Declaraţie privind unele consecinţe ale instaurării climatului de frică in RM

Tendinţa de instaurare a unui climat de neîncredere, nesiguranţă şi frică în societatea moldovenească devine tot mai evidentă, în special după evenimentele din 7 aprilie 2009.


Moldova, in Europa pe usa din dos

Abia a trantit-o Basescu cu pasapoartele pentru moldoveni si imediat i s-a sarit pe spate ca e imprudent, ca ce-o sa zica Europa, ca mai da-i incolo de moldoveni ingrati care nu ne vor etc. Trei mandate nepasatoare ale lui Iliescu si anii opaci ai lui Constantinescu au facut ca romanii sa se dezintereseze de Moldova, ramasa, politic, doar in repertoriul lui Vadim Tudor. La Bruxelles, luati prin surprindere de bravada lui Basescu, responsabilii UE au suflat cu jumatate de gura ca vor explicatii si lamuriri, ca asa nu se face, ca o asemenea initiativa care priveste intreaga Europa trebuie discutata colegial, ma rog. Auzind asta, politicienii nostri au tacut si au trecut la loc in rand, cum li se cade mai-marilor modesti ai unei tari intrate de curand in UE si care ramane monitorizata pe termen nedefinit, scrie România Liberă. Cum adica sa aduci in Europa prin dos un milion si mai bine de sarantoci care se vor repezi la munca in Germania sau Franta cu pasapoarte romanesti noi-noute?


S-a infiintat Coalitia Societatii Civile pentru Romanii de Pretutindeni

La initiativa Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni a Consiliului Mondial Roman si a Seniorilor Ligii Studentilor s-a infiintat Coalitia Societatii Civile pentru Romanii de Pretutindeni, organizatie care va monitoriza eficienta politicilor guvernamentale privind romanii de pretutindeni, cheltuirea banului public de catre institutiile si demnitarii care au competenta pe problematica romanilor de pretutindeni sau ii reprezinta pe acestia in Parlament, precum si legislatia si organizarea institutionala privind problematica acestora, transmite Romanian Global News.


Cum sunt moldovenii

Că Voronin este aşa cum este nu mă mai miră. Mă consternează armata de funcţionari care îi îndeplinesc ordinele ştiind foarte bine că sunt ilegale, abuzive, criminale. Ca şi cei care au protestat la 7 aprilie, majoritatea acestor executanţi sunt tineri, scrie Constantin Cheianu în Timpul.

Tineri torturau alţi tineri în „coridorul morţii”. Judecători tineri condamnă tineri nevinovaţi. Cineva îmi spune despre tinerii angajaţi ai SIS-ului: „Ăştia nu cruţă nici mamă, nici tată. Sunt plătiţi din gros”. Alţii sunt mai „delicaţi” - sunt cei cărora le este greaţă de Voronin, le este greaţă de ei înşişi, dar comit rău în continuare, susţine Constantin Cheianu.


Lipsă de încredere publică în procesul electoral din Moldova

Şeful oficiului OSCE care se ocupă de monitorizarea alegerilor, pe scurt ODIHR, a declarat că protestele şi violenţele din Moldova după alegerile de pe 5 aprilie au reflectat lipsa de încredere publică în procesul electoral, cel puţin din partea unor segmente ale populaţiei:

Ambasadorul Janez Lenarcic a mai spus Europei Libere că demonstraţiile în masă au fost „o confirmare” a multor neajunsuri pe care misiunea de monitorizare le-a menţionat în raportul preliminar a doua zi după alegeri.


Opoziţia: Rezoluţia Parlamentului European constituie o primă angajare serioasă a unei instituţii europene faţă de problemele din R. Moldova

Cele trei partide de opoziţie PL, PLDM, şi AMN consideră că Rezoluţia Parlamentului European constituie o primă angajare serioasă a unei instituţii europene faţă de problemele din R. Moldova. Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că odată cu adoptarea Rezoluţiei a început adevăratul curs european al R. Moldova, scrie Jurnal de Chişinău. „Prin intermediul acestei rezoluţii, PE pentru prima oară s-a expus obiectiv cu privire la problemele existente în R. Moldova, cu privire la alegeri, la protestele postelectorale, la situaţia mass-media şi a justiţiei din R. Moldova”, a spus el.


Membri ai Biroului permanent MAE: Mişcarea Acţiunea Europeană este o formaţiune antieuropeană

“Mişcarea Acţiunea Europeană nici pe departe nu este aproape de standardele democratice şi europene, declarate de lideri”, susţin un grup de membri ai MAE. Mai muţi membri ai Mişcării şi-au exprimat nemulţumirea faţă de liderii partidului şi modului cum este administrată această structură politică. Aceşti sunt de părerea că MAE nu trebuia, în general, să participe în campania electorală, transmite agenţia Omega.


Ucraina a introdus măsuri discriminatorii pentru cetăţenii Moldovei

Doar cu o zi până la includerea Moldovei şi a Ucrainei în programul “Parteneriatul Estic”, care are drept scop un nou nivel al integrării celor două ţări în Uniunea Europeană, Ucraina a introdus măsuri discriminatorii faţă de cetăţenii Moldovei, la trecerea frontierei de stat dintre cele două ţări, transmite agenţia Omega.

Guvernul de la Kiev a aprobat, la 6 mai curent, pentru 90 de ţări, inclusiv şi Moldova noi reguli de trecere a frontierei de stat. Astfel, moldovenii, care vor pleca în Ucraina urmează să confirme la vamă mijloace financiare necesare pentru aflarea acestora pe teritoriul ţării vecine, sau prezentarea documentelor speciale, care confirmă tranzitarea teritoriului Ucrainei.


Opozitia e pe cale de a-si trada electoratul?

Scenariul rusesc se repetă la Chişinău! Aşa cum Vladimir Putin a schimbat centrul de comandă al puterii de la Preşedinţie la Guvern, tot aşa şi liderul comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin, vrea să-l transfere de la Preşedinţie la Parlament - acolo unde comuniştii deţin majoritatea şi unde Voronin va fi preşedinte. Aşa s-a decis ieri la plenara Comitetului Central al partidului, transmite Radio Deutshe Welle.


Fiscul instrument de intimidare a societăţii civile?

Inspectoratul Fiscal, care a început acum 2 săptămâni să verifice veniturile câtorva organizaţii neguvernamentale ce au făcut parte din Coaliţia 2009 pentru alegeri libere şi corecte, a anunţat că a încheiat controlul fără să găsească nereguli. “Nu au fost stabilite încălcări fiscale şi nu au fost aplicate sancţiuni financiare”, se arată într-un comunicat al fiscului de unde mai aflăm că în total au fost verificate 18 ONG-uri, transmite Radio Europa Liberă.