Igor Boţan: Este foarte probabilă situaţia în care PCRM nu va avea majoritatea simplă pentru a alege organele de conducere a Parlamentului şi a forma Guvernul

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, scrie într-o analiză publicată pe site-ul organizaţiei că:”Ţinând cont de faptul că în alegerile din 29 iulie procentajul partidelor care nu vor depăşi pragul electoral va fi foarte mic, PCRM va putea obţine de pe urma redistribuirii proporţionale a voturilor vreo 3–4 mandate în plus. Acest lucru face foarte probabilă situaţia în care PCRM nu va avea majoritatea simplă pentru alegerea organelor de conducere a Parlamentului şi formarea Guvernului”.


Cozi interminabile la Consulatul României de la Chişinău

Tinerii moldoveni care vor să-şi continue studiile în instituţiile de învăţământ din România s-au alăturat celor care vor să obţină viză, în faţa Consulatului de la Chişinău, unde, începând cu 17 iulie, se formează zilnic cozi interminabile, scrie Jurnal de Chişinău. Tinerii formează două rânduri (cei cu studii gimnaziale şi cei cu studii liceale) şi stau zi şi noapte în faţa Consulatului pentru depunerea actelor.


Părinţi, bunei, Nu votaţi pentru ei!

Scandând lozinci anticomuniste, purtând drapele ale Republicii Moldova şi Uniunii Europene, organizaţiile de tineret (OT) ale partidelor de opoziţie s-au întâlnit în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Părinţi, bunei, Nu votaţi pentru ei!”, „Nici un vot comuniştilor!” au cerut cele circa 300 de persoane adunate în PMAN.

Organizaţiile de tineret au venit împreună să transmită tinerilor mesajul „Mergeţi la vot”. „Deşi comuniştii au făcut tot posibilul ca studenţii să nu voteze, facem apel către ei, să voteze, pentru ca ziua de 29 iulie să fie o caravană a votării”, spune Sergiu Bodeanu, liderul OT a PL.


Exit-poll-ul va fi organizat iarăşi de către Institutul de Politici Publice

La alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, în 200 secţii de votare din Republica Moldova vor fi efectuate sondaje la ieşirea de la urne. Exit-poll-ul va fi organizat de către Institutul de Politici Publice cu asistenţa  a două companii sociologice – Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS) şi CBS AXA. Primele estimări vor fi prezentate la ora 21.05, la cinci minute după închiderea secţiilor de votare.


PL, PLDM şi AMN resping o coaliţie post-electorală cu PDM

Liderii celor trei partide parlamentare de opoziţie din Republica Moldova  resping posibilitatea unei coaliţii post-electorale cu Partidul Democrat (PDM), condus de Marian Lupu, şi cheamă alegătorii să-şi consolideze eforturile în vederea unui vot anticomunist, transmite Imedia.

Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN),  s-au declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ca fiind pregătite pentru constituirea unei coaliţii de guvernare după alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Serafim Urecheanu au adresat un apel comun alegătorilor moldoveni, îndemnându-i să voteze una dintre cele trei formaţiuni.


Oleg Cristal: Formarea unei coaliţii post-electorale pare a fi inevitabilă

Analistul Oleg Cristal de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă spune că , judecând după rezultatele sondajelor de opinie, „se poate trage concluzia că formarea unei coaliţii post-electorale va fi inevitabilă, mai întâi de toate pentru a alege Preşedintele ţării cu necesarul de  61 de voturi  din 101”.


Bogdan Ţîrdea: Dacă în viitorul Parlament nu va intra şi AMN sau PSD, există riscul ca regimul să rămână acelaşi

Analistul Bogdan Ţîrdea, într-un articol publicat pe portalul analitico-informativ de limbă rusă www.ava.md  afirmă că „dacă în viitorul Parlament, pe lângă PCRM, PL, PLDM şi PD, va mai intra una din cele două formaţiuni – AMN sau Partidul Social Democrat (PSD) – atunci în Moldova ar putea apărea un Guvern necomunist”, transmite Imedia.

„Dacă însă va intra doar PD (fără AMN sau PSD – n.a.) riscul ca regimul să rămână acelaşi se va menţine. Cu o singură excepţie, posibil: dictatura va avea „o faţă umană””, conchide analistul.


Promo-Lex atribuie PCRM abuzuri electorale în estul ţării, iar comuniştii resping orice acuzaţie

Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie este caracterizată de presiuni şi tensiuni, fiind marcată de încălcări şi abuzuri, inclusiv asupra observatorilor, au anunţat marţi reprezentanţii Asociaţiei „Promo-Lex”, care a lansat cel de-al doilea raport de monitorizare a alegerilor în şapte circumscripţii electorale, transmite Imedia.

Raportul constată „tendinţe îngrijorătoare” de împiedicare a procesului de observare a alegerilor. Autorităţile publice şi organele de forţă – notează autorii - au intimidat şi hărţuit observatorii.


Video: Monument lui Urecheanu


Un comunist ameninta cu moartea un membru PLDM pentru ca lipeste afise electorale “in satul comunistilor”

Gheorghe Colun este secretar al organizatiei Partidului Liberal Democrat din Modova din Dubasari. El spune ca face agitatie electorala pentru formatiunea din care face parte si lipeste afise in locurile autorizate, in diferite localitati ale raionului Dubasari.