Ambasadorul Cehiei în R.Moldova a criticat azi decizia Chişinăului de introducere a vizelor pentru români

Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, Petr Kypr, a criticat vineri, în cadrul summitului şefilor de stat şi de guvern al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-est (SEECP), decizia guvernului de la Chişinău de introducere a regimului de vize pentru români.

Recentele interdicţii impuse de Republica Moldova pentru cetăţenii români reprezintă un proces inacceptabil pentru UE, a spus diplomatul ceh. ‘Noi înţelegem complexitatea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, însă vrem să accentuăm că UE militează pentru relaţii de bună vecinătate’, a subliniat el.


Cere să ți se respecte dreptul la informație echidistantă și pluralistă

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere și Corecte – “Coaliția 2009″ a difuzat o declaraţie în care își exprimă îngrijorarea față de situaţia creată în jurul postului de televiziune Pro TV Chişinău prin scoaterea la concurs a frecvențelor acestuia de către Consiliul Coordonator al Audiovisualului (CCA) și solicită acestei instituții să nu admită derogări de la legislația în vigoare, să nu se lanseze în interpretarea acesteia și să se abțină de la luarea vre-unei decizii în cazul Pro TV Chișinău până când Curtea Supremă de Justiție se va expune pe marginea situației create.


Oleg Serebrian: „Nu aşi încuraja partidele extraparlamentare să meargă în anticipate”

Vicepreşedintele Partidului Democrat (PD), Oleg Serebrian a declarat ieri în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, că  nu ar încuraja partidele extraparlamentare să meargă de sine stătător la anticipate sau chiar să încerce să se regrupeze, pentru că aceasta nu va da nimic.


Mitul puterii absolute a comuniştilor a căzut

Evoluţiile de la Chişinău obligă la reconsiderări majore. Fie că place, fie că nu, fie că nu puţini îşi vor sacrifica la vară concediile sau vor trebui să admită că proiectele lor, private sau instituţionale, au eşuat - suntem constrânşi să recunoaştem că totul trebuie regândit în acest spaţiu. Indiferent pe ce dimensiuni vom cerceta fenomenul, la Chişinău, „viaţa a bătut filmul”. Regizorii, scenariul şi actorii principali de până la 5 aprilie trebuie reevaluaţi. Sau scoşi pe tuşă.


Vitali Andrievski: Fostul preşedinte al Parlamentului urmează să facă o alegere dificilă

Analistul politic Vitali Andrievski, coordonatorul portalului analitic Ava.MD, afirmă intr-un
comentariu publicat pe portalul respectiv că „fostul preşedinte al Parlamentului Moldovei
urmează să facă o alegere dificilă /…/”.

„Dacă va merge in alegeri cu comuniştii, el i-ar mai putea ajuta, poate, să-şi păstreze puterea pentru un timp, dar Marian Lupu trebuie să ştie că asta va insemna moartea sa politică. /…/


Evenimentele din 7 aprilie au fost utilizate de PCRM pentru a lovi dur în opoziţie, pentru a o discredita şi a o decapita

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a forţat alegerile anticipate şi nu s-a ostenit să caute mult-mediatizatul „vot de aur”.

Această părere a fost formulată pentru „JURNAL TV” de către Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice, precizează DECA-press.


Oleg Serebrian ar putea părăsi Partidul Democrat

În cazul în care Partidul Democrat va decide să meargă la anticipate împreună cu Uniunea Centristă sau cu Partidul Social Democrat, vicepreşedintele PD, Oleg Serebrian ar putea părăsi formaţiunea. Politicianul a făcut această declaraţie în cadrul talk-showului „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. Serebrian susţine că gestul lui, în acest caz, ar putea fi urmat de multă altă lume din PD.


Oleg Cristal: Dacă pleacă din PCRM in viitorul cel mai apropiat, Marian Lupu ar putea repeta eşecul fostului premier Vasile Tarlev

Analistul Oleg Cristal de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă a declarat pentru IMEDIA că „Marian Lupu a mai făcut de cateva ori declaraţii prin care se distanţa de PCRM, incepand cu 2007”.

„Şi atunci se vorbea despre o posibilă părăsire a PCRM-ului de către Marian Lupu, perioadă in care el deţinea funcţia de preşedinte al Parlamentului, iar popularitatea acestuia era in creştere.


Louis O’Neill: Totul depinde de măsura în care opoziţia parlamentară si extra-parlamentară o sa ştie să se organizeze

Într-un interviu acordat corespondentului Europei Libere, Rob Coalson, fostul şef al misiunii OSCE la Chişinău, Louis O’Neill declară că nu a fost surprins de deznodămîntul votului din parlament.

„Opoziţia a declarat că nu va vota şi a păstrat disciplina de partid” - constată O’Neill. „Acum, Moldova are nevoie de alegeri corecte, libere şi deschise şi mai ales de reconciliere. O modalitatea de a trece peste tensiunile şi amărăciunea care s-au acumulat după evenimentele din 7 aprilie. Un element cheie” – ţine să sublinieze O’Neill – „vor fi listele electorale, atât de contestate în primele alegeri, de opoziţie!”


Igor Volniţchi: Republica Moldova si asa se afla intr-o perioada de criza profunda

Europa Libera: Domnule Volnitchi, cata dreptate au guvernantii atunci cand afirma ca alegerile anticipate ar putea agrava situatia existenta si adanci criza economica?

Igor Volnitchi: O anumita doza de dreptate in ceea ce spunea premierul si alti reprezentanti ai guvernarii exista. Pentru ca acolo unde exista instabilitate politica, evident nu se fac investitii. Dar, din alt punct de vedere, eu nu as dramatiza situatia si nu as lega-o numaidecat de aceste alegeri anticipate si de incapacitatea noului Parlament de legislatura a XVII-a de a alege noul sef al statului. Caci Republica Moldova si asa se afla intr-o perioada de criza profunda, si asa in Republica Moldova nu veneau investitii, si acest lucru s-a facut resimtit nu numai in 2009 cand s-au simtit mai tare efectele crizei financiare mondiale asupra Republicii Moldova, ci si la finele anului 2008, cand s-a incercat atragerea in Republica Moldova a mai multor investitori pentru acele obiective scoase de Parlamentul precedent pe ultima suta de metri la privatizare. Nici atunci nu au venit investitii, si nici acum nu prea se vad investitii. Era si normal. Si eu nu cred ca anume aceasta criza politica va adanci efectele crizei finaciare. Desi, repet, este o oarecare doza de credibilitate in ceea ce spun guvernantii.