Republica Moldova a intrat oficial in campanie electorala

05 Februarie 2009, 16:26

Startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie din Republica Moldova a fost dat miercuri, iar Comisia Electorala Centrala (CEC) a anuntat ca va incepe de joi primirea documentelor pentru participarea la scrutin.

CEC a constituit miercuri comisia de primire a documentelor si a anuntat ca aceasta isi va incepe activitatea incepand de joi, ora 10.00, informeaza Newsin.

Partidele si candidatii independenti se vor putea inscrie in cursa electorala in fiecare zi lucratoare intre orele 9.00 si 16.00. Inscrierea se va incheia cu 30 de zile inaintea scrutinului fixat pentru data de 5 aprilie.

Mai multe formatiuni politice au anuntat miercuri ca organizeaza reuniuni plenare care vor confirma listele electorale, procedura necesara pentru ca acestea sa poata fi depuse incepand de joi la CEC.

Parlamentul de la Chisinau are 101 deputati, iar fiecare partid trebuie sa prezinte la inregistrarea in cursa electorala o lista de 101 de candidati plus doi membri supleanti.

CEC a anuntat ca 28 de formatiuni politice au dreptul de a participa la alegerile din 2009, insa doar opt dintre acestea sunt considerate de catre analisti ca fiind actorii reali ai campanei electorale. De altfel, numai patru-cinci formatiuni sunt creditate cu sanse de a accede in viitorul Parlament.

In sarcina viitorului Parlament va fi si alegerea unui nou presedinte, in conditiile in care cel de-al doilea mandat succesiv al presedintelui Vladimir Voronin expira la 7 aprilie, iar potrivit Constitutiei seful statului nu mai poate candida pentru propria succesiune. Mandatul poate fi prelungit insa pentru inca doua luni, adica pana pe 7 iunie.

Pentru alegerea presedintelui este nevoie de 61 de voturi ale celor 101 deputati din Legislativ, ceea ce inseamna, in functie de rezultatele alegerilor, fie ca Partidul Comunistilor va avea nevoie de aliati pentru a instala un nou sef de stat, fie ca partidele necomuniste vor trebui sa se alieze pentru a alege un presedinte.

Daca Parlamentul nu va putea vota un nou presedinte, risca sa fie dizolvat dupa a treia incercare si urmeaza sa fie anuntate alegeri legislative anticipate.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu