Marian Lupu, primul candidat înregistrat la funcţia de şef de stat

08 Octombrie 2009, 11:23

Liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, este primul candidat la funcţia de preşedinte al R. Moldova. Documentele de înregistrare au fost examinate joi, 8 octombrie, la prima şedinţă a Comisiei speciale pentru desfăşurarea alegerilor, transmite Info-Prim Neo.

Marian Lupu este candidatul Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE), formată din patru formaţiuni politice parlamentare – PLDM, PL, PDM şi AMN. În documentele prezentate, în susţinerea candidaturii lui Lupu au semnat 26 din cei 53 de deputaţi ai AIE.

Legea prevede că e nevoie de cel puţin 2 candidaturi pentru organizarea alegerii preşedintelui. Pentru susţinerea unei candidaturi e nevoie de semnătura a 15 deputaţi. Un parlamentar poate semna doar pentru o persoană. Data trecută, până la dizolvarea Parlamentului de legislatura a XVII, la cele două încercări de desemnare a şefului statului, candidaturi a înaintat doar PCRM (Zinaida Grecianâi – Stanislav Groppa şi Zinaida Grecianâi – Andrei Neguţă) .

De această dată PCRM nu va înainta candidaturi. Cel puţin aşa au declarat mai mulţi grei ai partidului, care au spus, totodată, că nu vor vota pentru Lupu preşedinte.

Parlamentul a hotărât să desfăşoare alegerea preşedintelui la 23 octombrie. Termenul limită de depunere a propunerilor pentru desemnarea candidaţilor este 17 octombrie, ora 24.00.

Potrivit legislaţiei în vigoare, preşedintele e ales cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor, adică 61 de parlamentari din cei 101. AIE mai are nevoie de încă 8 voturi.

Comentarii (8 comentarii)

RADU 1
a comentat la 08 Octombrie 2009, 11:31

C.S.I.-UL ?…O ORGANIZATIE ANOSTA SI INEFICACE .O ORGANIZATIE AVAND UN SINGUR TEL …ASIGURAREA SFEREI DE INFLUENTA A RUSIEI IN ZONA LIMITROFA EI. IN REST MULTA VORBARIE GOALA .O ORGANIZATIE AFLATA DE FAPT IN MOARTE CLINICA .E CA “MORTUL-VIU” DUS LA GROAPA …CAND SA-L BAGI IN GROAPA TI SE PARE CA RESPIRA SI II MAI DAI O SANSA OMULUI . O ORGANIZATIE FALIMENTARA CARE A INREGISTRAT ESEC DUPA ESEC PE TOATE PLANURILE . O FRANA IN CALEA DEMOCRATIZARII REALE A ACESTEI INTINSE ZONE GEOGRAFICE … O ORGANIZATIE MENITA SA GADILE ORGOLIUL IMPERIALIST AL MOSCOVEI .CARE SUNT REZULTATELE “PACIFICATOARE” ALE CSI-LUI IN TRANSNISTRIA,OSETIA DE SUD,ABHAZIA,NAGORNO-KARABAH …? ZERO MARE SI BARAT …ADICA ESEC LAMENTABIL .

RADU 1
a comentat la 08 Octombrie 2009, 11:39

…UN GEST CARE TE PUNE PE GANDURI …LIDERII-AUTORITARI DIN REPUBLICILE ASIEI CENTRALE VOR LIPSI … INTERESANT .UN SEMNAL CATRE RUSIA …?

dok
a comentat la 08 Octombrie 2009, 12:02

Da, Radu 1, asa este, ai dreptate. Dar ce ar trebui de facut? cum vezi mata esirea din situatie?
Esirea din CSI presupune introducerea regimului de vize cu RUSIA si celelalte tari (Ucraina). Un numar mare de moldoveni, cei mai saraci, care nu pot strabate cordonul European, fiindca asta presupune bani sa ai, se mai hranesc din acest spatiu. Un numar mare de intreprinderi beneficiaza de comertul cu tarile postsovetice. Dependenta totala de sursele energetice ale Rusiei. Corect, ar trebui sa trintim usa in nasul rusilor si sa le spunem cine sunt ei de fapt. Dar aceasta actiune v-a lovi nu atit in rusi cit intr-o mare parte a poorului moldovean, in cea mai amarita categorie. Ce le-am putea propune noi la acestea in schimb?
Fata de tarile Baltice, Occidentul a avut cu totul o alta atitudine cit fata de alte republici ale fostei URSS. Ele au avut o sustinere foarte mare pe toate planurile. Cu parere de rau noi nu beneficiem de asa sustinere.
Unii vehiculeaza cazul unirii cu Romaniia, aducind exemplul celor doua Germanii. Nu-i cazul. Germania de Vest a CUMPARAT-O pe Germania de Est de la Rusia. Rusia, numai oficial, a primit dela Germania 50 de MILIARDE de marci ca ajutor NERAMBURSABIL. Dar cite miliarde s-au dus in buzunarele conducatorilor rusi, nu mai stie nimeni.
Daca UE ne-ar primi astazi in Europa ar fi rezonabil astazi sa esim din CSI. Dar vezi ca europenii nu vor sa ne primeasca? Rusii au corupt o buna parte din conducatorii UE. Si acestea fac politica ruseasca din numele UE. Asa ca noi suntem incercuiti de Rusi din toate partile. Ce-i de facut?

RADU 1
a comentat la 08 Octombrie 2009, 21:18

… nu exista decat calea unirii cu romania .nu o unire brusca ci treptata .sa nu uitam anul 1859 .si atunci ,in pofida rezistentei inversunate a multor puteri ale vremii - tarist ,habsburgic ,otoman ,moldova vremii respective si muntenia au reusit sa-si impuna vointa proclamand pe colonelul moldovean alexandru ioan cuza in fruntea principatelor unite .apoi cu diplomatie si perseverenta s-a capatat recunoasterea internationala a unirii .nu trebuie sa inventam roata noi …daca tot se va continua cu aceste lamentari ,nu se va ajunge nicaieri .un lucru il stiu bine rusii… nu va exista niciodata intelegere intre ei si natiunea romana pana nu vor accepta unirea celor 2 state romanesti si retrocedarea tezaurului national al romaniei .e greu de crezut ca rusia va putea sa mai isi permita multa vreme sa neglijeze romania in zona .viata ii va cere la un moment dat sa cedeze …

mumu
a comentat la 09 Octombrie 2009, 00:29

CONDUCATORII EU NU SINT CORUPTI EI NU AU MENTALITATEA MOLDOVENEASCA…….FAPTUL CA eu NU VA VREA ACUMA FIINDCA NU SINTETI DEZVOLTATI…SA VA PRIMEASCA LA ACEST NIVEL INSEAMNA CA TOTI HOTII, TOTI CRIMINALII, CURVE, DROGURI, TOTUL DIN MOLDOVA S-AR TRANSFERA PE STRAZILE TARILOR EU….ASA S-A INTIMLAT CIND ROMINIA A INTRAT IN EU….CU MARE SCANDAL……MAI MULTE TARI PE ATUNCEA AU VRUT SA IESE DE FAPT DIN EU (CE PUTEA SA SE DESTRAME), FIIND CA CETATENIIIN FRANTA OLANDA SI ALTE TARI AU INCEPUT SA IESE IN STRAZI SCANDIND CONTRA INTRARII TARILOR CU NIVEL JOS DEZVOLTAT…EU PUR SI SIMPLE NU POATE SA-SI PERMITE LUX DE A AVEA PE ORICINE…FIIND CA EU E O DEMOCRATIE UNDE GUVERNUL ESTE NU MAI MULT DECIT REPRESENTANT A POPULATIEI…SI DACA POPULATIA NU VRE PE ALT CINEVA….

mumu
a comentat la 09 Octombrie 2009, 00:50

EUROPA E SATULA DE TIGANI ROMINI

mumu
a comentat la 09 Octombrie 2009, 00:51

MAI RADU 1

NU TE MAI PUNE TU PE GINDURI, CA NU O POTI FACE FARA AJUTOR

yo
a comentat la 09 Octombrie 2009, 09:27

pai solutia ar putea fi o apropiere treptata de romania, care sa includa si vize de lucru pentru acea patura sociala care acum lucreaza in spatiul fost sovietic.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu