Cum m-am indragostit de Basarabia

Numele ei nu figura in cartile de istorie pe vremea anilor mei de scoala. Prima oara l-am auzit pomenit intr-o discutie a parintilor mei cu cativa prieteni de familie. Mama le povestea cum tata fusese candva dat afara iar din facultate, pentru ca indraznise sa-si intrebe profesorul, care tinea o prelegere despre Romania, de ce nu o pomeneste… Abia fusese readmis, dupa ce “omisese” sa mentioneze in cererea de reinscriere ca provenea dintr-o familie cu “dosar prost”.


Moldova – rana vie a Europei

De rana vie a Europei, şi-anume de persistenţa la putere, în Republica Moldova, a ultimului regim comunist european prea puţini comentatori occidentali au timp să se ocupe. Fiindcă lumea, văzută în ansamblul ei suferă şi de alte răni poate încă mai serioase şi mai dureroase, transmite postul german de radio DW.


Emil Boc: Comunismul este impotriva naturii, a valorilor umane

Comunismul este impotriva naturii umane, este impotriva valorilor umane, a declarat premierul Emil Boc, joi, la Cracovia, la festivitatea prilejuita de marcarea a 20 de ani de la caderea comunismului in Polonia.

El a precizat ca prezenta sa in Polonia este determinata de sarbatorirea celor 20 de ani de la primele alegeri libere in Europa Centrala si de Est, acele prime alegeri libere care au facut
posibila democratia in Polonia si in alte state din estul Europei.


Au inceput pregatirile pentru alegerile anticipate

Desi nu se stie exact data alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, la Chisinau au inceput deja primele pregatiri si sunt prezentate primele posibile scenarii ale scrutinului.

Parlamentul de la Chisinau a esuat miercuri a doua oara in alegerea presedintelui tarii, astfel ca in scurt timp, legislativul urmeaza sa investeasca in functie un nou guvern, dupa care va fi dizolvat parlamentul si vor fi anuntate alegeri legislative anticipate.


Tot Romania este de vina pentru esuarea alegerii presedintelui Republicii Moldova, sustine Vladimir Voronin

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat miercuri ca, in spatele actiunilor opozitiei (care a blocat formarea noii conduceri a tarii si a obtinut dizolvarea parlamentului rezultat in urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie si, implicit, declansarea alegerilor anticipate), se afla “forte oculte, care pledeaza impotriva statalitatii moldovenesti”, relateaza ITAR-TASS, citata de Agerpres.


Anticipatele şi dosarul răsăritean

„Perspectiva alegerilor anticipate, schimbă datele dosarului răsăritean” – de această părere este senatorul român Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului de la Bucureşti, informează Agenţia DECA-press.

Potrivit lui Badea, refuzul opoziţiei de a susţine un preşedinte comunist a fost „o lecţie de curaj, demnitate şi civism”.


PPCD se concentrează pe mesaje pozitive

Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) şi-a confirmat joi intenţia de a merge în alegeri de sine stătător, transmite DECA-press.

Liderul PPCD, Iurie Roşca, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că PPCD va promova mesajul de participare activă a alegătorilor la votare, va chema electoratul să se concentreze pe mesaje pozitive şi constructive.


Vlad Lupan: PCRM nu va risca a două oară să recurgă la falsuri

Intr-un comentariu publicat pe portalul www.ava.md, expertul independent Vlad Lupan afirmă că este foarte probabil ca, in cazul unor alegeri anticipate, comuniştii şi opoziţia să obţină un scor egal.

„PCRM nu va risca a două oară să recurgă la falsuri. Prin urmare, PCRM ar putea obţine până la 10 la sută mai puţin. Pe de altă parte însă, comuniştii vor folosi cu succes maşinăria lor propagandistică – grupul media din care face parte şi televiziunea naţională /…/ Acest lucru ar putea compensa parţial pierderile PCRM”, susţine Vlad Lupan.


Igor Munteanu: Avand 60 de mandate, comuniştii nu au reuşit să facă rost de încă unul

Analistul Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, a declarat pentru IMEDIA că „opoziţia a obţinut o satisfacţie morală şi o decizie care nu le-a convenit nicidecum comuniştilor”.

„Avand 60 de mandate ei nu au reuşit să facă rost de încă unul pentru a vota şeful statului şi acest lucru i-ar dezavantaja la alegerile anticipate”, consideră analistul.


Anticipatele

Comisia Electorală Centrală (CEC) a început să elaboreze planul calendaristic pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, transmite Info-Prim Neo.

Iurie Ciocan, secretarul CEC, a comunicat că planul este elaborat sub aspect tehnic, în conformitate cu Codul electoral. „Comisia va purcede la realizarea acţiunilor din program imediat după ce va fi stabilită ziua alegerilor anticipate, prin decret prezidenţial”, a declarat Ciocan.