Pentru el, oricare dintre politicieni este corupt prin definiţie

21 August 2009, 12:00

Ne întoarcem cu un coleg jurnalist de la încă una din dezbaterile pe tema actualei situaţii politice. Dezbatem din mers, în continuare. El este un oponent vehement al comuniştilor, a şi avut de suferit din cauza lor, s-a bucurat de victoria Opoziţiei, dar, totodată, nu îşi face prea mari iluzii apropo de şansele celei din urmă de a schimba radical situaţia. Este unul dintre acei sceptici incurabili care nu crede în politicieni.

Pentru el, oricare dintre aceştia este corupt prin definiţie.

„Primul lucru pe care îl vor face noii guvernanţi, vor începe să fure”, spune fără drept de apel.
„Nu-i adevărat, îl contrazic. Ştiu şi eu tot atât de bine ca şi tine că oamenii politici sunt corupţi, dar nu sinucigaşi. A începe să furi acum înseamnă a-ţi pune cruce din start, or, ei vor să se menţină cât mai mult în politică.”
„Nu vor să se menţină cât mai mult, de unde ai scos-o! Vor să fure acum cât de mult pot, după care, vină potopul! Aşa sunt politicienii de peste tot!”
„Bine, totuşi în anumite condiţii ei, chiar pentru a putea fura, trebuie să înceapă prin a fi cinstiţi!”
„Ce aiureală!”
„Acum nici nu au ce fura, bugetul e gol! Trebuie mai întâi să adune nişte bani în buget ca să aibă ce fura!”
„O să fure credite!”
„Omule, ăştia noi au venit pe valul unor mari aşteptări sociale, în urma unor proteste violente soldate cu morţi. Deci, simt o presiune politică puternică dinspre acea parte a societăţii care i-a votat. Dar şi dinspre cei care i-au votat pe comunişti şi care îi privesc exact ca şi tine, ca pe nişte hoţi.”
„Tu văd că nu ştii deloc ce înseamnă să ajungi la guvernare! Adică să ajungi tu să împarţi sacul cu bani! Oamenii au băgat bani grei în campanie ca să scoată de trei, de patru ori mai mult decât au băgat. Ei vin în politică precum ar veni în business. Deci, e o afacere din care poţi scoate profit. În Moldova este unul din businessurile cele mai profitabile.”
„Nu toţi sunt la fel!”
„Ba toţi! Istoria alternării la guvernare în Moldova este istoria schimbării celor care fură cu cei care fură şi mai mult. Agrarienii au furat mai mult decât primii democraţi, ADR-ul fura mai mult decât agrarienii, comuniştii au furat mai mult decât agrarienii şi toţi ceilalţi luaţi la un loc. În mod logic, trebuie să vină la putere cei care vor fura mai mult decât comuniştii.”
„De acord, aşa a fost până acum. De astăzi, însă, logica se inversează. De astăzi fiecare guvernare nouă va fura mai puţin decât predecesoarea sa.”
„Ştii care e partea proastă? Comuniştii au furat nu doar din buget, ca şi celelalte guvernări, dar şi de la oamenii de afaceri. Partea proastă este că ăştia noi nu au nici putere, nici curaj să fure de la comunişti! Ei vor fura ca înaintea comuniştilor, adică numai din buget!..”
„Ştii ce, las-să fure sănătoşi, cel puţin să-mi permită să respir mai liber! Să se schimbe ceva la Televiziunea publică, la Procuratură, în justiţie, poliţie!”
„Cum să schimbi în justiţie şi Procuratură, dacă numai în starea în care sunt acestea se poate fura!”
„Păi ei n-o să fure!”
„Eşti naiv!…”

Constantin Cheianu,
Timpul de Dimineaţă

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu