Natalia Morari: Este concludent faptul ca liderii de opozitie au reusit sa se aseze la o singura masa si au invatat sa vorbeasca cu o singura voce
18 August 2009, 18:05S-au consumat sau nu energiiile negative care se acumulasera, asa cum recunoaste toata lumea, in timpul celor doua scrutine parlamentare? Aceasta intrebare am adresat-o jurnalistei Natalia Morari, care este autoare unui dintre cele patru bloguri de pe pagina noastra de internet și pe care o gasiti la adresa www.europalibera.org. Asadar, ce crede Natalia Morari despre destinderea, care ar fi trebuit sa se produca in mod firesc dupa ce alegerile au ramas in urma.
Natalia Morari: Dupa parerea mea, sigur ca s-a schimbat si putem constata ca atmosfera in societate, care a fost destul de negativa si dusa la extrema in aprilie 2009, e mult mai buna decit a fost dupa alegerile din aprilie 2009. Noi putem vedea asta. Lucrul principal este faptul ca oamenii nu au fost dezamagiti de alegerile anticipate si asta e un mare avantaj.
Trebuie sa intelegem ca asteptarile de la Alianta pentru Integrarea Europeana sunt foarte mari. Or, noi stim ca dupa asteptari mari pot veni dezamagiri mari. Si de aici provine un risc destul de mare la care politicienii trebuie sa se gindeasca.
Vasile Botnaru: Unde sint detaliile care iti sugereaza dumitale ca atmosfera s-a schimbat ?
Natalia Morari: Pentru mine este concludent faptul ca liderii de opozitie au reusit sa se aseze la o singura masa si au invatat sa vorbeasca cu o singura voce. Eu nu am auzit asa ceva si nu am vazut sa fi fost asa ceva timp de opt ani aici, in Republica Moldova. Cineva sa voteze macar ceva. Asa ceva nu a fost in tara noastra si aceasta schimbare este foarte importanta.
A aparut o tendinta de a negocia si de a gasi consens. Lucru imposibil anterior in conditiile in care Partidul Comunistilor monopolizase in totalitate procesul politic si nu avea nevoie de compromisuri. Pentru mine este important faptul ca atunci cind il aud pe domnul Filat sau pe domnul Lupu vedem ca ei se gindesc ce spun. Si asta in pofida faptului ca noi stim despre ambitiile fiecaruia dintre ei, dar dar ei se gindesc ce trebuie sa spuna pentru ca asta sa nu afecteze intreaga alianta. Si asta este destul de bine. Clasa noastra politica invata sa se integreze in Europa intrucit acolo numai in asa fel lucrurile merg.
S-au schimbat generatiile de politicieni, este si normal ca cei ajunsi acum la putere sa fie mai civilizati si mai europeni.
Urmeaza sa vina in urmatorii ani altii si mai putin influentati de mentalitatea ruso-comunista a certaretilor si scandalagiilor.
Suntem pe calea cea dreapta, fratilor, CSI şi Moscova imi sta in git…
Fata asta stie sa scrie romaneste sau e o democrata de-a minoritarilor?