Acţiunile poliţiei în cazul Mătăsaru au drept consecinţă intimidarea cetăţenilor şi determinarea acestora să renunţe la exercitarea drepturilor şi libertăţilor politice

30 Ianuarie 2009, 15:41

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte – „Coaliţia 2009” este profund îngrijorată de limitarea nejustificată a drepturilor şi libertăţilor politice ale cetăţenilor de către organele de poliţie şi îndeamnă repetat organele de poliţie la respectul legii, se spune într-o declaraţie a Coaliţiei.

În declaraţie se spune că la 29 ianuarie 2009, observatorii Coaliţiei au constatat continuarea practicilor abuzive de curmare violentă de către organele de poliţie a unei pichetări paşnice.

„Anatol Mătăsaru, exercitând în mod paşnic o acţiune de protest în faţa Procuraturii Generale, a fost în mod public agresat de către colaboratori înarmaţi ai poliţiei, fiind luat cu forţa în custodia poliţiei, ca mai apoi să fie dus în faţa instanţei, care a amânat examinarea procesului de judecată.
Acţiunile disproporţionate ale colaboratorilor de poliţie desfăşurate în mod public au drept consecinţă intimidarea cetăţenilor şi determinarea acestora să renunţe la exercitarea drepturilor şi libertăţilor politice, în mod special a libertăţii de exprimare şi întrunire. Astfel, acţiunile ilegale ale poliţiştilor, care pot avea incidenţă penală, ştirbeşte din imaginea instituţiei pe care aceştia o reprezintă, exprimă lipsă de respect faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale garantate de Constituţie. Admiterea frecventă a abuzurilor din partea organelor de poliţie este incompatibilă cu principiile şi normele unui stat democratic”, se mai spune în declaraţia „Coaliţiei 2009”.

Coaliţia reaminteşte autorităţilor că alegerile libere şi corecte nu înseamnă doar asigurarea procedurilor de vot, ci şi un ansamblu de drepturi conexe, inclusiv libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare, nediscriminarea, libertatea de asociere, dreptul de a alege şi de a fi ales, care, fiind realizate în ansamblu, asigură sufragii libere şi corecte.

Prin urmare, Coaliţia 2009 reiterează recomandările sale referitoare la necesitatea asigurării respectării drepturilor şi libertăţilor politice ale cetăţenilor din Republica Moldova şi îşi exprimă regretul faţă de continuarea practicilor abuzive de limitare a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor de către organele de poliţie.

Coaliţia 2009 este o uniune benevola de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente şi democratice ale Parlamentului Republicii Moldova şi continuă activitățile de promovare a unor alegeri libere și corecte demarate de Coaliția 2005 și 2007. La moment Coaliţia 2009 întruneşte 32 de organizaţii neguvernamentale.
HotNews.md

Imagine: www.jurnal.md

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu