Scheme frauduloase de majorare a preţului medicamentelor

27 Noiembrie 2009, 16:35

Unii agenţi economici, importatori de medicamente din R. Moldova, au organizat o schemă frauduloasă de majorare a preţului medicamentelor înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul ţării, astfel încât investigarea infracţiunii devine mai dificilă. Declaraţia aparţine directorului adjunct al direcţiei pentru combaterea crimelor economice din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Iurie Ciorba care a promis vineri, 27 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, că cei care se vor dovedi vinovaţi de majorarea ilegală a preţurilor medicamentelor vor fi pedepsiţi, transmiste Info-Prim Neo.

Pe parcursul lunii noiembrie, angajaţii Centrului au efectuat controale la 250 farmacii şi depozite farmaceutice din ţară, pentru a verifica corectitudinea de formare a preţurilor la preparatele farmaceutice şi parafarmaceutice. Au fost depistate zeci de nereguli fiind aplicate amenzi în sumă totală de 42 mii lei până în prezent.

Persoanelor cu funcţii de răspundere din 36 farmacii li s-au întocmit procese verbale contravenţionale. În 16 farmacii din raioanele din centrul şi nordul republicii a fost confiscată marfă fără acte de provenienţă în valoare de peste 73 mii lei.

La 9 farmacii au fost stabilite cazuri de comercializare a medicamentelor fără utilizarea aparatului de casă şi control. CCCEC va înainta Camerei de Licenţiere propunerea de a retrage licenţa acestora. În 5 farmacii s-a confirmat comercializarea medicamente la preţuri majoarte, cu încălcarea regulilor de formare a preţurilor.

În acelaşi timp, angajaţii CCCEC au depistat încălcări flagrante în activitatea Agenţiei Medicamentului (AM). Au fost descoperite încălcări ale modului de înregistrare în Nomenclator a medicamentelor de producţie străină. Nu a putut fi clarificat rolul Inspectortaului Farmaceutic subordonat AM, care are 40 specialişti cu funcţii de monitorizare şi supraveghere a sistemului farmaceutic.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu