DW: Ideea integrării europene a încolţit în mintea moldovenilor, dar se pare că creşte strâmb
10 Februarie 2009, 11:55Discrepanţa, la nivel politic, dintre declaraţii şi fapte în ceea ce priveşte integrarea europeană a Republicii Moldova a debusolat cetăţenii. Aceştia par să nu conştientizeze sensul real al acestei sintagme, dar ştiu că a te integra în Europa înseamnă ceva pozitiv. În plină campanie electorală, majoritatea partidelor politice caută să profite de această predispoziţie generală ca să acceadă în Parlament, susţine Radio Dewtshe Welle.
Potrivit postului german de radio, ideea integrării europene a încolţit în mintea moldovenilor, dar se pare că creşte strâmb. Cetăţenii de rând, care vând legume şi fructe la Piaţa Centrală din Chişinău, percep integrarea mai degrabă ca pe ceva care le-ar permite să fugă legal din ţară, nu ca pe o şansă pentru Moldova.
Întrebaţi ce partid ar fi în măsură să ducă Republica Moldova în UE, oamenii s-au arătat confuzi:
„Nu ştim! (…) Nu sunt la curent, nu ştiu. (…) Eu sunt de acord să câştige care n-ar fi numai să fie cu lumea de rând. (…) Ei singuri se împart acolo - partidele lor. (…) Eu puţin citesc. Sunt bătrână şi nici nu văd bine. (…) Nu ştiu. Încă nu ne-a informat nimeni”.
Alţii, însă, au reuşit să formuleze un punct de vedere, dar fac dovada că sunt manipulaţi, deoarece nu ştiu să formuleze şi nişte argumente:
„- În opinia Dumneavostră, care dintre partide ar vrea ca Republica Moldova să intre în Europa?
- Dă Doamne să fie Urechean…
- De ce?
- Aşa-i corect!
(…)
Eu cred că partidul lui Dorin Chirtoacă, deoarece e un om tânăr, energic, deştept. (…) Altcineva cine – Roşca să fie?.. Nu ştiu! (…) Eu zic – comuniştii. Ei, aşa îl auzim pe Voronin, partidul lui”.
Nimic de mirare în faptul că Partidul Comuniştilor apare acum ca promotor al ideii de integrare europeană, chiar dacă ceva mai înainte această structură politică se apucase să bage Moldova în Uniunea Rusia-Belarus. În cei 8 ani de guvernare, comuniştii, deşi deţin un imens imperiu mediatic, nu au reuşit să deformeze aspiraţiile pro-europene ale basarabenilor. În cele din urmă, văzând că au ratat As-ul electoral numit „soluţionarea diferendului transnistrean”, comuniştii s-au văzut ei nevoiţi să preia, ce-i drept doar formal, ideea integrării europene ca să nu eşueze electoral cu totul.
La sfârşitul săptămânii trecute, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi-a lansat programul electoral pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie curent. Acesta se numeşte „Moldova europeană - o construim împreună”. În program, PCRM se pronunţă pentru păstrarea neutralităţii şi demilitarizarea Moldovei, pentru construirea statului social, se promit salarii medii de cel puţin 500 de euro, pensii peste minimul de existenţă şi învăţământ de stat totalmente gratuit.
Analiştii susţin, însă, că aceste promisiuni electorale sunt, pentru foarte mulţi alegători, neelocvente, deoarece sunt înăbuşite de încălcarea flagrantă a drepturilor şi libertăţilor omului de către guvernarea comunistă în ultimii 8 ani, dar mai ales în ultimele luni. Acţiunile organelor de forţă împotriva manifestanţilor paşnici, croirea dosarelor penale reprezentanţilor opoziţiei, subordonarea businessului funcţional şi amploarea corupţiei în perioada ultimei guvernări i-au creat Moldovei imaginea unui stat poliţienesc. J
uristul Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului, ION CREANGĂ:
„Constatăm că intimidările, punerea în situaţie a persoanelor active civic şi politic conduce, indirect, la reducerea la tăcere. În acest sens sigur că este pusă în pericol libertatea exprimării, libertatea drepturilor politice care ar o incidenţă directă asupra libertăţii votului”.