Antiromânismul, subiectul savurat cu plăcere de către guvernarea comunistă

29 Ianuarie 2009, 12:29

Comuniştii lui Vladimir Voronin reiau atacurile la adresa României, cu gândul că vor obţine mai multe voturi la alegerile legislative din aprilie. Nici n-a plecat bine ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, de la Chişinău că autorităţile de peste Prut aruncă la coş tot ce au convenit cu Bucureştiul, scrie în ediţia de azi cotidianul Adevărul.

Prezent împreună cu preşedintele Vladimir Voronin la o videoconferinţă Chişinău-Moscova, ministrul de Externe, Andrei Stratan, a declarat că Republica Moldova insistă în continuare asupra semnării de către România a Tratatului de bază şi de frontieră, iar în funcţie de această decizie va fi soluţionată şi problema celor două consulate româneşti la Bălţi şi Cahul, notează Adevărul.

Ministrul a sugerat şi faptul că Diaconescu s-ar fi înşelat atunci când a tras concluzia, în urma discuţiilor purtate la Chişinău, că autorităţile moldovene nu condiţionează semnarea Convenţiei de mic trafic la frontieră prin semnarea celor două tratate în discuţie.

În final, Andrei Stratan a lăsat să se înţeleagă că, dacă România nu-şi va schimba poziţia în privinţa semnării tratatelor, Chişinăul ar putea ridica problema la nivel de UE.

De menţionat că autorităţile din Republica Moldova au adus mai multe acuzaţii în ultimii ani la adresa Bucureştiului, pe care îl învinovăţeşte de refuzul de a semna cele două documente.

În cadrul recentei sale vizite la Chişinău, ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, şi omologul său, Andrei Stratan, au anunţat însă că în curând problemele ce ţin de cadrul juridic dintre cele două state vor fi depăşite, aminteşte Adevărul.

În căutarea avantajelor electorale

În acest context, un studiu elaborat de organizaţia IDIS arată că tergiversarea de către Chişinău a semnării Convenţiei privind micul trafic la frontiera cu România se află în topul celor 100 cele mai presante probleme ale Republicii Moldova în 2008, menţionează Agerpres.

Autorităţile române au propus Republicii Moldova semnarea Convenţiei, care ar permite locuitorilor din zona de frontieră să vină în România în baza unui permis valabil pentru un an. Republica Moldova amână semnarea acestui document, motivând că este nevoie mai întâi de parafarea unui tratat privind regimul frontierei.

De menţionat că impactul direct al nesemnării Convenţiei se răsfrânge direct asupra populaţiei Republicii Moldova, în timp ce negocierea şi semnarea acestui document ar contribui la sporirea volumului comercial la frontieră, precum şi a calităţii vieţii populaţiei din această zonă.

Autorii studiului susţin că documentul ar putea fi semnat până la 5 aprilie, când vor avea loc alegerile parlamentare, pentru ca Partidul Comuniştilor să se laude cu reuşita în rândul electoratului, scrie Adevărul.

La sfat cu Medvedev şi Smirnov

După ce a criticat Bucureştiul, Voronin a anunţat că până la încheierea mandatului va avea o întâlnire cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi cu liderul de la Tiras¬pol, Igor Smirnov.

Formatul, supranumit 2+1, cu participarea Chişinăului, Tiraspolului şi a Moscovei, a fost criticat de partenerii occidentali participanţi la discuţiile asupra dosarului transnistrean,  în special de UE şi SUA.

Liderul de la Chişinău a ţinut însă să sublinieze că întâlnirea cu Medvedev şi Smirnov nu se va înscrie pe linia „negocierilor“ pentru reglementarea transnistreană, ci va fi doar o rundă de „consultări”, precizează Adevărul.

„Tratativele pot avea loc doar în formatul 5+2“, a declarat Voronin, adăugând că nu va semna niciun fel de document la întrevederea cu preşedintele rus şi liderul transnistrean. Voronin a sugerat că întâlnirea este dorită de Moscova, la fel cum şi întrevederea cu Smirnov de la sfârşitul anului trecut a avut loc la insistenţa Kremlinului.

Pregătiri

Noul Parlament îl va alege pe viitorul şef al statului în condiţiile în care cel de-al doilea mandat al preşedintelui Vladimir Voronin expiră la 7 aprilie şi poate fi prelungit pentru încă două luni, respectiv până în 7 iunie.

În căutarea unui loc în Parlament

La final de mandat, Vladimir Voronin a anunţat că nu va renunţa la politică, iar după alegerile parlamentare va fi deputat şi va rămâne “în epicentrul vieţii politice”.

Conform Constituţiei, Republica Moldova este republică parlamentară, însă, în ultimii opt ani, centrul puterii politice a fost mutat la Preşedinţie, rolul legislativului fiind unul secundar.

Mai mulţi experţi de la Chişinău spun că, odată cu expirarea celor două mandate prezidenţiale ale lui Vladimir Voronin, acesta va muta centrul puterii în Parlament, continuând să rămână pentru încă cel puţin patru ani cel mai influent factor politic, scrie în încheiere autorul articolului din Adevărul.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu