O orgă clasică va fi instalată la Episcopia romano-catolică de la Chişinău

19 August 2009, 16:58

După aproape 50 de ani, în vara anului 2010, la Episcopia romano-catolică de la Chişinău va fi instalată o orgă clasică, formată din 18 registre, în valoare de circa 100 mii Euro, a comunicat pentru BASA-press purtătorul de cuvânt al Episcopiei, preotul Andrei Dăscălaru.

Potrivit sursei citate, orga va fi confecţionată în Germania şi va fi adaptată la mărimea, acustica şi alte particularităţi ale încăperii Catedralei catolice de la Chişinău.

Preotul Andrei Dăscălaru a mai spus că, anterior, reprezentanţii Episcopiei au lansat în Germania o campanie de colectare de fonduri pentru procurarea unui asemenea instrument muzical. „Până în prezent s-a reuşit colectarea unor sume importante, însăşi fostul proprietar al fabricii în care se confecţionează orga a donat 20 mii Euro”, a spus preotul.

De asemenea, preotul a mai spus că ultima dată, Episcopia romano-catolică de la Chişinău a avut o orgă adevărată în anii 60, însă în momentul când catedrala a fost închisă, orga a fost dată unei localităţi din Duşanbe (Tajikistan). „În prezent, Episcopia are o orgă mică, formată din opt registre, care însă nu corespunde spaţiului catedralei”, a spus preotul.

Biserica romano-catolică din Chişinău a fost sfinţită la 6 mai 1843. În anii 60 ai secolului trecut, lăcaşul a fost închis. Timp de mai mulţi ani, în această clădire a fost o sală de sport, apoi depozit şi piaţă acoperită. Odată cu proclamarea independenţei Moldovei, acest edificiu a devenit ceea ce a fost de la bun început, Catedrala catolică din Chişinău. În prezent aici au loc servicii divine în limbile poloneză şi germană.

Potrivit recensământului din 2004 în Republica Moldova sunt 4645 de catolici, ceea ce constituie mai puţin de 1 % din populaţie.

Comentarii (1 comentariu)

taranistu
a comentat la 19 August 2009, 20:38

Si in limba romana nu? Ia cercetati!

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu