AIE: Nu dorim nici un pic preşedinte bolşevic!

21 August 2009, 12:42

Niciuna din cele trei funcţii principale din stat nu va fi discutată cu comuniştii. Acestea vor reveni Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL) şi Partidului Democrat (PDM). Declaraţia aparţine liderului PL, Mihai Ghimpu. „Cu această partajare se împacă şi Alianţa Moldova Noastră (AMN). Atât pot să vă spun la ziua de azi”, a spus Ghimpu, după ceremonia oficială de înmânare a legitimaţiilor de parlamentar din dimineaţa zilei de vineri, 21 august.

Liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE) urmează să se întrunească şi astăzi, pentru a definitiva stabilirea organigramei instituţiilor de stat. Potrivit lor, rezultatul acestor întâlniri îndelungate va fi făcut public până la prima şedinţă a parlamentului, din 28 august, transmite Info-Prim Neo.

Tot astăzi, AIE i-a înmânat o invitaţie la dialog liderului comunist, Vladimir Voronin, pe care acesta a refuzat-o. Eventuala întâlnire dintre AIE şi PCRM este s tabilită pentru săptămâna viitoare, la nivelul preşedinţilor de partid. Totodată, AIE nu exclude faptul că Vladimir Voronin ar putea să nu să se prezinte la această întâlnire.

„O să vedem dacă se va prezenta marţi. Intuim că ar putea să vină altă persoană în locul lui, deşi noi trebuie să discutăm cu preşedintele partidului, care poate lua decizii”, a spus Mihai Ghimpu.

Marian Lupu, liderul PDM a menţionat că „cei de la PCRM trebuie să-şi dea bine seama că nu este vorba despre interese înguste de partid sau personale, dar este vorba despre unde va merge şi cum va merge în continuare R. Moldova, evităm sau nu alegeri anticipate”.

Anterior, deputatul comunist Vladimir Ţurcan, a declarat că PCRM are dreptul moral la cel puţin una din funcţiile de vârf din stat. Liderii AIE, însă, declară că nu vor discuta aceste funcţii cu comuniştii, pentru că astfel s-ar forma o coaliţie largă cu PCRM, pe care aceştia nu şi-o doresc.

„Haideţi să ne amintim cum a venit Voronin după alegerile din 5 aprilie să discute cu noi. Ne-au propus vreo funcţie? Ne-au spus că trebuie să votăm şi atât. Acum este invers. Faptul că nu avem voturi necesare pentru alegerea preşedintelui, nu înseamnă că noi trebuie să le oferim funcţii. Poate ne trezim într-o bună zi că le vor pe toate trei”, a declarat Mihai Ghimpu.

Şi liderul PLDM, Vlad Filat, şi cel al AMN, Serafim Urecheanu, au declarat de repetate ori că de dialog are nevoie mai mult PCRM.

Dialogul AIE şi PCRM este necesar în condiţiie în care coaliţia democratică din noul parlament, cu 53 de mandate, mai are nevoie de 8 voturi pentru alegerea preşedintelui ţării.

Comentarii (2 comentarii)

Radio Erevan
a comentat la 21 August 2009, 16:32

Ce sa se mai discute cu PCRM-ul?

Partidul acesta actioneaza ilegal in R. Moldova. Puneti, va rog, legea in aplicare si sa terminam odata cu discutiile inutile.

NOI
a comentat la 21 August 2009, 16:57

… SCOATEREA IN AFARA LEGII DEFINITIV A ACESTEI AGENTURI STRAINE -PCRM- RAMANE SINGURA SOLUTIE …PACHET SI LA MOSCOVA CU EI …VORBA ITALIANULUI …REGALO .

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu