M-am săturat de Moldova, plec în România!
10 Februarie 2009, 17:04“Made in Est”, cel mai recent spectacol pus în scenă la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, în regia lui Claudiu Goga, a avut premiera sîmbătă seara, în Sala Teatru “La Cub”. Piesa vorbeşte despre corupţie şi moravuri, pe un text foarte actual al dramaturgului, prozatorului şi publicistului Constantin Cheianu, din Republica Moldova, scrie Evenimentul.
Actorul Cosmin Maxim joacă rolul principal, în distribuţie alăturîndu-i-se Teodor Corban, Octavian Jighirgiu/Adi Carauleanu, Constantin Puşcaşu, Radu Ghilaş, Puşa Darie, Călin Chirilă, Diana Roman, Doru Aftanasiu, Georgeta Burdujan, Dumitru Năstruşnicu, Irina Răduţu Codreanu şi Diana Chirilă.
Prezent în sală, Constantin Cheianu a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări ale cotidianului ieşean Evenimentul.
– Domnule Constantin Cheianu, este o chestiune de curaj pentru un autor să scrie o astfel de piesă?
– E un curaj, deşi eu nu-l percepeam ca atare. Tot ce se întîmplă în piesă se bazează pe fapte absolut reale şi oamenii, toate personajele astea pe care le-aţi văzut, eu le-am cunoscut, cel puţin jumătate dintre ele, pe viu. Eu poate am avut nevoie de mai puţin curaj decît au teatrele noastre, care nu au îndrăznit să monteze acest spectacol pînă acum. Piesa am scris-o cu exact un an în urmă şi de atunci mai multe teatre s-au oferit, dar există un fel de teamă. De-aia cred că lor le lipseşte curajul.
– Aţi exploatat în piesă o “portiţă” găsită într-o asemănare între Republica Moldova şi România?
– M-am gîndit şi la asta, dar bineînţeles că eu în primul rînd mă refeream la realităţile de la noi. M-am bucurat auzind că piesa va fi montată în România, dar m-am gîndit: oare realităţile de aici nu diferă foarte tare de ale noastre? Publicul va fi receptiv şi va înţelege? Din cîte am auzit în sală, publicul înţelegea foarte bine şi mi-a mai plăcut un moment: cînd unul dintre personaje zice “M-am săturat de Moldova, plec în România!”, s-au auzit în sală rîsete, pentru că vrea să meargă de unde e rău, undeva unde poate nu e mai rău, dar tot atît de rău.
– V-au plăcut actorii ieşeni, distribuiţi în “Made in Est”?
–
– Mi-au plăcut foarte mult. Multe lucruri pe care eu le-am scris mai uşor, mai fără gravitate şi seriozitate, ei le-au interpretat foarte serios şi au imprimat oarecare demnitate textului meu.
– Vă imaginaţi că într-o zi piesa aceasta va fi jucată în Republica Moldova?
–
– Un teatru s-a oferit, în mod foarte ferm, şi se pare că în luna februarie se va produce, în sfîrşit, premiera şi acolo.
– Dar un turneu al celor de la Naţionalul ieşean, cu această piesă, la Chişinău?
– Vrem foarte mult să ajungă să poată fi văzut spectacolul de la Iaşi şi la Chişinău. Cred că pentru toată lumea va fi curios să vadă cum poate fi acelaşi text montat de doi regizori diferiţi, din două realităţi diferite.
– Vă gîndiţi deja la o nouă piesă de teatru?
– Acum lucrez la o proză. Se va numi, deocamdată, într-un mod foarte provocator, nu ştiu dacă mă voi opri la titlul acesta, “Sex la birou”.
– Va apărea la o editură din România sau din Republica Moldova?
– Iarăşi nu ştiu exact, pentru că este şi despre realităţile din România, şi despre cele de la noi.