Moldova 41: “one 4 all and all 4 one”. Niciun trădător!

E bizar cum istoria trece şi se petrece chiar lângă noi, aproape pe furiş. 41 de parlamentari liberali din Parlamentul Moldovei au început să scrie o poveste ca pentru un nou Letopiseţ. Prin solidaritatea lor incredibilă în a respinge votarea preşedintelui propus de comunişti au şansa să provoace alegeri anticipate, scrie unul dintre autorii blogului La Colţul Străzii.

Dacă vor rezista presiunilor şi nici măcar unul nu va trăda la votul următor din 28 mai, grupul celor 41 de parlamentari din Opoziţie va avea un loc rezervat în istorie. Eventualele alegeri anticipate se vor decide în două cuvinte cheie: mobilizare şi monitorizare, ambele total diferite după recentele violenţe de stradă din Chişinău.


Deputatului PL, Vadim Vacarciuc i s-a propus orice sumă doreşte, iar Ana Guţu, de asemeni deputat PL, s-a pomenit cu un „dosar penal”

Lui Vadim Vacarciuc i s-a propus orice sumă doreşte, iar Ana Guţu s-a pomenit cu un „dosar penal”. Opoziţia s-a ţinut de cuvânt, nu a votat un preşedinte comunist. Dar la fel de important e că deputaţii PL, PLDM, AMN au rezistat presiunilor. Pentru mulţi părea o enigmă faptul că, pe de o parte, liderii celor trei partide declarau că niciunul din deputaţii lor n-au fost abordaţi de comunişti, iar, pe de altă parte, Tkaciuk afirma că PCRM dispune deja de mai multe „voturi de aur”. Gheaţa tăcerii a fost spartă de către primarul de Chişinău şi vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, care a declarat la PRO TV că Vadim Vacarciuc şi Ana Guţu ar fi fost „curtaţi” de comunişti, scrie cotidianul Timpul.


Dan Dungaciu: Refuzul de a vota candidaţii propuşi de PCRM pentru funcţia de preşedinte al republicii a ridicat prestigiul Opoziţiei

Refuzul Opoziţie de a vota candidaţii propuşi de PCRM pentru funcţia de preşedinte al republicii a ridicat atât prestigiul Opoziţiei, cât şi nivelul aspiraţiilor celor care susţin alegerilor anticipate. Şi nu sunt puţini. Cale de întors nu mai este, în realitate. Nici scenariile care au fost şi vor fi vehiculate prin gazete sau cancelarii - toate, traduceri în „moldoveneşte” ale sugestiilor reprezentantului special al UE pentru R. Moldova - nu au şanse reale de izbândă, scrie Dan Dungaciu în Timpul.


Comuniştii moldoveni invocă “problema Transilvaniei”

Vicepreşedintele Parlamentului moldovean Vladimir Ţurcan a declarat că afirmaţiile preşedintelui român Traian Băsescu ar putea readuce în discuţie “problema Transilvaniei”, relatează Komsomolskaia Pravda. Ţurcan a făcut referire la declaraţia în care preşedintele român Traian Băsescu explica, săptămâna trecută, de ce semnarea acordului de frontieră cu Republica Moldova este inutilă, potrivit NewsIn.


UE şi cele şase ţări cuprinse în programul “Parteneriatul Estic” vor fi parte comună în Adunarea Parlamentară “UE - PE”

Adunarea Parlamentară “UE - Parteneriatul Estic” (EURONEAST) a fost creată, în cadrul unei întruniri dintre ţările implicate în program şi reprezentanţi ai structurilor europene, care a avut loc, săptămâna curentă, la Kiev.

Potrivit declaraţiei semnate la Kiev, Adunarea Parlamentară va fi creată din 120 de membri, dintre care 60 de reprezentanţi ai Parlamentului European şi câte 10 reprezentanţi parlamentari din fiecare ţară implicată în program, transmite Omega.


În timp ce opoziţia se face că plouă, comuniştii se pregătesc de anticipate

Partidul Comuniştilor (PCRM) este pregătit de alegeri parlamentare anticipate. O declaraţie în acest sens a făcut joi, 21 mai, prim-vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PCRM Vladimir Ţurcan.

„Partidul este absolut pregătit pentru alegeri anticipate şi, din câte ştiu eu, şi alegătorii sunt gata. Chiar şi cei care au votat data trecută pentru alte partide, şi cei care nu au venit la alegeri, sunt la fel gata astăzi să voteze pentru Partidul Comuniştilor”, a declarat Ţurcan jurnaliştilor. „Oamenii sunt foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în ţară, de ceea ce a avut loc imediat după alegeri şi de ceea ce ne aşteaptă pe toţi în cazul în care vor avea loc alegeri anticipate”, a explicat deputatul comunist, citat de Info-Prim Neo.


Nu mai exista sanse pentru reluarea in totalitate a dialogului dintre Chisinau si Tiraspol

“Nu mai exista sanse pentru reluarea in totalitate a dialogului dintre Chisinau si Tiraspol”, a declarat joi la Moscova ministrul de Externe al nerecunoscutei republici a Transnistriei, Vladimir Iastrebciak, citat de RIA Novosti.

“In plan politic, sanse reale de reluare deplina a dialogului de reglementare a relatiilor dintre Transnistria si Moldova nu sunt. In mare parte, aceasta situatie se datoreaza unor factori externi - de faptul ca nimeni din afara nu este interesat intr-o statalitate puternica a Republicii Moldova”, a spus el.


Senator român face apel pentru susţinerea presei democratice din R. Moldova

Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei pentru Politică Externă al Senatului României:

Evoluţiile recente din R. Moldova indică faptul că situaţia politică din statul vecin este departe de a se fi normalizat. În eventualitatea alegerilor anticipate şi a evoluţiilor politice post-electorale complexe din R. Moldova, importanţa instituţiilor mass-media din statul vecin creşte exponenţial. Este o iluzie să creadă cineva R. Moldova poate avea o evoluţie europeană normală fără o democratizare reală şi consistentă a spaţiului public. Deja o serie de instituţii media de la Chişinău riscă să dispară din cauza presiunilor politice şi a lipsei de mijloace logistice.

Din această perspectivă, susţinerea presei independente din R. Moldova devine o obligaţie europeană.


Modest Kolerov: Rusia trebuie să se pregătească pentru a recunoaşte independenţa Transnistriei, deoarece R. Moldova va fi asimilată de România în timpul cel mai apropiat

După evenimentele din aprilie din R. Moldova şi situaţia geopolitică care s-a creat după aceste evenimente, Federaţia Rusă trebuie să se pregătească de recunoaşterea independenţei Transnictriei, a declarat azi, într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, directorul agenţiei ruse de ştiri REGNUM, Modest Kolerov.

Kolerov a mai declarat că, după cum evoluează evenimentele, R. Moldova va deveni parte componentă a României în timpul cel mai apropiat.


Dumitru Braghiş: În situaţia de criză politică, care s-a creat, unica soluţie poate fi organizarea unor alegeri parlamentare anticipate, lidere şi corecte

Partidul Social-Democrat (PSD) pledează pentru o listă comună a opoziţiei în eventualele alegeri anticipate. O declaraţie în acest sens a făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PSD, Dumitru Braghiş, transmite DECA-press.

El a declarat că, în situaţia de criză politică, care s-a creat, unica soluţie poate fi organizarea unor alegeri parlamentare anticipate, lidere şi corecte.