Fiecare moldovean a investit câte 50,89 lei în … alegerile anticipate

Costurile alegerilor anticipate pe cap de locuitor se cifrează la 50,89 lei – este concluzia la care au ajuns experţii IDIS „Viitorul”, care au efectuat un studiu în acest sens, notează DECA-press.

Sergiu Lipcean, expert IDIS „Viitorul”, a menţionat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în acelaşi timp, costul pentru un vot exprimat este 84,57 lei.


Scandalul sondajelor

După prezentarea de către Institutul de Politici Publice a Barometrului de Opinie Publică iulie 2009, pe adresa redacţiei a parvenit un mesaj în care se spune că datele prezentate de sondajul în cauză sunt eronate. Autorul mesajului, care nu şi-a divulgat identitatea afirmă că datele prezentate săptămâna trecută diferă esenţial de cele reale.

Astfel, dacă în BOP prezentat de IPP se spune că în noul Parlament ar putea accede patru partide politice (PCRM cu 31,1%, PL cu 13.2%, PD cu 9,6% și PLDM cu 7,2%), în mesajul anonim se menţionează de fapt, situaţia este următoarea:


Viorel Cibotaru: Să terminăm cu scandalurile din jurul sondajelor de opinie

ONG-urile care realizează sondajele de opinie cheamă politicienii să aibă ieşiri mult mai “elegante” atunci când critică cercetările sociologilor. “Să terminăm cu aceste scandaluri cu privire la sondaje, acestea nu sunt decât cercetări ştiinţifice”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru.

Mai mult acesta a precizat că declaraţiile fostului premier Vasile Tarlev, care propunea să fie interzise pe perioada campaniei electorale orice sondaje, sunt antidemocratice. “Nu e democratic să închidem gura cuiva care nu ne convine”, a spus Cibotaru.

În context, directorul IMAS de la Chişinău, Doru Petruţi a specificat că “în lume, sondajele sunt singurele instrumente de strategii pentru partidele politice, dar dacă politicienii moldoveni cunosc alte instrumente, să le folosească”.

În acelaşi timp, directorul ADEPT a precizat că “unii lideri politici au declarat că depun o plângere la Procuratură pe rezultatele sondajelor”. “Dar încă nu am fost citaţi la Procuratură”, a mai spus Boţan.

Vă reamintim că după prezentarea ultimelor date ale Barometrului de opinie publică, mai mulţi lideri de partide au pus la înoială veridicitatea acestora. (jurnal.md)


Iat-o pe nepoata lui Voronin!

E brunetă, înaltă şi slabă, moştenitoare a unui fabulos imperiu. În felul acesta o descrie un ziar străin, care a publicat un top al copiilor miliardari din CSI. Deşi Moldova nu figurează la capitolul miliardarilor, doi urmaşi de la noi din ţară, unul dintre care e nepoata preşedintelui Voronin, vor moşteni milioane de dolari, scrie publicaţia, citată de ziarul ECOnomist.

Învaţă peste hotare

„Novoie russkoe slovo” (NRS), o publicaţie americană cu fondatori israelieni, a nominalizat cele mai bogate două familii din RM şi pe moştenitorii acestora. Potrivit Agenţiei „Infotag”, în versiunea revistei, cea mai bogată din R. Moldova este familia lui Anatol Stati. Gabriel Stati, în vârstă de 32 de ani, este principalul moştenitor al averii familiei, avere care se pare a avut recent de suferit. „Din generaţia tânără se evidenţiază Ecaterina Voronin, nepoata preşedintelui Moldovei. Fiica lui Oleg Voronin, om de afaceri şi bancher, a absolvit Liceul „A. Puşkin” din capitală şi a plecat la studii la Londra.


58 la sută dintre moldoveni s-au declarat nemulţumiţi de starea lor

Rezultatele unui studiu despre efectele crizei asupra populaţiei, efectuat în 14 state foste sovietice, arată că moldovenii se numără printre cei mai nemulţumiţi, transmite Agenţia DECA-press.

Potrivit rezultatelor studiului, circa 58 la sută dintre moldoveni s-au declarat nemulţumiţi de starea lor. Indici mai proşti în acest sens a înregistrat Armenia şi Georgia cu 62% şi, respectiv, 60 la sută.


UE cere autorităţilor şi partidelor din R. Moldova să asigure alegeri libere şi corecte

Uniunea Europeană le cere autorităţilor şi partidelor din Republica Moldova să asigure alegeri libere şi corecte şi accesul egal pentru toţi candidaţii la mass-media de stat, să respecte dreptul la întruniri şi să nu intimideze presa, ONG-urile sau formaţiunile politice, transmite NewsIn.


PCRM cu 38,5%, PL cu 17,7%, PLDM cu 12,8%, PD cu 12.6%, AMN cu 9,8%, PSD cu 6,1%

Noul Parlament ar putea fi format din şase partide politice, arată un nou sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova. Potrivit studiului, cele şase formaţiuni sunt:


Zece motive pentru a nu-l crede pe Lupu

Deşi urcă vertiginos în sondaje, pentru multă lume Marian Lupu rămâne un personaj ce nu inspiră încredere. Personal, aş avea cel puţin zece motive ca să nu-l cred pe Lupu. Unul, bunăoară, ar fi faptul că discursul proaspătului evadat din PCRM e plin de contradicţii, peste care el însă trece cu uşurinţă. Dar să le luăm pe rând şi să vedem care dintre argumentele lui Lupu sunt vulnerabile şi de ce anume.