Constantin Tănase: Nu vă jucaţi cu focul!
28 August 2009, 16:07Pe ultima sută de metri ceva s-a întâmplat în Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE). Şi până la această ultimă sută de metri - adică, imediat după constituirea AIE - analiştii atenţi nu puteau să nu observe unele mici disfuncţionalităţi în mecanismul noii structuri formate de PLDM, PL, PDM şi AMN.
Am constatat şi eu, cu stupoare, iritarea pe care le-o provocau unora din Alianţă anumite voci din presă care nu se sincronizau cu corul ce intona imnuri la adresa AIE şi a liderilor ei. Am pus această iritare pe seama ameţelilor provocate de succesul obţinut la 29 iulie de Opoziţie, care a reuşit să-i coboare pe comunişti sub 50 de mandate. Să recunoaştem, totuşi, că victoria Opoziţiei a fost la limită şi, în mod normal, liderii ei ar fi trebuit să fie ameţiţi nu de victorie, ci de situaţia creată după 29 iulie.
Iar situaţia creată e următoarea: fără voturile comuniştilor nu poate fi ales preşedintele republicii, iar fără alegerea preşedintelui republicii toate celelalte proceduri de formare a noii guvernări sunt puse sub semnul incertitudinilor. Săptămâni întregi am urmărit cu înfrigurare negocierile dintre cele patru componente ale Alianţei. Deşi liderii AIE promiseseră solemn transparenţă şi respect faţă de presă, săptămâni întregi presa a fost alimentată cu informaţii zgârcite, deseori în doi peri şi contradictorii. În fiecare zi ni se spunea că nu se discută partajarea funcţiilor între liderii AIE; deşi oraşul era plin de zvonuri pe această temă (zvonuri care, presupun, apăreau fiindcă cineva din AIE era interesat să apară). Deşi liderii AIE aveau grijă să arate veseli şi senini în reportajele TV, era clar că acolo ceva nu merge. În ultima săptămână presei i s-a spus că se lucrează la conceptul noii guvernări şi la organigrama parlamentului, dar şi acestea au fost ţinute în taină şi până astăzi opinia publică nu ştie ce concept şi ce organigramă a elaborat AIE. S-a încercat a se justifica această lipsă de transparenţă prin raţiuni tactice, strategice şi chiar de securitate personală a celor vizaţi. Să fim serioşi!
Astfel, până astăzi, ziua în care parlamentul se întruneşte în prima şedinţă, opinia publică nu a fost informată oficial nici despre organigrama legislativului, nici despre partajarea funcţiilor. În schimb, în dulcele stil clasic al propagandei sovietice, apar nişte declaraţii care răstoarnă toată piramida şi societatea e lăsată cu gura căscată. Miercuri, ca la comandă, apare în FLUX un interviu cu Diacov (care până acum a tăcut). Tot miercuri, pe „Ştirea Zilei”, apare o informaţie despre aceea că „preşedintele de onoare al PDM, D. Diacov, şi colegul său de fracţiune, Valeriu Guma, au fost văzuţi marţi, în jurul orei 16.00, la cafeneaua „Café Café” de pe str. Eminescu 50, discutând cu unul dintre fruntaşii comuniştilor, deputatul Vadim Mişin”. În aceeaşi zi, INFOTAG difuzează o informaţie amplă din care aflăm că „PDM şi-a schimbat radical tactica şi comportamentul în cadrul AIE şi înaintează noi condiţii”.
Potrivit acestei agenţii, „surse din cadrul AIE, care au solicitat anonimatul, au comunicat că PDM cere pentru liderul său, Marian Lupu, funcţia de preşedinte al parlamentului care, potrivit înţelegerilor anterioare (subl. n. - C.T.), urma să-i revină lui Vlad Filat, liderul PLDM”. Aşadar, au existat, totuşi, înţelegeri anterioare în privinţa partajării funcţiilor?! Ştirea de pe INFOTAG este imediat dezminţită de unul dintre cei patru lideri ai AIE, preşedintele AMN Serafim Urecheanu (de ce anume Urecheanu, dar nu alt lider al AIE? - C.T.), care o califică drept „o provocare”, deoarece, fiţi atenţi „decizia finală privind partajarea funcţiilor nu a fost luată deocamdată…”. Fiţi atenţi şi la următorul fragment din ştire: „Acum, PLDM, PL şi AMN sunt puse într-o situaţie delicată: dacă nu satisfacem cerinţa PDM, e posibil să se rupă coaliţia şi comuniştii să revină la putere”. Nu vi se pare că miroase a şantaj? Şi cine pe cine şantajează?
Surprinzătoare sincronizare de opinii în instituţii media cu afilieri politice diferite. Noi nu suntem naivi ca să nu înţelegem că cineva din interiorul Alianţei deliberat intoxică opinia publică cu asemenea gen de „ştiri”, pentru a tensiona atmosfera din interiorul majorităţii democratice. Involuntar îmi apar în memorie jocurile făcute de Roşca acum zece ani în cadrul fostei ADR. Dacă va amintiţi, şi la acea vreme se invocau argumente de ordin moral, se aduceau acuzaţii de trădare, colaboraţionism cu Moscova, erau lansate campanii ale mâinilor curate etc. Până la urmă s-a demonstrat că adevăratul scop urmărit de Roşca era, de fapt, altul - să-i aducă la putere pe comunişti şi să păstreze R. Moldova pe orbita de influenţă a Rusiei. Doresc ca să fie clar pentru toţi cei care sunt tentaţi să recurgă la tehnicile din arsenalul lui Roşca: nu vă jucaţi cu focul, pentru că veţi arde exact ca el.
Tot miercuri, ex-preşedintele Petru Lucinschi organizează o conferinţă de presă în cadrul căreia declară că „cele mai multe voturi le-a acumulat PLDM, respectiv ei trebuie să se determine - Vlad Filat să fie preşedinte de parlament - este şi ceea ce vrea societatea şi Filat are toate calităţile pentru a deţine această funcţie. În acelaşi timp, cea de-a doua funcţie, şef de stat, societatea vorbeşte despre Marian Lupu, deci aşa trebuie să fie…”. Nu ştiu dacă „aşa trebuie să fie”, ştiu însă că toată această vânzoleală mediatică se face nu în numele unor principii de guvernare, ci pentru funcţii. Ceea ce liderii AIE au ascuns cu grijă de ochii opiniei publice o lună întreagă a răbufnit la suprafaţă în ajunul primei şedinţe a parlamentului. Ce semnal se dă societăţii? În cadrul aceleiaşi conferinţe, Petru Lucinschi observă pe bună dreptate că „dacă la prima şedinţa a parlamentului nu se va alege preşedintele forului, atunci coaliţia va transmite un semnal negativ în societate. Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să înţeleagă că are o foarte mare responsabilitate faţă de societate, pentru că majoritatea a votat pentru ei. Oamenii au luptat pentru această schimbare, au fost şi oameni ucişi. Cred că ei vor demonstra maturitate politică, pentru că este un moment crucial - ceea ce s-a făcut şi pentru ce s-a pledat până astăzi poate să se rupă într-o zi”. Lup bătrân, cu o impresionantă experienţă politică, Petru Lucinschi ştie ce spune. Dar le spune prea moale, prea eufemistic. Realitatea e mai dramatică…
În contextul subiectului discutat mai puţin contează cine trage sforile în AIE. Mai puţin ori, chiar deloc, ne interesează cine şi la ce funcţie aspiră, cine cu cine discută la terasă… Ceea ce ne alarmează cu adevărat şi serios este modul urât şi periculos în care s-au încheiat negocierile, despre care eram asiguraţi că „decurg cu succes”. Rezultă că îngrijorarea noastră, formulată în câteva editoriale, nu a fost lipsită de temei. În definitiv, în ajunul primei şedinţe a parlamentului presa, electoratul, societatea în general a fost pusă în faţa unui fapt împlinit - Alianţa pentru Integrare Europeană vine la prima şedinţă dezbinată, învrăjbită, adică nepregătită pentru a prelua puterea. Cu alte cuvinte, speranţele noastre că, în sfârşit, comuniştii vor fi debarcaţi de la guvernare s-au dovedit a fi deşarte. Ajunşi aici, avem şi noi dreptul, dar şi obligaţia morală, să spunem câteva lucruri.
Voturile obţinute de PLDM, PL şi AMN sunt şi rodul efortului a mii de intelectuali, profesori, pedagogi, medici, echipe de ziarişti, oameni de afaceri care, cu riscurile de rigoare pentru propriile posturi, afaceri şi chiar vieţi, au făcut deschis şi asumat partizanat politic, sprijinindu-le masiv în cele două campanii electorale. Noi, ziariştii, care ne-am pus obrazul pentru aceste partide şi pentru liderii lor, declarându-i cei mai frumoşi şi necesari naţiunii, i-am crezut şi i-am convins şi pe alegători că liderii acestor partide vin să lanseze o nouă clasă politică şi o nouă filozofie de a face politică. Societatea ne-a crezut şi pe noi, şi pe ei şi purtăm, deci, în egală măsură, răspundere pentru ceea ce se întâmplă. Primii de la care alegătorii vor cere explicaţii vom fi, totuşi, noi, ziariştii, pentru că unii lideri ai Opoziţiei ar putea să nu mai răspundă la telefon. În situaţia creată, ca unul dintre ziariştii implicaţi în susţinerea Opoziţiei, sunt obligat să declar următoarele:
1. Astăzi există şansa reală ca RM să pună capăt regimului comunist. O asemenea şansă - fără exagerare - poate să nu mai apară niciodată, din care cauză răspunderea dvs., a liderilor AIE, e uriaşă şi cu adevărat istorică.
2. Opriţi competiţia la umflarea muşchilor şi a rânzelor, astăzi nu aveţi dreptul să ieşiţi din sala de şedinţe a parlamentului, până nu alegeţi preşedintele acestuia, oricine ar fi el - Lupu, Filat, Ghimpu, Urecheanu sau Harap-Alb. Pentru noi, cei care v-am votat, nu are nicio importanţă cine va prezida şedinţele parlamentului.
3. Lumea a obosit, e la limită şi n-o să vă ierte jocurile voastre iresponsabile nici vouă, nici urmaşilor voştri până în al nouălea neam. Aveţi majoritatea, 53 de mandate, prin urmare, sunteţi obligaţi să alegeţi preşedintele parlamentului. Alegeţi-l şi demonstraţi că aveţi caracter, că nu sunteţi nişte fricoşi, că ştiţi ce să faceţi cu Puterea pe care v-a dat-o Poporul.
4. Nu repetaţi experienţa şi comportamentul lui Roşca din perioada ADR, fiindcă veţi păţi-o ca el, poate chiar mai rău.
5. Dacă veţi da dovadă de oportunism, laşitate şi iresponsabilitate politică şi nu veţi reuşi, cu cele 53 de mandate, să puneţi începutul sfârşitului regimului Voronin, veţi avea în persoana celor care v-au votat un duşman neîmpăcat. Cu siguranţă, şi presa care v-a sprijinit se va lepăda de voi ca de Iuda.
6. Coborâţi cu picioarele pe pământ, nu vă jucaţi cu focul.
Constantin Tănase
Timpul de Dimineaţă
Eu nu recunosc aceasta guvernare…e guvernarea banditilor si unionistilor !!!
Jos hunta fascista !!!
Banditi sunt familia Voronin si acolitii lor, ei au deposedat abuziv businessmanii de afaceri, au omorat oameni, care nu le cedau busssines-ul, ne-au facut de ras tara in toata lumea prin aberatiile unui presedinte retardat mintal, care foloseste injuraturi si jargon primitiv, ei ne-au saracit tara, au bagat ura interetnica intre cetateni, au instaurat un regim stalinist de ura, frica, denunturi, samovolnicie. Hunta, banditi, hoti, calai - astia sunt comunistii, care au tinut in genunchi tara in decurs de 8 ani, iar pahanul lor Voronin ne-a calificat pe noi, poporul - ” быдло”.
Ionel, ti-ai luat calmantele pentru ziua de azi ? Te-a lovit cumva soarele ? Ai intrat in delir ? Dar nu cred ca asta este numele tau ? Mai mult ca sigur iti zice Voronin. Ciudat totusi pentru ca ai scris destul de bine in romaneste. Daca nu stii ce inseamna romaneste atunci noteaza undeva : limba romana = limba oficiala a statului moldovenesc. Si apoi mai scrie de o mie de ori ca sa nu uiti.
p/u ionel: fii cuminte baietas. vad ca lasi acelasi mesaj pe mai multe forumuri. de parerea ta la basarabenii saturati de 8 ani ai raiului comunist li-i “do odnogo mesta”. Ai vazut ca si de grohaitul pcrm , AIE i-a fost “do lampociki”, asa cum a recomandat chiar dl Tcaciuc.
BAIETETUL CE LASE MESAJE-IONEL–ESTE PSIHIK NEECHILIBRAT,,POATE CHAIR ACELA CE A ORGANIZAT ARDEREA PARLAMENTULUI SI ACUMA DE FRICA PENTRU RASPUNDERE SE ISCALESTE PRIN TOATE SAITURILE SI VINE CU PROPOGANDA IEFTINA DE TIP BREJNEV
DOMNULE TANASE NU INCERCATI SA ANALIZATI SI MAI ALES SA ACUZATI AIE DE NEECHILIBRU, ALIANTA NU ARE PROBLEME…..NU FACETI ANALIZE…NU INTELEGETI DUMNEAVOASTRA TACTICA COMPETITIVA..NU INTERVENITI CU CONCLUSII SUPERFICIALE..SINT ASUMARI SI ATIT
eu as spune, mai degraba, nu incercati sa intelegeti situatia din alianta.
revenind la realitate; este bine ca sunt ziaristi si oamanei care-si pastreaza capul rece, si nu se imbata cu apa sau sifon. pana acum n-am avut decat vorbe din partea AIE. tare mi-e sa nu se transforme intr-o rata, o barza si o stiuca.
eu zic sa le dam credit pentru ca au reusit sa aleaga speaker-ul. acum, sa se mentina uniti si sa ia comunistilor cele 8 voturi, acum in septembrire, sau la anticipate. si sa fim cu ochii pe ei si in continuare; altfel am alungat leul; dar am invitat hienele.
Da Ionel, aşă! Pintru o Moldovî di la munti pîn la mari! Gios dictatura romîneascî!
mai mare decat ignoranta tovarasului ionel poate fi numai prostia lui ion caldare. daca vrei sa-ti bati joc, uita-te-n oglinda