Revoluţie UEFA! Un club nu poate cheltui mai mult decât produce

15 Septembrie 2009, 19:08

Comitetul Executiv al UEFA a adoptat în unanimitate, marţi, principiul “fair-play-ului financiar”, reprezentând un control de gestiune rezervat viitorului acces în competiţiile europene pentru cluburile cu bugete echilibrate şi excluderea grupărilor cu datorii, informează moldova.sports.md

Principiul general al acestei hotărâri este simplu: un club nu poate cheltui mai mulţi bani decât produce, pentru a putea fi inclus în competiţiile europene. Ceea ce preşedintele UEFA, Michel Platini, a numit “succes pe credit” (reuşita unui club ce trăieşte din datorii) nu va mai fi posibil în viitor. Această măsură a fost cerută de multe cluburi, după cheltuielile nebuneşti făcute de anumite echipe în această vară, cu referire clară la campania de achiziţii a lui Real Madrid.

De altfel, Real Madrid a făcut un împrumut de 300 de milioane de euro pentru a-şi putea finanţa extravagantele transferuri din acest sezon. Conform noii decizii UEFA, acest lucru nu va mai fi posibil dacă echipa spaniolă va dori să mai participe în competiţiile europene.

Fair-play-ul financiar, ce urmează a fi pus în aplicare în următorii trei ani, este o adevărată revoluţie în fotbal. În cazul în care astfel de criterii ar fi existat în trecut, cluburi ce au datorii ca Manchester United, Inter Milano, Chelsea sau FC Liverpool nu ar fi putut participa în Liga Campionilor.

Principiul fair-play-ului finaciar a fost deja acceptat în unamimiate, la 28 august, la Monte Carlo, de către Comitetul strategic al UEFA, instanţă ce include ligi, cluburi şi jucători. În plus, Asociaţia Cluburilor Europene (ECA) a precizat, marţi, că o sută de cluburi europene vor accepta acest principiu.

Platini a anuţat, la sfârşitul lunii august, că anul competiţional 2012-2013, UEFA îl va destina examinării evoluţiilor conturilor financiare pe ultimele două sezoane. Începând din 2013-2014 ar putea fi stabilite sancţiunile de către un juriu independent, scara sancţiunilor variind de la amenzi până la suspendarea din competiţia europeană. Forul european a dezvălui, marţi, că la conducerea acestui juriu va fi Jean-Luc Dehaene, fostul premier belgian.

Platini doreşte ca principalul criteriu al fair-play-ului financiar să fie un buget echilibrat pe o perioadă de trei ani.

Noua invenţie a UEFA, care se doreşte a fi o regulă, va face posibil ca şi cluburi din aşa ţări precum Republica Moldova să aibă şanse să supraveţuiească nu numai în competiţii interne, dar şi să evolueze cu mai mult success pe arena internaţională, scrie moldova.sports.md

Ca să fie mai simplu pentru cititorii noştri, informăm că spre exemplu, campioana Sheriff Tiraspol, ar putea lupta de la egal la egal cu majoritatea echipelor, chiar şi din campionate precum, Anglia, Italia sau Spania.

Aşadar, preşedintele UEFA, Michele Platini, a mai făcut un pas de mulţumire către federaţiile din ţările mici din punct de vedere fotbalistic, care l-au ajutat să ajungă la şefia forului european de specialitate.

Acesta a pornit cu faptul că Ucraina şi Polonia va găzdui Campionatul Europei din 2012, continuând cu noule reforme din cupele europene. Datorită acestor reforme, capioane ale unor ţări precum Ungaria sau Ciprului, au echipe în Champions League.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu