Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) a acuzat guvernarea liberal-democrată că a „secretizat procesului de semnare a Convenţiei cu privire la micul trafic la frontieră dintre R. Moldova şi România”, precum şi de „tăinuire a negocierilor Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI)”, transmite Agenţia Monitor Media.
Preşedintele Sarkozy îşi ia aeronava prezidenţială second hand
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, isi va inlocui la anul aeronava prezidentiala, criticii deja botezand-o pe cea care va intra in serviciul sefului de stat “Air Sarko One”, dupa modelul american.
Deocamdata, liderul de la Elysee foloseste un Airbus 319 care nu mai este la prima tinerete. Acesta va fi inlocuit in 2010 de un A330-200, relateaza The Telegraph.
Polemica pe tema modului în care Obama l-a salutat pe împăratul Japoniei
Imaginile de la intalnirea dintre Barack Obama si imparatul Japoniei, care il prezinta pe presedinte inclinandu-se adanc in fata lui Akihito, provoaca polemica in SUA, unde multi comentatori cred ca acesta s-a umilit inutil.
Barack Obama a vizitat Oraşul Interzis
Presedintele american Barack Obama, aflat in vizita oficiala in China, a vizitat marti celebrul Oras Interzis din Beijing, stravechea resedinta a imparatilor chinezi.
Insotit de o suita de oficiali chinezi, reporteri si agenti de securitate, presedintele Obama a urcat treptele ce duc la Sala Supremei Armonii si s-a fotografiat in curtea palatului imperial, in ciuda temperaturilor extrem de scazute din Beijing, scrie The Guardian.
TI: România - cea mai coruptă ţară din UE
România ocupă, în 2009, ultimul loc din Uniunea Europeană în clasamentul Transparency International (TI) din punct de vedere al indicelui de percepţie a corupţiei, la egalitate cu Bulgaria şi Grecia, în contextul în care ţara noastră nu a înregistrat niciun progres faţă de anul precedent, comunică MEDIAFAX.
România a ajuns în această situaţie după ce Bulgaria a crescut de la 3,6 în 2008 la 3,8 în 2009, iar Grecia a scăzut de la 4,7 la acelaşi 3,8.
R. Moldova e mai puţin coruptă conform IPC-2009
R. Moldova şi-a îmbunătăţit situaţia în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei în anul 2009, iar drept rezultat a urcat 20 de poziţii în clasamentul celor 180 de ţări în care este studiat percepe Indicele Perceperii Corupţiei (IPC).
Actualmente, ţara noastră se situează pe locul 92 din 180 de ţări incluse în clasament, cu un punctaj de 3,3 puncte, se arată în studiul realizat de Transparency International, care a fost lansat marţi la Berlin, Germania.
Rezervele României de gaze şi petrol vor fi epuizate în 15 ani, iar cele de cărbune în 30 de ani
Rezervele României de ţiţei vor fi epuizate în 14 ani, cele de gaze naturale în 15 ani, în timp de rezervele de cărbune pe baza exploatărilor existente se vor termina în circa 32 de ani, a declarat, marţi, Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, cu ocazia unui forum energetic, transmite AGERPRES.
Circa o mie de moldoveni sunt contaminaţi cu virusul gripal A(H1N1)
Datele oficiale de ultimă oră indică că numărul cetăţenilor Republicii Moldova contaminaţi cu virusul gripal A(H1N1) a atins cifra de 975, comunică DECA-press.
În ultimele 24 de ore, acest indiciu a crescut cu 87 de cazuri.
În acelaşi timp, 150 de probe sunt în proces de investigare la laboratorul de referinţă. În total, din luna mai, când au fost atestate primele cazuri de gripă pandemică în lume, şi până în prezent, în Moldova au fost atestate 1965 de cazuri cu suspecţie de infecţie cu virusul gripal A(H1N1).
Ambasadorul Fiodor Angheli traduce poezii de Grigore Vieru în găgăuză
Un volum de versuri de Grigore Vieru va apărea în scurt timp în limba găgăuză. 50 de poezii ale poetului au fost traduse de către ambasadorul Fiodor Angheli pentru copiii din localităţile găgăuze. Volumul în două limbi se va numi „Mamă, tu eşti…” în română, sau „Mamu, sän…” în găgăuză.
Fiodor Angheli a declarat pentru Info-Prim Neo că a lucrat la traducere timp de un an. Speră ca volumul, în 2000 de exemplare, să vadă lumina tiparului către 14 februarie, zi în care Grigore Vieru ar fi împlinit 75 de ani.
Ministrul economiei despre demonopolizarea pieței produselor alimentare
Interviu cu Valeriu Lazăr, ministrul economiei.
Voinţa politică este necesară pentru eliminarea pe termen scurt a monopoliştilor de pe piaţa produselor alimentare (în special, de carne, peşte, băuturi, produse lactate) şi a medicamentelor. Aceasta ar permite o diminuare imediată a preţurilor la aceste produse cu circa 20%-30%. Luând în consideraţie cât de sensibile sunt aceste produse pentru majoritatea populaţiei, asemenea acţiuni ar aduce un număr enorm de „bile albe” pentru Guvern, fără nici un cost social. Dar, „locul sfânt nu rămâne pustiu” (pe termen lung), de aceea Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei ar trebui să vegheze în mod constant asupra funcţionării pieţelor. Altfel, Guvernul va trebui să asigure permanent „dirijarea manuală” a pieţelor. Cum? Vom incerca sa aflam chiar de la Ministrul Economiei, Valeriu Lazar.