Comunism moldovenesc: Drumul de la plug la cosmodrom, de la Uniunea interstatala Rusia-Belarus la Uniunea Europeana

09 Februarie 2009, 09:00

Lista cu care Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) se prezinta la alegerile legislative din 5 aprilie pare un compromis intre aripa noua, reformatoare, a partidului si cea traditionalista.

Presa rusa scrie ca partidul beneficiaza de consilierea electorala a specialistilor rusi, informeaza NewsIn.

Presedintele moldovean Vladimir Voronin, presedintele Parlamentului Marian Lupu si premierul Zinainda Greceanii sunt in capul listei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie a Partidului Comunistilor, creditat cu sanse sigure de a obtine majoritatea.

Lista electorala a comunisilor pare sa fie un compromis dintre aripa noua si cea traditionalista din partid.

Intre primii zece, pe langa tanarul politician Marian Lupu, mai sunt si colegii sai de generatie prim-vicepremierul Igor Dodon si fostul consilier al presedintelui Voronin, in prezent sef al echipei de campanie a comunistilor, Mark Tcaciuc.

In egala masura, pe lista se regasesc si adeptii “comunismului dur” - vicepremierul Victor Stepaniuc si presedintele grupului parlamentar al comunistilor, Eugenia Ostapciuc.

Dupa opt ani de la venirea la putere sub lozinca aderarii la Uniunea interstatala Rusia-Belarus, Partidul Comunistilor a lansat platforma electorala pentru alegerile din 2009 sub titlul “Moldova europeana - sa o construim impreuna!”.

Platforma electorala a fost publicata in ziarul de partid Comunistul si este axata pe patru prioritati - construirea statului social, renovarea economiei, deschidere catre integrare si securitatea tarii si unitatea civica.

PCRM pledeaza pentru demilitarizarea totala a tarii, consolidarea neutralitatii si solutionarea problemei transnistrene in baza unitatii teritoriale a Moldovei.

Comunistii promit un salariu mediu de 500 de euro, dublarea bugetului de stat si majorarea de sase ori a investitiilor in economie.

In plan extern, platforma promite “deschidere integrationista” - ceea ce presupune apropierea de UE concomitent cu mentinerea unei relatii speciale cu Rusia si Comunitatea Statelor Independente.

Presa rusa scrie ca experti in tehnologii electorale de la Moscova coordoneaza campania electorala a Partidului Comunistilor.

Potrivit revistei electronice ruse Gazeta.ru, citata de NewsIn, ar fi vorba despre experti in tehnologii electorale de la agentia “Kros”.

Startul campaniei oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie din R. Moldova a fost dat la 4 februarie, iar pana in prezent la Comisia Electorala Centrala s-au inregistrat noua partide din cele 28 care au acest drept.

Inscrierea se va incheia cu 30 de zile inaintea scrutinului fixat pentru data de 5 aprilie.

Parlamentul de la Chisinau are 101 deputati. Pragul electoral este de 6%, iar blocurile si aliantele sunt interzise.

In sarcina noului Parlament va fi si alegerea unui nou presedinte, in conditiile in care cele doua mandate ale presedintelui Vladimir Voronin expira la 7 aprilie si pot fi prelungite pentru inca doua luni - adica pana la 7 iunie.

Pentru votarea sefului statului este nevoie de voturile a 61 de deputati din cei 101 ai Legislativului. Daca Parlamentul nu va putea vota un nou presedinte, risca sa fie dizolvat dupa a treia incercare si urmeaza sa fie anuntate alegeri parlamentare anticipate.

Comentarii (3 comentarii)

Alex
a comentat la 09 Februarie 2009, 09:34

Comunistii vor sa ne duca in Uniunea Europeana cu drapelele comunisto-sovietice. Dragi compatrioti nu va lasati amagiti, comunismul nu a adus niciodata bunastarea ci numai mizerie.

Gicu
a comentat la 09 Februarie 2009, 14:34

Comunistii nu aduc nimic bun in casele noastre, in cei 8 ani la guvernare nu au facut nimic pentru aderarea la UE dar acum nu mai stiu cu ce sa minta poporul si compun diferite povesti gogonate. Au prihvatizat tot ce mai era de valoare in Tara. NU TREBUIE SA NE LASAM PRADA ACESTOR LASI SI TILHARI CARE SE GINDESC DOAR LA BUZUNARUL PROPRIU…

Radio Erevan
a comentat la 09 Februarie 2009, 18:41

Impreuna, adica “vmeste” - asta-mi aminteste de expresia “vse govoreat mi v meste, no ne govoreat v kakom”.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu