Decembrie 2009, 12:14

Comentariu Financial Brains oferit agenţiei Info-Prim Neo

Este apreciabil faptul că, prin comunicatul publicat ieri, conducerea BNM a recunoscut efectuarea intervenţiilor directe pe piaţa valutară internă, prin cumpărări de dolari SUA, şi nu a pus această depreciere pe seama importatorilor şi pe seama sezonalităţii.

Devalorizarea monedei naţionale, într-adevăr, are efecte pozitive pentru producători autohtoni care exportă.

Însă comportamentul BNM din ultima săptămână ridică o serie de întrebări. Intervenţiile băncilor centrale din Europa, SUA precum şi din Asia se conduc după o anumită etică a intervenţiilor pe pieţele locale. De la bun început, participanţii pieţei valutare sunt preîntâmpinaţi public că rata monedei naţionale nu este satisfăcătoare pentru stat şi doar atunci când participanţii nu înţeleg intervenţiile verbale şi continuă sa cumpere/vândă în mod excesiv, Banca Centrală recurge la intervenţii directe prin vânzare/cumpărare.

În detrimentul imaginii sale, BNM a declarat pe data de 4 decembrie la un post de televiziune că această depreciere a leului moldovenesc se datorează doar importurilor şi sezonalităţii, încercând în aşa mod să calmeze spiritele, cu ştiinţă de cauză că de fapt banca este cea care provoca deprecierea leului.

Dacă BNM şi-a pus drept scop lupta cu deflaţia, ea are în arsenalul ei şi alte instrumente care sunt benefice şi pentru creşterea economică a ţării în ansamblu, cum ar fi scăderea ratei dobânzii de bază, care va duce la ieftinirea creditelor oferite de către Băncile Comerciale producătorilor şi creşterea consumului populaţiei.

Echipa Financial Brains optează pentru o piaţă valutară liberă şi transparentă unde cursul valutar este dictat de cerere şi oferta stabilite pe piaţă şi de indicatorii macroeconomici ai ţării. Cursul valutar nu este altceva decât un barometru al stării economice a unei ţări.

Prognoza pentru 12.12.2009

La casele de schimb, dolarul se va cumpăra astăzi la nivel de 11.95/12.05 şi se va vinde la 12.15/25

Euro pe piaţa valutară internaţională a continuat scăderea săptămânii trecute şi a ajuns la primul nivel prognozat de Financial Brains, de $1,4600. La începutul săptămânii vom vedea care este situţia din punct de vedere al analizei tehnice în această pereche valutară.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu