VIDEO: Dan Bălan va participa în calitate de compozitor la Oscarurile muzicii, la Los Angeles

07 Februarie 2009, 19:04

Printre artiştii care vor participa la festivitatea de decernare a Premiilor Grammy din acest an, care va avea loc mâine seara, la Los Angeles, se numă ră şi cântăreţul român Dan Bălan, fost component al trupei O-Zone. El a fost invitat la eveniment în calitate de compozitor al piesei „Live Your Life“, interpretată de Rihanna în colaborare cu rapperul T.I. şi preluată din hitul „Dragostea din tei“.

EvZ scrie că Rihanna este nominalizată la două categorii secundare, dar nu pentru această piesă, ci pentru „If I Never See Your Face Again“, „Disturbia“ şi „Good Girl Gone Bad Live“. Piesa este inclusă însă pe cel mai recent album al rapperului T.I., „Paper Trail“, nominalizat la categoria Cel mai bun album rap. De asemenea, Rihanna se numără, alături de U2, printre cei care vor cânta la cea de-a 51-a ediţie a Premiilor Grammy. Ceremonia de la Staples Center din Los Angeles va fi transmisă de CBS Television Network la ora 20.00 (luni, de la ora 6.00 dimineaţa, ora României).

Printre cei care vor susţine recitaluri în seara de gală se numără şi formaţia britanică Coldplay, cântă- reaţa Katy Perry şi rapperul Lil Wayne. Legendarii U2 vor interpreta piese incluse pe cel mai recent material discografic al trupei, „No Line On The Horizon“, care urmează să fie lansat la începutul lunii martie, notează EvZ.

Opt nominalizări pentru Lil Wayne

Favoritul ediţiei 2009 a Premiilor Grammy este rapperul american Lil Wayne, cu opt nominalizări la categoriile importante. Potrivit criticii, Lil Wayne are cele mai mari şanse la categoria „Albumul anului“, cu materialul discografic „Tha Carter III“, care s-a vândut într-un million de exemplare încă din prima săptă mână de la lansare. Următorul loc este ocupat de formaţia britanică Coldplay, care are şapte nominalizări, printre care Cel mai bun album rock pentru „Viva la vida“. Soţul lui Beyoncé - Jay-Z, cântăreţul pop şi R&B Ne-Yo sau rapperul Kanye West au fiecare câte şase nominalizări.

La secţiunea pop, pentru Cea mai bună melodie pop a unei cântăreţe, lupta se dă între solista galeză Duffy, care concurează cu piesa „Mercy“, Katy Perry - „I Kissed a Girl“, Leona Lewis, cu hitul „Bleeding Love“, americanca Sara Bareilles cu „Love Song“, Pink - „So What“, şi artista britanică Adele, cu piesa „Chasing Pavements“.

Cea mai bună melodie R&B a unei cântăreţe este disputată de alte nume celebre precum Beyoncé, Alicia Keys sau Jennifer Hudson. Artiştilor tineri li se adaugă nume deja consacrate cum ar fi Robert Plant şi Alison Kraus, nominalizaţi pentru albumul „Raising Sand“, sau trupa britanică Radiohead, pentru materialul discografic numit „In Rainbows“.

Academia, acuzată de subiectivism

Criticii susţin că Academia de Înregistrări (organizaţie alcătuită din muzicieni sau producători, care decide artiştii care vor câştiga un Premiu Grammy) reuşeşte de fiecare dată să surprindă şi să creeze confuzie, prin alegerea subiectivă a nomina lizaţilor.

Cu toate că, în acest an, no minalizaţii fac parte preponderent din zona comercială, sunt şanse să existe şi acum motive de supărare când sunt anunţaţi câşti gătorii. Alţi critici sunt de părere că Premiile Grammy au şi o problemă de imagine, iar Academia de Înregistrări va continua să- i premieze pe veteranii industriei în locul nou-veniţilor care merită să câştige. O situaţie similară s-a întâmplat şi anul trecut când Kanye West, favorit pentru Cel mai bun album, a pierdut în faţa veteranului cântăreţ de jazz Herbie Hancock.

Gurile rele cred că şi în acest an se va întâmpla la fel, iar marele favorit, Lil Wayne, va fi surclasat de un alt veteran, Robert Plant, prin simplul fapt că „Tha Carter III“, albumul rapperului, este prea „neobrăzat“ pentru membrii conservatori ai juriului. Chiar şi un câştigător multiplu al Grammy-ului, ca Bono de la U2, le-a numit „The Grannies“, adică „Bunicuţele“. Membrul formaţiei Nine Inch Nails, Trent Reznor, a spus că membrii Academiei de Înregistrări, care votează câştigătorii, sunt oameni în vârstă, „depăşiţi“, a căror mentalitate nu se încadrează în trendurile contemporane. Acest lucru s-a văzut de-a lungul anilor, spun ei, în ignorarea unor artişti cunoscuţi precum Eminem sau Nirvana.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu