Vânzările de apartamente în casele noi s-au redus cu …. 65% (!)
09 Februarie 2009, 17:45Preţul locuinţelor pe piaţa secundară au scăzut în medie cu 6,1%, până la 832 euro/metrul pătrat în luna decembrie, relevă date ale Agenţiei imobiliare „Lara”. Numărul vânzărilor de apartamente în capitală a coborât în 2008 cu 60% faţă de anul precedent, potrivit Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru.
Businessexpert.md scrie că la sfârşitul anului 2008 piaţa a intrat într-o zonă de incertitudine, unele proiecte au fost stopate, inclusiv din cauza lipsei de finanţare, cererea de pe piaţă a scăzut. Vânzările de apartamente în casele noi a căror construcţie a fost finalizată s-au redus cu 60-65%, iar la locuinţele aflate în primele etape de construcţie - cu 100%. În a doua jumătate a anului 2008 preţurile au oscilat, iar în decembrie au scăzut cu 55 euro pe metru pătrat, după ce în anii 2001-2008 au crescut de peste 6,5 ori. Tendinţa pieţei imobilului locativ este una de scădere din punctul de vedere al preţurilor. În 2009 imobilul ar putea să se ieftinească cu până la 20%, arată previziuni ale Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului. Dmitri Tărăburcă: Nimic nu este exclus
„E foarte dificil să judeci despre preţul la apartamente pe piaţa secundară, în condiţiile în care sunt puţine tranzacţii”, - este de părere Dmitri Tărăburcă, directorul companiei „Gofma Consulting”.
Oferta de preţ a vânzătorului se menţine la acelaşi nivel, nu se observă oscilaţii atât de mari ca în cazul preţului tranzacţiei. „Personal nu văd căderi ale preţurilor, - spune Tărăburcă. - Poate cineva reuşeşte să negocieze reduceri. Volumul vânzărilor, într-adevăr, a căzut şi în această situaţie nu ştim ce se vinde. Compania noastră are comenzi şi pentru locuinţe cu două odăi şi pentru locuinţe cu o odaie, pe care nu le putem satisface. Pur şi simplu, nu există obiective, care ar merita atenţie. Nu aşi ridica panică în legătură cu situaţia pe piaţa secundară. Nu ne putem aştepta la o cădere bruscă, deşi nimic nu este exclus.
Expertul spune că vânzările pe piaţa primară „la sigur” au căzut. De ce imobilul de piaţa primară şi-a pierdut lichiditatea? Lumea se teme că obiectivul nu va fi construit. Şi această teamă în momentele de criză se acutizează. Se pierde încrederea. Foarte mulţi jucători pe piaţa sunt temporari, nu se ştie cum se vor comporta ei. Este vorba nu numai despre finalizarea construcţiei, dar şi calitate. Este momentul să fie convocaţi constructorii, bancherii, alţi specialişti în vederea elaborării unor acţiuni de natură să reanimeze piaţa imobiliară primară.
„Situaţia din Republica Moldova nu poate fi comparată cu cea din Ucraina, Rusia sau România, unde populaţia şi-a construit apartamente din credite bancare, care au fost mai accesibile decât la noi. Construcţia de locuinţe s-a ţinut pe resurse creditare. Ca urmare, s-a produs o cădere bruscă, lume vinde apartamentele pentru a rambursa creditele. Tendinţele de dezvoltare a pieţei moldoveneşti, care s-a sprijinit pe banii gastrabaiterilor, diferă de cea din ţările vecine,” - spune Dmitri Tărăburcă.
Managerul companiei „Gofma Consulting” crede că în 2009 piaţa secundară nu se va clătina puternic. Va exista o anumită stabilitate, cu „unele oscilaţii”. În ceea ce priveşte piaţa primară, “există două scenarii, lucrurile vor merge foarte prost sau prost, dar vom reuşi să ieşim din situaţie. „Mult va depinde de faptul cum se vor comporta participanţii pieţei. Ar fi absurd să ne dăm în prognoze privind preţurile, este important de a dezvolta proiectele”, - concluzionează Tărăburcă.
Ruslan Bârlădeanu: Prognozele sunt pesimiste
Preşedintele consiliului Companiei „Locuinţe pentru toţi”, Ruslan Bârlădeanu, consideră că scăderea preţurilor nu va duce la creşterea doritorilor de a procura apartamente. „Ar fi o iluzie să credem că preţurile se vor reduce de la 600-700 euro la 100-200 euro pe metru pătrat”.
„Locuinţele nu se vând, - spune Bârlădeanu - dar asta nu înseamnă deloc că în caz dacă preţurile vor scădea mâine-poimâine se vor vinde. Ca urmare, constructorul nu poate finaliza proiectul. O atare situaţie o vedem în Bucureşti, ieftinirea imobilului locativ nu a dus la creşterea cererii”.
Scade numărul de proiecte, se reduce numărul de cumpărători şi doar unele proiecte au şanse, constată expertul. „Nu cred că în 2009 vor fi lansate proiecte noi. Criza, care a venit peste noi din exterior, va dura mai mult, nu trei-patru luni cum cred unii”. Preşedintele companiei „Locuinţe pentru toţi” crede că statul ar trebuia să sprijine construcţiile, în care muncesc peste 50 000 de persoane.
Potrivit lui Bârlădeanu, „Republica Moldova ar trebui să preia exemplul Rusiei, unde statul şi-a asumat angajamentul de a sprijini finalizarea tuturor blocurilor aflate în construcţie. Astfel este apărat cetăţeanul care a investit în imobil şi companiile de construcţie, care dezvoltă proiecte. În al doilea rând, au fost reeşalonate plăţile datorate agenţiei de stat de ipotecă, după un grafic individual. Datoriile nu sunt iertate, ele sunt reeşalonate”.
Lilian Ciupac: Lumea trece de la starea de aşteptare la acţiune
„Nu există atât de multă informaţie privind evoluţia pieţei imobiliare, ca cineva să se dea cu părerea şi această părere să fie calitativă”, - consideră expertul imobiliar Lilian Ciupac. „În lipsa tranzacţiilor din ultimele trei luni orice prognoză este pur şi simplu denaturată”.
Au vândut acei care au avut necesitate mare de bani sau din alte motive, de aceea au vândut ieftin. În luna octombrie multe companii au anunţat pentru proiectele noi preţuri mari. Unii au cerut chiar 1300 euro pe metru pătrat şi dacă au văzut că nu se cumpără au dat înapoi, până la 1000. Asta nu înseamnă că preţurile au scăzut cu 30 la sută. Nici pe departe. Pur şi simplu nu s-a vândut cu 1300 euro, - spune Lilian Ciupac.
Expertul afirmă că ar trebui să fie luaţi în considerare mai mulţi parametri atunci când se vorbeşte de preţ. „Dacă vorbim despre apartamentele care s-au dat în folosinţă în 2008 este o situaţie, pentru 2009 este o altă situaţie, pentru 2010 este în general altă situaţie. În Chişinău mai avem blocuri în care locuinţele se vând la preţ de 500 euro pe metru pătrat, dar se dau în folosinţă în 2011, ceea ce nu înseamnă că s-a trecut de la 750 la 500 euro şi, ca urmare, s-au micşorat preţurile”.
Totodată Ciupac estimează că situaţia de incertitudine financiară a avut influenţe asupra pieţei. „Activismul clientului a căzut aproape total. Toţi sunt într-un fel de aşteptare. Însă în ultimele zile se observă că lumea trece de la această stare de aşteptare la nişte acţiuni, sau pentru a se informa, sau a face tranzacţii. Cred că trei-patru luni de incertitudine este suficient, pentru ca potenţialul cumpărător să ajungă la anumite concluzii şi să treacă la acţiuni. Atunci vom vedea exact ce se întâmplă”, - spune Lilian Ciupac.
Potrivit acestuia, aprecierile făcute de Agenţiile imobiliare consacrate se bazează pe nişte tranzacţii realizate două-trei luni în urmă. „În foarte multe tranzacţii se ajunge la o înţelegere la o dată anumită, dar au loc peste două-trei luni pentru că durează formalităţile, apar alte probleme, inclusiv legate de suma de bani. De aceea spun că datele din ultimele trei luni, când aproape nimic nu s-a întâmplat pe piaţă, nu sunt relevante”.
Lilian Ciupac spune că doar aprecierea exactă a aşteptărilor ar putea să sugereze ce se va întâmpla pe piaţă. În lipsa informaţiilor obiective despre piaţă este destul de complicat de făcut nişte prognoze exacte. Nu este exclus, însă, că în condiţiile în care populaţia se aşteaptă la o reducere a preţurilor la imobil, s-ar putea de bănuit că ele o să scadă pe diferite segmente. „Cât priveşte piaţa primară, ar trebui să ne orientăm la aşteptările companiilor de construcţie, care se vor opune vehement micşorării preţurilor pentru că ele au construit în perioada în care materialele de construcţie erau foarte scumpe”, - estimează Lilian Ciupac.
Din totdeauna mi-a fost interesant, cine cumpără aceste apartamente? Cu siguranţă nu salariaţii. Chiar să ai un salariu să zicem şi de 1000 euro/lună îţi trebuie o viaţă întreagă să aduni.
Ce salariu ar trebui să aibă un cetăţean pentru a fi în stare de asta?
Şi chiar de îţi propui, dacă faci nişte calcule simple apoi îţi dai seama că e foarte mare riscul ca suma pentru un apartament să se dubleze în vre-o doi ani şi atunci unde ajungi cu planurile? Foarte tristă situaţie…
Da sunt deacord cu “kulldox” situatia este jalnica in privinta procurarii unui apartament chiar fie si unul in casele vechi. Ce viitor are o familie tinara la noi in republica??? Cind vor fi in stare sa isi permita 2 tineri casatoriti sa isi procura un apartament cu asa pretiri UMFLATE. De aceea si EVADEAZA tineretul din tara pentru ca nu vede un viitor prosper si o stabilitate…