Traian Basescu: Va multumesc pentru faptul ca prin dumneavoastra Limba Romana ramane vie

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a adresat joi un mesaj cetatenilor din Republica Moldova cu prilejul sarbatoririi Zilei Independentei si Zilei Limbii Romane. “Alaturi de cetatenii romani, doresc sa va multumesc pentru faptul ca, prin dumneavoastra si prin copiii dumneavoastra, Limba Romana ramane vie in Republica Moldova.

Doresc sa multumesc tuturor celor care, vorbind romaneste, se identifica cu valorile poporului roman, cu valorile europene si cu speranta unui viitor mai bun.


Scrisoare de la Medvedev catre Voronin: Suntem gata sa consolidam prietenia dintre Rusia si Moldova

Presedintele rus Dmitri Medvedev l-a felicitat pe omologul sau moldovean Vladimir Voronin, cu ocazia Zilei Independentei. Intr-un mesaj postat pe site-ul presedintiei, liderul de la Kremlin isi exprima speranta de a “consolida prietenia si intelegerea reciproca existenta intre popoarele noastre, spre binele Rusiei si al Republicii Moldova”, scrie Jurnal de Chisinau.


Lukaşenko recunoaşte că a falsificat rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a recunoscut joi că a falsificat rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale, făcând public un rezultat inferior celui real, pentru ca victoria lui să pară mai credibilă.

“La ultimele alegeri, 93 la sută dintre belaruşi au votat pentru mine”, a declarat el, într-un interviu pentru cotidianul Izvestia.

“Am dat ordinul ca scorul să nu fie de 93 la sută, ci de aproximativ 80 la sută. Pentru că peste 90 la sută nu merge din punct de vedere psihologic”, a adăugat el.


Liderii moldoveni s-au inteles, Lupu va fi propus presedinte al Parlamentului

In ciuda tensiunilor din ultimele zile, generate si de tentativele lui Voronin de-a sparge Alianta pentru Integrarea Europeana, liderii celor patru partide democratice din Republica Moldova s-au inteles in ceea ce priveste pozitia comuna pe care trebuie s-o adopte la 28 august.


Voronin: Guvernarea comunistă a contribuit esenţial la îmbunătăţirea calităţii vieţii în R. Moldova

Guvernarea comunistă a contribuit esenţial la îmbunătăţirea calităţii vieţii în R. Moldova, a spus preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, în contextul prezentării demisiei Guvernului Grecianâi II, transmite Info-Prim Neo. Şeful statului a precizat că se referă nu doar la rezultatele obţinute de echipa guvernamentală investită în funcţie în martie 2008 şi reconfirmată în iunie curent, ci la cei opt ani de când PCRM este la putere. 


Constantin Tănase: Lecţia neînvăţată?

Acum 18 ani, pe 27 august 1991, într-o zi de marţi - mai precis, în după-amiaza acelei zile - Chişinăul forfotea ca un stup de albine. Adunaţi la şedinţa în plen, deputaţii din primul Parlament au votat Independenţa R. Moldova. Îmi amintesc bine acele clipe… am vrut să zic „solemne”, dar de fapt ele, acele clipe, nu erau atât solemne sau chiar solemne, cât mai degrabă încărcate de tensiuni ascunse şi nelinişti. 


ZIUA: Rezolvarea crizei politice din Moldova depinde acum exclusiv de eforturile Romaniei

Eliminarea ultimilor dinozauri comunisti din Europa depinde doar de hotararea pe care o vor dovedi conducatorii sai, de atasamentul fata de promovarea democratiei si de devotamentul pentru interesul national. Comunistii au tacut ca mortul in popusoi dupa alegeri, ignorati de partidele din “Alianta pentru Integrarea Europeana”, care au discutat timp de o luna noua configuratie a puterii si doar la final au convocat PCRM la discutii, scrie editorialistul George Scarlat în cotidianul românesc ZIUA.


Eventualii “tradatori” din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeană de la Chisinau avertizati de autointitulata miscare anticomunista Ciclon inainte de votul din Parlament

Un nou mesaj de avertizare pentru cei care ar putea vota cu comunistii, la intrunirea noului Parlament de la Chisinau, in data de 28 August, a fost trimis pe adresa corespondentului Romanian Global News de la Chisinau, in seara zilei de 26 august. Mesajul este semnat de autointitulata miscare anticomunista Ciclon si este adresat deputatilor din Alianta pentru Integrare Europeana(AIE) de la Chisinau.


Doi piloţi moldoveni au decedat în Congo

Doi piloţi moldoveni au decedat ieri, după prăbuşirea unui avion de marca Antonov în apropiere de oraşul Brazzaville, Congo.

Mai multe agenţii media transmit că ieri, 26 august, în apropiere de capitala Congo s-a prăbuşit un avion de fabricaţie rusească AN-12, scrie Ziarul de Gardă.

La Bordul acestuia se aflau 6 persoane — patru membri ai echipajului şi doi însoţitori . Toate cele şase persoane au decedat.

Yevgeny Sokolov, consulul Federaţiei Ruse la Brazzaville, a declarat pentru presa rusă că echipajul era format dn doi piloţi ucraineni şi doi piloţi din R.Moldova. Însoţitorii de bord erau congolezi.


Ion Ungureanu: Să nu ne facem iluzii, oponenţii noştri n-au depus armele - marile şi decisivele bătălii politice sunt încă înainte

Joi, 27 august 2009, se împlinesc 18 ani de când Parlamentul de la Chişinău a adoptat, într-o sesiune extraordinară, Declaraţia de independenţă a Moldovei din stânga Prutului. După încercarea eşuată de lovitură de stat de la Moscova, Republica Moldova devenea, la 27 august 1991, cea de-a şaptea republică sovietică, din totalul celor 15 republici unionale, ce se despărţea de URSS.