Vitalie Ciobanu: Preocupaţi de dispute interne, politicienii nu au timp să abordeze agenda internaţională, unde au apărut o serie de complicaţii

S-au scurs trei săptămâni de la alegerile din 29 iulie şi Moldova se află în interstiţiu, traversează o perioadă incertă. Se poartă discuţii, se fac declaraţii, comentate abundent în presă şi de opinia publică. Odată cu întoarcerea comuniştilor din vacanţă, unde aceştia au căutat să-şi întremeze orgoliile rănite, agitaţia sporeşte, războiul nervilor se intensifică. Nu ştim cât va mai dura şi cât de sinuos va fi procesul se instalare a noii puteri, însă trebuie ţinut seama de faptul că în acest interval de tranziţie politică, Moldova rămâne suspendată, incapabilă să-şi rezolve problemele, sustine Vitalie Ciobanu intr-un comentariu difuzat de Radio Europa Libera.


Al Capone, hackerul

Albert Gonzalez are 28 de ani şi vine din Florida, unde, în copilărie, trecea drept puştiul cel mai descurcăreţ într-ale computerelor. Şi chiar aşa avea să fie. Împreună cu doi complici va intra în istorie ca noul Al Capone - unul al tâlhăriilor electronice. Acuza: furt de date personale de la posesorii de cărţi de credit şi debit. Denumirea lungă este o repetare de cel puţin 130 de milioane de ori a acestei sentinţe, transmite Radio Deutsche Welle.


O orgă clasică va fi instalată la Episcopia romano-catolică de la Chişinău

După aproape 50 de ani, în vara anului 2010, la Episcopia romano-catolică de la Chişinău va fi instalată o orgă clasică, formată din 18 registre, în valoare de circa 100 mii Euro, a comunicat pentru BASA-press purtătorul de cuvânt al Episcopiei, preotul Andrei Dăscălaru.


Igor Munteanu: Ceea ce spune Cristian Diaconescu nu este altceva decât un semn de încurajare

Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu,  a declarat pentru Imedia că în condiţiile în care puterea comunistă de la Chişinău declanşase „un adevărat război rece” împotriva României, oficialităţile de la Bucureşti nu aveau cum să stea la aceeaşi masă de negocieri cu autorităţile moldovene.


Canicula loveşte Europa

Un val de căldură a lovit în aceasta săptămînă Europa de sud-vest iar autoritatile din Spania, Franţa si Italia au emis avertizari de caniculă, pe masura ce temperaturile se apropie vertiginos de 40 de grade.

Italia este ţara cea mai puternic afectată de caniculă, autorităţile de la Roma decretînd codul rosu de avertizare meteorologică din cauza căldurii extreme, arată Antena 3.

Locuitorii au fost sfatuiţi să stea pe cît posibil în case iar municipalitatea a împarţit 20.000 de sticle de apă trecătorilor care s-au aventurat pe strazi la orele prînzului.


Nava Arctic Sea ar fi putut transporta rachete ruseşti

Vasul de tip cargo Arctic Sea, care a fost atacat de pirati in Marea Baltica si a fost gasit in largul coastei Capului Capului Verde de marina militara, ar fi putut transporta rachete rusesti, sustine Tarmo Kuts, raportor UE pentru piraterie si fost comandant al fortelor de aparare estone.


Restartarea relaţiilor Bucureşti-Chişinău

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, şi-a exprimat, marţi, convingerea că România şi Republica Moldova vor finaliza acordurile bilaterale, după desemnarea Guvernului la Chişinău.

„Sperăm într-o soluţie pozitivă pentru perspectivă europeană a Republicii Moldova. Am convingerea că în perioada următoare formării structurilor guvernamentale ne vom putea concentra pe finalizarea acordurilor bilaterale care sunt în beneficiul direct al cetăţenilor celor două ţări”, a afirmat ministrul Diaconescu.


Vladimir Voronin doreşte un dialog cu AIE care ar preveni alte alegeri anticipate

Preşedintele Partidului Comuniştilor (PCRM) Vladimir Voronin declară că nu a primit nici o propunere de dialog din partea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), dar doreşte ca dialogul să fie purtat într-o asemenea manieră încât să nu provoace noi alegeri anticipate, transmite Imedia.

Voronin a declarat marţi seara pentru postul naţional de televiziune Moldova 1  că „propuneri nu au parvenit nici de la un partid şi nici de la coaliţie, de aceea nu cunosc ce intenţii au”. Voronin a mai spus că se vorbeşte mult la acest subiect dar „ceea ce se vorbeşte nu poate fi pus la masa de întrevederi pentru a discuta aşa probleme serioase, care ar consolida societatea şi care nu ar permite să călcăm încă o dată pe aceeaşi greblă  şi să mergem încă o dată la alegeri”.


Dorin Chirtoacă cere autorităţilor centrale „încetarea abuzurilor” asupra Primăriei

Primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă cere autorităţilor centrale ale statului să stopeze acţiunile îndreptate împotriva primăriei pentru neasigurarea cu spaţiu locativ a angajaţilor instituţiilor din domeniul justiţiei şi organelor de drept. Dl Chirtoacă a invocat în acest sens o decizie a CEDO care a depistat lacune în prevederile legale respective, transmite Imedia.


În prag de comă alcoolică, la volan!

Un şofer aflat în stare avansată de ebrietate a fost prins conducând în zig-zag pe Autostrada Soarelui din România. În urma etilotestului rezultatul a indicat 1,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, concentraţie suficient de mare pentru comă alcoolică. Cetateanul se ţinea însă bine pe picioare şi vorbea coerent, spun oamenii legii.