Tarlev l-a demis, şi tot Tarlev îl ia în căruţa electorală

10 Februarie 2009, 12:57

Controversatul general Nicolae Alexei este printre persoanele cu care liderii Uniunii Centriste din Moldova (UCM) vor să “atace” actuala campanie electorală. Acesta este al 33-lea în lista electorală a UCM şi vine în partidul unde numărul unu este fostul premier Vasile Tarlev cu o formaţiune care a acumulat la alegerile parlamentare de acum patru ani 1,66 la sută din sufragii, scrie Jurnal.md.

Deşi generalul Alexei a candidat în 2001 pe lista Partidului Popular Creştin Democrat, ulterior pe 19 ianuarie 2005 a fost numit preşedinte al Partidului Dreptăţii Social-Economice din Moldova, condus anterior de Maricica Leviţchi, iar în 2007 acest partid s-a transformat în Partidul Legii şi Dreptăţii, Mihai Petrache, preşedintele UCM, a declarat pentru JURNAL că „acesta este al doilea partid al lui Alexei”. „El este un poliţist înrăit, poate munci şi are imagine la o anumită categorie de populaţie”, explică Petrache de ce UCM a acceptat PLD-ul lui Alexei.

Jurnal.md remarcă faptul că fostul preşedinte Petru Lucinschi i-a acordat lui Alexei, la 20 mai 1998, gradul special de general-maior de poliţie pe când acesta ocupa funcţia de şef al Deprtamentului pentru Combaterea Crimei Organizate şi Corupţiei. Acesta a fost destituit din funcţie prin ordinul ex-ministrului de Interne, Victor Catan, pentru  “abuz în serviciu” şi comercializarea ilegală a “corpurilor delicte”, confiscate de la contrabandişti.
Nicolae Alexei a jucat un rol important în numirea Guvernului Braghiş,  Partidul Popular Creştin Democrat condiţionând sprijinirea guvernului de restabilirea lui Alexei în funcţie.

La 31 decembrie 1999, acesta a fost numit în funcţia de viceministru de Interne. După ce a ajuns deputat pe lista PPCD în 2001, majoritatea comunistă din Parlament a votat pentru ridicarea imunităţii parlamentare lui Alexei, iar dosarele penale intentate pe numele lui au fost redeschise. În ianuarie 2004, Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat pe general la cinci ani de închisoare cu suspendare, iar în februarie 2005 Plenul Curţii Supreme de Justiţie l-a graţiat. Cu puţin timp înainte de aceasta, generalul a fost numit de Guvernul comunist în funcţia de şef al Inspectoratului Ecologic de Stat.

Cel care l-a demis din funcţie peste câţiva ani a fost chiar Vasile Tarlev, pe motiv că acesta închidea ochii la dezmăţul braconierilor, mai cu seamă al celor de rang înalt, exprimându-şi dorinţa ca în locul generalului să fie găsit „un adevărat patriot al neamului”, mai scrie Jurnal.md.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu