Vlad Lupan: Federaţia Rusă este îngrijorată că Republica Moldova, lăsată să se dezvolte de la sine, va părăsi spaţiul său de influenţă şi va intra intr-o zonă de interes al Romaniei

Analistul independent Vlad Lupan consideră şi el că declaraţiile lui Serghei Prihodko urmăresc susţinerea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

„Pe de altă parte, Federaţia Rusă este îngrijorată că Republica Moldova, lăsată să se dezvolte de la sine, va părăsi spaţiul său de influenţă şi va intra intr-o zonă de interes al Romaniei. Aceasta contravine intereselor Rusiei care vrea să influenţeze situaţia in zonă, inclusiv şi prin Republica Moldova. Moscova vrea să spună оncă o dată: „Iată zona noastră de influenţă, nu admitem ca UE să intervină in ea”, a precizat analistul citat de IMEDIA.


Dumitru Diacov: Este de mirare că sunt partide care recomandă altor partide să nu participe în alegeri anticipate

Dumitru Diacov, preşedintele Partidului Democrat susţine că nimeni nu este în drept să recomande formaţiunilor politice să participe sau nu în alegerile anticipate. Astfel, a comentat liderul PD declaraţiile făcute recent de preşedintele PLDM, Vladimir Filat, într-o emisiune de pe portalul “Jurnal tv”, cu privire la faptul că partidele extra-parlamentare ar trebuie să se abţină de la participarea în anticipate.


Cel de-al treilea candidat la funcţia de Preşedinte al ţării poate fi un pensionar

Candidatul cu numărul trei la funcţia de Preşedinte al ţării poate deveni pensionarul nepartinic Alexei Zubali. Cetăţeanul Zubali s-a prezentat, joi, 21 mai, la Comisia parlamentară specială pentru realegerea preşedintelui Republicii Moldova, cu scopul de a se înregistra în calitate de candidat la funcţia de şef de stat, a declarat pentru OMEGA Iurie Munteanu, membrul Comisiei speciale.


Victor Chirilă: Moscova urmăreşte să denigreze atat UE, cat şi ideea de integrare europeană

Directorul de programe de la Asociaţia pentru Politică Externă, Victor Chirilă, afirmă, citat de IMEDIA, că, prin declaraţia lui Serghei Prihodko, „autorităţile ruse оncearcă să incurajeze autorităţile din Republica Moldova ca să persiste pe calea confruntării cu Romania care este membru a UE şi, indirect, cu Uniunea Europeană”.


Scenariu pentru lichidarea Republicii Moldova?

Mi-a fost prezentat ca atare dintr-o sursa oficiala si, daca veti citi mai departe, veti intelege de ce intalnirea a fost pusa sub semnul unei confidentialitati absolute pe care sunt obligat s-o respect. Mai ales ca scenariul respectiv, chiar daca are toate datele unei constructii de tipul “war game, worst case scenario” contine o serie de elemente extrem de credibile si care formeaza o succesiune logica de care Romania ar trebui sa tina seama, scrie un editorialist de la cotidianul Ziua.


Petru Bogatu: Compromisul între putere şi opoziţie în Republica Moldova nu este cu putinţă, întrucât Voronin a transformat competiţia politică, firească într-o democraţie, într-o vendetă

Voronin nu degeaba părea descumpănit după încercarea nereuşită de a alege un preşedinte comunist. Se simţea, pesemne, cu musca pe căciulă. Înfrângerea de miercuri este în totalitate opera sa personală. El poartă întreaga răspundere pentru eşecul jenant suferit de PCRM, scrie Petru Bogatu în Jurnal de Chişinău.

Mai mult. Am convingerea că, în lipsa liderului comunist, impasul putea fi depăşit. În republicile parlamentare, alegerea preşedintelui doar rareori degenerează într-o criză legislativă. În condiţii normale, sunt o sumedenie de posibilităţi de a o evita.


Lilia Snegureac: „Cercul vicios din RM poate fi rupt doar de tineri”

CRONOS: Stimată doamnă Lilia Snegureac, în cei 14 ani de la aderarea RM la Consiliul Europei (CE) şi de la fondarea la noi a Biroului de Informare (BICE), o structură de intermediere între acest organism european, autorităţi şi simpli cetăţeni, în ce măsură vă reuşeşte să promovaţi valorile europene, ale statului de drept şi ale drepturilor omului, obiective esenţiale ale CE?


Serafim Urechean: ”Autorii alegerilor anticipate sunt comuniştii”

-    Aţi declarat recent că pentru depăşirea actualei crize există două soluţii – fie anticipate, fie alegerea unui preşedinte propus de opoziţie. Care dintre aceste două soluţii este mai aproape de opoziţie?

Din start era clar că comuniştii vor alegeri anticipate. Este spectacol că opoziţia vrea asta. Autorii alegerilor anticipate sunt, cu mare regret, comuniştii. Noi doar îi susţinem pentru că suntem cointeresaţi în rezultatele acestor alegeri. Să fie înţeles de ce le trebuie comuniştilor aceste alegeri anticipate. Ei foarte mult râvnesc să aibă majoritatea constituţională – 67 de mandate. Dacă ei ar avea majoritatea constituţională ei şi-ar putea permite orice decizie, orice schimbări în Constituţia R. Moldova şi ei ne pot transforma chiar şi într-o anexă a Tiraspolului, în orice moment. Iată care este pericolul acestor anticipate care cu atâta râvnă sunt promovate de comunişti.


Un nou război al vinurilor cu Federaţia Rusă?

Federaţia Rusă întrerupe negocierile cu oficialităţile moldovene în problema extinderii accesului vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, a declarat şeful inspecţiei Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko, agenţiei ruse de ştiri Interfax. Este vorba despre exportul vinurilor în vrac în condiţiile în care la fabricile de vinuri s-au acumulat stocuri de peste 20 milioane de decalitri, iar potrivit altor surse 35 milioane, scrie Businessexpert.md.


Sergiu Mocanu riscă de la 8 la 15 ani privaţiune de libertate

Sergiu Mocanu, liderul Mişcării „Acţiunea populară”, ex-consilier prezidenţial, care se află în arest de la începutul lunii aprilie riscă să fie condamnat la 8-15 ani privaţiune de libertate.

Avocatul lui Mocanu, Ion Dron a spus la conferinţa de presă de vineri că Mocanu este învinuit  că ar fi organizat şi condus acţiunile de protest din 7 aprilie, transmite HotNews.md.